torstai 3. maaliskuuta 2016

Äitiyspakkaus 2016

Pakkohan se on nyt itsekin kirjoittaa päällimmäiset mielipiteet uudesta äitiyspakkauksesta - joka siis virallisesti julkaistaan vasta huomenna perjantaina, mutta ilmeisesti pienen mokan ansiosta näitä pysti jo eilen Kelan sivuilta vilkuilemaan. Tänään torstaina äitiyspakkaus on Kelan sivuilta jo piilotettuna, mutta huomenna ilmestynee sinne jälleen - sitten voi tarkemmin käydä itsekin vielä niitä yksittäisiä kuvia syynäämässä.
Ensisilmäyksellä äitiyspakkaus näytti - jälleen kerran - aika poikavoittoiselta. Aivan ihania kuoseja puettavaksi pienelle pojalle, mutta hieman surkeampi valikoima tytölle. En ymmärrä, miksi vaaleansininen on muka sukupuolineutraali väri, mutta vaaleanpunainen ei? Toki jos äitiyspakkauksesta löytyisi vaaleanpunaisia vaatteita, poikavauvojen äidit kritisoisivat niitä, kun vaaleanpunainen on niiiiiiin tytön väri. Mutta kyllä minusta nuo sinisetkin ovat niiiiiiiin poikien vaatteita.

Nuo muutamat punaiset ja keltaiset väriläiskät tuolla joukossa eivät kyllä kompensoi sitä, että esimerkiksi ylläolevassa kuvassa koko vasen reuna on sini-vihreä-turkoosia. Joo, kyllä niitäkin värejä voi tytöllekin pukea (ja olen pukenutkin), mutta silti aika turhaa minusta puhua, että äitiyspakkaus sopisi värimaailmaltaan yhtä hyvin niin tytölle kuin pojallekin.

Positiivista on kuitenkin se, että toppahaalari oli oikeastaan ainoa, joka aiheutti minussa totaalisen inhotus-reaktion. Tosi pliisu ja huonolla tavalla retro. Hyvää on se, että ilmeisesti tuosta toppahaalarista saa toppapussin - mutta siihen ne hyvät puolet jäävätkin. Tosin itsehän haukuin myös sen oman äitiyspakkauksen hytkymassu-toppahaalarin, mutta silti se oli meillä eniten talvella käytössä.Useampia ei-niin-kivoja tai ei-mitään-reaktiota-aiheuttavia vaatteita sieltä löytyi. Vähän sellaista massaa ja itseä ei ainakaan ne parit kirkkaan sävyiset housut kovasti innostaneet. Mutta toisaalta kyllä nuo harmaat/ruskeat/valkoiset ovat minusta äitiyspakkaukseen varmempia valintoja kuin siniset ja vihreät.

Ehkä tuon toppahaalarin lisäksi sisäsukat + -tumput olivat inhokkilistan kärjessä. Mutta hyvä juttu, ettei tuota kamalaa oranssia ollut nyt muuten tässä pakkauksessa; meidän äitiyspakkauksestahan löytyi aikoinaan mm. oranssivalkoinen aaltoraidallinen body - ei todellakaan lukeutunut omiin suosikkeihini. Ja myös viime vuoden äitiyspakkauksessa näytti tuota inhokki-oranssia olleen...

Mutta kyllähän tästäkin pakkauksesta niitä ihania kuosejakin löytyi. Kuten sanottua, pääsääntöisesti pukisin nämä poikavauvalle, en tytölle. Mutta tämä nyt vaikuttaa olleen äitiyspakkauksen linja jo useamman vuoden ajan. Alla niitä omia suosikkejani ihanista kuoseista!Oheistarvikkeet ovatkin pääpiirteissään samat kuin aiemmin - ja se on hyvä juttu. Niistä haluan nostaa esille söpön lelun, jollaista ei ainakaan meidän äitiyspakkauksessa ollut. Purulelu muuten taisi tästä äitiyspakkauksesta puuttua (?), mutta onhan tämä kaveri nyt paljon söpömpi kuin mikään purulelu! Myös lakanoiden kuosi oli ihana ja ehkä eniten _oikeasti_ sukupuolineutraali, kun tästä löytyi sitä kuuluisaa vaaleanpunaistakin - ja kuosikin on aika suloinen!
Olen jotenkin aina ollut sitä mieltä, että äitiyspakkaus "pitää" ottaa. Oma äitini on säilyttänyt oman äitiyspakkauslaatikkoni ja jotain tavaroita itse pakkauksestakin - ja se on minusta aivan ihanaa. Ihan samalla tavalla olen itse laittanut jotain äitiyspakkauksen tuotteita Meean "muistojen laatikkoon" (joka siis ainakin toistaiseksi on se nimenomainen äitiyspakkaus-laatikko) talteen. Ja olihan se esikoista odottaessa ihana hetki, kun äitiyspakkaus saapui - toi jotenkin konkreettisemmaksi sitä tulevan lapsen syntymää!

Mutta jos ihan aikuisten oikeasti miettii sitä, kuinka paljon (eli vähän) esimerkiksi siitä Meean äitiyspakkauksesta tuli tavaraa käytettyä. Hoitotarvikkeet ja ulkovaatteet olivat kovimmassa käytössä, mutta en usko, että ne maksaisivat uutena hankittuna sitä 140 euroa, jonka voi äitiyspakkauksen sijaan valita. Äitiyspakkaus ehkä muutenkin on vähän esikoisen juttu; jos olisi tulossa toinen lapsi, harkitsisin kyllä aika tarkkaan, että kannattaako äitiyspakkausta ottaa vai ei. Tunnearvon takia joo, mutta rahallisesti/sisällöllisesti ei.

Mitkä ovat omat suosikkisi uudesta äitiyspakkauksesta? 

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

16 kommenttia:

 1. Tänään juttelin omien lasten kanssa (kaksi kouluikäistä poikaa) kanssa ns. tyttöjen ja poikien väreistä. Molemmat totesivat lähes yhteen ääneen: "Kaikki värit on kaikille". Siinäpä se. Itse käytän sinisiä ja vihreitä vaatteita, koska pidän niistä väreistä. En ole koskaan ajatellut, että ne olisivat poikien värejä ja eivät siksi minulle sopisi. Yhtään vaaleanpunaista ja pinkkiä vaatetta minulla ei ole, eikä tule koskaan olemaan, koska inhoan niitä värejä. En tykännyt niistä myöskään pienenä tyttönä. Pojillani on aina ollut kaiken värisiä vaatteita. Ja tämä näyttää kantaneen hedelmää, koska heillä ei ole nyt kouluikäisinä mitään sukupuolittuneita ajtuksia siitä, mitkä ovat tyttöjen ja poikien värejä. Myönnän olevani vähän ihmeissäni, että vielä näin vuonna 2016 on aika tiukkaa ajattelu siitä, mitkä värit ovat tyttöjen ja mitkä poikien. Mistä nämä stereotyyppiset ajattelutavat nousevat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin siis käytän omalla alle 2vee tyttärelläni kaikkia värejä; suureksi osaksi vaatekaapista löytyy vaaleanpunaista (koska äiti tykkää pukea sellaista tytölleen), mutta yhtä lailla siellä on sinistä, vihreää - jopa mustaa. Lastenvaatteissa värin lisäksi myös kuosi/kuva ja vaatteen malli vaikuttaa siihen, kuinka tyttömäinen tai poikamainen se on.
   Olen siis itsekin sitä mieltä, että tyttö voi käyttää sinistä tai poika voi käyttää vaaleanpunaista - ei se aina ole pelkästään väristä kiinni. Siihen vaikuttaa paljon myös vanhempien ajatusmaailma ja mieltymykset; kyllä minustakin olisi tylsää, jos KAIKKI vaatteet olisivat vaaleanpunaisia, vaikka siitä väristä tyttäreni päällä tykkäänkin.

   Aikuisilla puolestaan mikään tyttöjen/poikien värit -ajattelu ei mielestäni toimi yhtään, koska harvemmin aikuiset naiset pelkästään vaaleanpunaiseen pukeutuvat. Ja kuten sanottua; nehän ovatkin tyttö/poika-värit, ei nainen/mies-värit.

   Mitä äitiyspakkaukseen tulee - vaikka kuinka ajattelisi värien olevan kaikille sopivia, se sininen/punainen-jaottelu istuu aika monella aika syvässä. Äitiyspakkauksen osalta ainakin itselläni se poikamaisuus oikein korostuu siinä, että niitä ns. tyttövärejä (punainen, keltainen, violetti...) ei ole lainkaan. Jos pakkauksesta OIKEASTI haluttaisiin sukupuolineutraali, sieltä jätettäisiin myös nuo selkeät sinisen ja vihreän sävyt pois, ja tilalla olisi minttua, luumua, violettia, keltaista, beigeä... Ja tämä tässä oman bloggaukseni "liian poikamainen" -ajattelutavassa se suurin pointti nyt olikin.

   Poista
 2. KÄÄK, miten ihana tuo makuupussi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuupussit ovat kyllä olleet viime vuosien äitiyspakkauksissa aika ihania - tämä uusi jopa vielä ihanampi kuin meille vuonna 2014 tullut Aappa-pussi. :)
   Sinänsä kyllä kiva, että makuupussien kuosit ovat kivoja, koska ainakin meillä se oli yksi käytetyimmistä äitiyspakkauksen tavaroista. Vielä kun noihin ulkohaalareihinkin saataisiin tulevina vuosina yhtä kivoja kuoseja - ne ovat olleet aika karmeita välillä. :D

   Poista
 3. Mä suunnattomasti toivon, että ollaan tämän pakkauksen aikana siinä tilanteessa, että pitää miettiä raha vai pakkaus. Pojalle ei otettu pakkausta (2013), koska tuskin olisin pitänyt montaakaan vaatetta ikinä tällä. Uudessa ihastuin ainoastaan tuohon sunkin esille nostamaan kietaisubodyyn ja keltaisiin housuihin. Toppahaalari on aika kamala, samoin tuo ruskea vanupuku... Plus ihan liikaa sinistä! Makuupussi on kanssa suloinen, mutta koska meillä oli esikoisella miehen pussi vuodelta -91 kaikessa kauneudessaan (kauheudessaan) niin tarvetta ei sinällään ole. :D

  Sillä päälle satasen rahasummalla saa kuitenkin kannettua sen verran vaatteita kirppikseltä ja uutenakin, joten tuskin nämä kuteet ja tarvikkeet sitä voittaisi tälläkään kertaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän ei pikkuneidin kohdalla edes mietitty, ottaako äitiyspakkaus vai ei - oli ihan selvää, että äitiyspakkaus meille tulee. Ja esikoisen kohdalla se sinänsä onkin aika hyödyllinen, kun siinä tulee kynsisakset ja kylpymittari ja muuta hyödyllistä tavaraa. Uskon, että moni toisen lapsen kohdalla pohtii äitiyspakkauksen ottamista pidempään - etenkin jos lapsien ikäero on pieni.

   Nostalgia-arvon takia ehdottomasti ottaisin äitiyspakkauksen jatkossakin, mutta puhtaasti rahan ja käyttötarpeiden kannalta mietittynä, ei varmaan olisi kovin fiksua. Vaatepaljoudessa ne äitiyspakkauksen vaatteet jäävät yleensä varjoon (muutamaa ihaninta kuosia lukuunottamatta) ja 140 eurolla tosiaan saisi aika ison nipun niitä oikeasti kivoja ja omaa silmää miellyttäviä vaatteita.

   Poista
 4. Ruskean ja oranssin vihaaja täällä moi! :) Tuo uusi haalari on kyllä hirvittävä. :D Meillä hytkymassu on ollut kovassa käytössä ja näyttää nyt tämän uuden rinnalla vielä paremmalta. Makuupussin voisin vaihtaa tuohon uuteen kyllä. Jonkun verran on pakkauksen vaatteita jäänyt käyttämättä, lähinnä niitä ruskeita ja oransseja. Oravabody on ollut lemppari, niin ja tietysti minttu vanuhaalari. Sopi mielestäni hyvin myös tytölle. :)
  terv. Jutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin se hytkymassu-haalari oli kovassa käytössä - vaikka aluksi ajattelinkin, että en todellakaan tule sitä pukemaan päälle. Äitiyspakkauksen haalari on malliltaan aika hyvä ja kokokin oli meille silloin passeli talviaikaan; aika harmi, että nuo haalarit eivät ole kuosiensa puolesta mitään kovin kauniita olleet minään vuonna.

   Aika samalta kuulostaa nuo käytetyimmät vaatteet - sama äitiyspakkaus siis oli meilläkin. :) Se vanuhaalari on kyllä yksi hyvä esimerkki siitä, miten tietty sinisen/vihreän sävy sopii tytölle paremmin kuin toinen - meilläkin se minttu vanuhaalari oli ahkerassa käytössä, eikä näyttänyt omaan tai muidenkaan silmään mitenkään erityisen poika-väriltä.

   Poista
 5. Itse kirjoittelin samasta aiheesta ja samaa mieltä olen :)http://nauravanappi.blogspot.fi/2016/03/aitiyspakkaus-2016-minun-silmin.html

  Paljon riippuu siitä, miten värejä ja kuoseja on käytetty, että tuleeko mieleen tyttömäinen vai poikamainen vaate. Nykyaikana ei ilmeisesti saisi olla sitä mieltä,että joku väri on omasta mielestä enemmän toiselle sukupuolelle sopiva, kun mullekin joku anonyymi kävi kommentoimassa, että toivottavasti en opeta tätä arvomaailmaa lapsilleni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin tosiaan puetaan tytölle sinisiä ja vihreitä ja kaikenvärisiä vaatteita. Kyllä se malli ja kuosi/kuva vaikuttaa aika paljon siihen, onko vaate tyttömäinen vai poikamainen vai unisex - väri ei ole ainoa tekijä.

   Mutta onhan tuo uusi äitiyspakkaus vaan tosi poikamainen - ei siitä pääse mihinkään!

   Aloin muuten itse miettimään, että vaikuttaakohan omaan näkökantaan äitiyspakkauksen osalta myös se, että itsellä on tyttölapsi? Poikalapsen/lasten äitinä sitä ehkä katsoisi noita vaatteita hieman eri näkökulmasta?

   Poista
 6. Ja piti vielä lisäämäni, että ei varmaan itse tarvitse opettaa, riittää että lapsi menee vaatekauppaan lastenvaateosastolle ja näkee siellä värit tyttöjen ja poikien osastolla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä totta! Tosin joidenkin vaatteiden osalta välillä se jako tyttöjen ja poikien vaatteisiin välillä kummastuttaa. Välillä tulee itse käytyä kiertämässä myös poikien osasto omalle tytölle vaatetta etsiessä - esim tummia collareita löytyy poikien osastolta paremmin. :)

   Poista
 7. Pakko oli tulla kommentoimaan, että meillä taas oranssia ja ruskeaa on käytetty paljonkin vaatteissa, ja tullaan edelleen käyttämään <3 pinkki ja sininen on ällöjä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kyllä vauva-aikaan ruskeaa (ja beigeä) käytettiin aika paljon, nyt taaperoiässä vähän vähemmän. Että varmaan väreihin vaikuttaa myös lapsen ikä ja omien mieltymysten vaihtuminen.
   Esimerkiksi itse oon lastenvaatteissa nyt ihastunut keltaiseen - josta en oo aiemmin tykännyt yhtään! Sitä keltaista on kyllä nykyään tarjolla niin paljon, että ehkä tässä vaan joku ylitarjonta tai aivopesu on toiminut mun kohdalla! :D

   Poista
 8. Pitäisiköhän äitiyspakkaus kokonaan poistaa, saisi jokainen ostaa omalla rahallaan sen väriset ja kuosiset vaatteet kuin haluaa. Mitä väliä minkä väriset kunhat ovat lämpimät ja kestävät.

  VastaaPoista
 9. Äitiysavustuksessahan on olemassa se hyvä puoli, että äitiyspakkausta ei ole mikään pakko ottaa, vaan avustuksen voi halutessaan ottaa rahana. :) Eli jos kuosit ja värit ärsyttää liikaa, on olemassa myös mahdollisuus ostaa vaatteet ja tavarat itse.
  Henkilökohtaisesti tykkään äitiyspakkauksesta sen nostalgia-arvon takia, mutta lähinnä kummastuttaa tuo sinisen/vihreän suuri määrä jokaisessa pakkauksessa.

  Ja kuten aiemmin olen todennut (en tässä bloggauksessa, koska sitä on minusta hölmöä hokea jatkuvasti); arvostan äitiyspakkausta suuresti ja on hienoa, että Suomessa äideille jaetaan tällainen. Olipa ne värit mitä tahansa.

  Ja mitä kestävyyteen tulee, niin onhan (värien ohella) myös vaatteiden laatu jonain vuosina saanut kritiikkiä. Meillä ne äitiyspakkauksen sisävaatteet olivat sen verran vähällä käytöllä, etten itse havainnut suurempia puutteita laadussa - mutta kuulemma niitäkin ongelmia on aiempina vuosina ollut.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!