torstai 21. kesäkuuta 2018

Pikkuherra 7 kk

Seitsemän kuukautta tuli täyteen viime sunnuntaina. Ihan älyttömästi Veini on kasvanut ja kehittynyt kuukaudessa - uusia taitoja tulee päivittäin. Jo monta juttua sunnuntain jälkeenkin!

7 kk iässä meillä ei neuvolakäyntiä ollutkaan, joten tämän kuun mitat jäi saamatta. Puolivuotiaana mittaa oli reilu 70 cm ja viime viikolla siivoilin valtaosan 68-koon vaatteista kaapista pois, eli mittaa lienee ainakin tullut lisää. Painon osalta hän on edelleen sama solakka itsensä - tällä liikkumisen määrällä ei ainakaan lihomaan pääse. :)Ruoka maistuu edelleen hyvin. Vadelma ja mango ovat tähän astisista maistelluista olleet ainoat, jotka ovat aiheuttaneet nenän nyrpistämistä - kaikki muu on uponnut erinomaisesti. Etenkin aamu- ja iltapuuro ovat pikkuherran lemppareita ja lähes poikkeuksetta syödään lautanen tyhjäksi.

Ruokaa syödään nyt viidesti päivässä, ihan reilujakin annoksia. Maha täytetään soseilla, mutta vähintään parilla päivän ruokailulla olen antanut myös sormiruokaa maisteltavaksi. Valtaosa sormiruuasta katoaa lattialle (ja sieltä Artun suuhun), mutta on jotain mennyt mahaankin asti. Imetyskertoja on päivässä 7-9 kpl. 7 kk ikään mennessä Veini ei ole vielä korviketta maistanut lainkaan.

Vaatteista käytössä on nyt pääsääntöisesti koko 74. Kaapista löytyy muutamia 68-koon vaatteita sekä muutamia 80-koon vaatteita.

Kuukauden aikana taidot ovat karttuneet roimasti. Pari viikkoa sitten hän oppi ryömimään kunnolla; ensin pieniä matkoja ja jo parissa päivässä vauhti yltyi ja tarpeeksi mielenkiintoisen kohteen (esim. kaukosäädin tai avoin vessan ovi) vuoksi hän etenee hyvinkin ripeästi koko huoneen halki.

Samoihin aikoihin hän oppi myös nousemaan konttausasentoon ja siinä hytkyttelee kovasti. Välillä noustaan jopa karhukävelyasentoon! Konttausasennossa hän ei kuitenkaan - ihan vielä - pääse eteenpäin. Polvet liikkuvat jo oikeaan malliin, mutta kädet eivät lähde mukaan, niin paikallaan pysytään. Niin viittä vaille valmis hän on konttaamaan, että en uskaltanut vielä aamusta kirjoittaa kuukausikuvaan tekstejä, jos poika olisikin oppinut sunnuntain aikana etenemään konttaamalla. Mutta kun ryömimälläkin pääsee kovaa eteenpäin, niin ei sillä konttaamisella niin kiire olekaan (ainakaan äidin mielestä).

Niin ja istumaankin on opittu! Ensin istumaan kunnolla ilman tukea ja sitten vielä nousemaan itse konttausasennosta istumaan. Vähän välillä muksahdellaan vielä, mutta melko tukevasti hän jo itsenäisesti istuu.

Ryömimisen oppimisen myötä Veini on osoittautunut melkoiseksi vauhtiveikoksi ja täystuhoksi. Kaikkein kiinnostavimpia ovat kaikki kielletyt asiat; pistorasiat, Arttu-hauvan lelut, imuri, kaukosäätimet... Avonainen vessan tai tuulikaapin ovi ovat niin hauskoja juttuja, että hän lähtee innosta hihkuen kohti avoimia ovia vaikka toiselta puolelta huonetta. Ryömiessään hän myös löytää joka ikisen kulman ja pöydän jalan - ja menee niitä kohti pää edellä. Vaikka olisi suoraa reittiä menossa oviaukosta sisään, kääntää suuntaa viime hetkellä ja kolauttaa päänsä karmiin. Tai niinkuin eräänä päivänä; kahdesti peräkkäin ryömi päin tv-tasoa - välissä nostin syliin lohduttaakseni pään kolautuksen jälkeen, mutta lattialle päästyään hän toisti saman. No, ehkä vielä jonain päivänä oppii varomaan...

Lelut ovat alkaneet kiinnostaa ihan eri tavalla ja omat lempparilelutkin ovat löytyneet. Omien autojen - ja niiden renkaiden pyörittelyn - lisäksi ehdottomia suosikkeja ovat isosiskon leikki-imuri, leikki-silitysrauta sekä leikkikeittiön kattilat (jotka kolisevat mukavasti lattiaan hakatessa). Isosisko on ehdoton idoli ja Veini on välillä pelkkää hymyä, kun saa siskon kanssa touhuta.

7 kk iässä Veini oli oppinut nukkumaan täysiä öitä klo 20-5/6; korkeintaan kerran-pari yössä piti käydä laittamassa tutti suuhun. Päikkärirytmi on vakiintunut pitkälti kaksiin päikkäreihin; aamulla lyhyemmät 0,5-1h ja keskipäivällä pidemmät 1-3h. Mikäli keskipäivän päikkärit jäävät lyhyiksi, nukkuu hän vielä lyhyemmät 15-45 min unet iltapäivällä/alkuillasta.Vauhtiveikko ja täystuho ovat tällä hetkellä ne sanat, jotka kuvaavat pikkuherraa parhaiten. Ihan hirveä meno ja touhu koko ajan, ei tippaakaan itsesuojeluvaistoa ja valtava määrä energiaa. Ihana pieni vauhtipakkaus! <3


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!