torstai 26. huhtikuuta 2018

Allergikon äidin vinkit soseiden aloittamiseen

Kun soseita aloitellaan lapselle, jonka isosiskon allergiapaletti oli laaja, sitä ottaa aloituksen väkisinkin hieman tarkemmin kuin moni muu. Esimerkiksi tämä päätös aloittaa maisteluannokset 4 kk iässä pohjautui pitkälti allergia-asioihin.

Jotkut ottavat soseiden aloittamisen huomattavasti kevyemmin mielin kuin minä. Hiljattain luin vauvaryhmästä, kuinka jollain oli vajaa pari viikkoa soseiden maistelua takana ja maisteltuja makuja 25. Erittäin hieno juttu, että tämä onnistuu ja allergiaoireita ei ilmeisestikään ole tullut. Allergikon äidin korvaan tämä vaan kuulostaa todella pelottavalta.

Ajattelinkin koota omat vinkkini - allergianäkökulmaa ajatellen - soseiden maistelun aloittamiseen. Nämä eivät pohjaudu kaikilta osin suosituksiin vaan omaan kokemukseen ja näkemykseen. Ei missään tapauksessa absoluuttinen totuus, vaan ainoastaan meidän tapa toimia - allergiamahdollisuudet huomioiden.

Veinin mielipide ensimmäiseen sosemaisteluun. :D


1) Uutta makua 5-7 päivän välein
Nykysuositus ilmeisesti kehottaa aloittamaan maistelut rivakkaan tahtiin ja jopa joka päivä voisi ottaa uuden maun. Allergioiden puhkeamisen kannalta tämä varmasti onkin hyvä tapa; ajatellen siis sitä, että ehtisi etenkin ennen sitä 6 kk ikää maistelemaan mahdollisimman monipuolisesti kaikkea.
Omaan korvaan tämä kuulostaa tosi rajulta. JOS allergiaoireita sattuisikin tulemaan, niin tällaisella tahdilla olisi ihan mahdotonta tietää, mikä ne oireet aiheuttaa - kun se allergioiden selvittäminen jo hitaammallakin tahdilla on välillä melkoista salapoliisityötä. Siksi meillä mennään tämän osalta hieman nykysuositusten vastaisesti ja maistellaan melko maltillisesti; alkuun yksi uusi maku viikossa ja nyt viiden päivän välein. Joitain "turvallisempia" makuja ajattelin, että neljä päivää voisi riittää, mutta sitä vähemmäksi en maisteluaikaa aio lyhentää.

2) Vain yksi uusi maku kerrallaan
Tämä liittyy oikeastaan edelliseen kohtaan. Kun maistelussa on kerrallaan vain yksi uusi maku, mahdolliset allergiaoireet on huomattavasti helpompi jäljittää. Mikäli esimerkiksi alussa ottaisi ensimmäisiksi soseiksi vaikkapa ensimmäisenä päivänä aamupäivällä päärynän ja iltapäivällä porkkanan, olisi allergiaoireiden ilmaantuessa mahdotonta tietää, kummasta oireet johtuvat.

3) Tee alkuun soseet itse
Koska kaupan valmissoseissa on yleensä paljon muutakin kuin pelkkää kasvista/hedelmää/lihaa, suosittelen vahvasti soseiden tekemistä itse. Kun soseet tekee itse, voi olla ensinnäkin varma, että ne on puhtaista raaka-aineista tehtyjä. Lisäksi mahdolliset allergiaoireet voi aukottomasti liittää kyseiseen kasvikseen/hedelmään/lihaan, eikä tarvitse lähteä arpomaan, josko allergiaoireet johtuisivatkin jostain mahdollisesta lisäaineesta tai muusta valmissoseessa käytetystä ainesosasta. Esimerkiksi meillä aikoinaan Meean kanssa ensimmäisiä kaupan soseita maistellessa itselleni meinasi iskeä jo epätoivo, kun neiti tuntui olevan allerginen kaikelle mahdolliselle - lopulta syyksi paljastuikin riisi- ja maissiallergia, eli valmissoseissa useimmiten käytettävä riisi- ja maissitärkkelys.

Jääpalaksi pakastetut soseet ovat myös älyttömän söpön näköisiä!


4) Valmissoseista ensimmäisenä tuttu maku
Jos ja kun niitä valmissoseita kuitenkin jossain kohtaa maistelee, kannattaa ensimmäiseksi valita tuttu maku. Jos esimerkiksi omatekoisena on maisteltu jo porkkanasosetta, kannattaa kaupan hyllyltä valita porkkanasose. Mikäli jotain allergiaoireita ilmenisi, tällöin olisi mahdollista poislukea se pääainesosa allergian aiheuttajaksi; tällöin allergisoivana aineena olisi jokin tärkkelys tai muu vastaava ainesosa.
Meillähän aikoinaan Meea ei koskaan edes oppinut kaupan valmissoseita (hedelmäsoseita lukuunottamatta) syömään, koska niistä ei riisi- ja maissiallergian aikaan juurikaan sopivia vaihtoehtoja löytynyt ja ruokasoseet oli "pakko" tehdä itse. Nyt ajattelin minimoida myös näiden allergioiden mahdollisuutta sekä teolliseen ruokaan tottumattomuutta tarjoamalla Veinille jo ennen sitä maagista 6 kk ikää jotain tärkkelyksellä varustettua sosetta. 100 % porkkanaa ollaan kaupan valmistamana jo yksi purkki maisteltu, jotta pikkuherra tottuisi myös teolliseen makuun - etenkin reissuissa ne kaupan purkit olisivat vaan niin paljon helpompia!

5) Kalenteri avuksi
Oma ehdoton apuväline allergia-asioissa on ollut kalenteri! Meealla käytössä oli lukuvuosikalenteri, Veinille startattiin muistiinpanot vuoden 2018 kalenteriin.
Kirjoitan siis päivittäin kalenteriin uuden ruoka-aineen sekä mahdolliset päivän aikana ilmenneet allergiaoireet. Käytännössähän useimmiten ne allergiaoireet bongaa verkkaisella maistelutahdilla helposti, kun ne useimmiten liittyvät siihen sen hetkiseen maistelussa olevaan ainesosaan. Mutta välillä allergiaoireet voivat tulla viiveellä ja silloin on helppo kalenterimerkintöjen avulla palata ajassa taaksepäin. Myöskin ainakin omalla kohdallani "aika kultaa muistot", eli tänään en välttämättä enää muista kuinka kamalia ne edellisillan kipuhuudot olivatkaan tai kuinka paljon sitä atooppista ihottumaa olikaan.

6) Aloita aikaisin
Viimeinen vinkkini liittyy oikeastaan pitkälti siihen uuteen tutkimukseen, jonka mukaan allergioiden kannalta aikainen kiinteiden aloitusikä on hyvä asia. Mutta ihan jo ilman tutkimustakin oltaisiin joka tapauksessa aloitettu soseiden maistelu viimeistään 5 kk iässä. Ihan siis jo siksi, että mitä aiemmin soseiden maistelun aloittaa, sitä hitaammin sen kanssa voi edetä. Mikäli soseet aloittaisi vasta 6 kk iässä, tulisi kiireempi "ehtiä" maistella kaikkea ja saada esim. viljat ja lihat mukaan päivittäiseen ruokavalioon.

Meillä soseet maistuvat jo erinomaisesti!

Onko sinulla muita hyviä vinkkejä soseiden aloittamiseen allergianäkökulmasta?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!