maanantai 21. maaliskuuta 2016

Tyttöjen värit ja poikien värit

Kyseinen aihe on ollut luonnoksissani jo jonkin aikaa, mutta en ole osannut päättää, mistä näkökulmasta kirjoittaisin. Kun uuden äitiyspakkauksen myötä keskustelu väreistä kävi kuumana, kirjasin omia ajatuksiani ylös - ehkä hieman sekavassa muodossa. Aihe jäi vielä luonnoksiin roikkumaan, mutta nyt tasa-arvon päivän kunniaksi täytyy tämäkin bloggaus julkaista!

Tyttöjen ja poikien värit ovat käsite, jonka jokainen tietää. Vaikka olisi hyvin neutraali asenne sukupuolierottelujen ja värien suhteen, kyllä jokainen silti osaa nimetä värit, jotka ovat enemmän tytöille ja värit, jotka ovat enemmän pojille. Eikä sillä ole mitään tekemistä vanhoillisen asenteen tai kapeakatseisen näkökulman kanssa. Vaikkei itse ajattelisi tai toimisi tuon värierottelun mukaan, kyllä se silti on yleinen käsitys, että punainen on tyttöjen väri ja sininen poikien väri, eikö?

Itseäni lähinnä huvittaa äitiyspakkaus-bloggaukseeni tullut kommentti siitä, että miten voi olla näin stereotyyppistä ajattelutapaa vielä vuonna 2016. En tiedä välittyikö oma ajattelutapani jotenkin huonosti bloggauksen myötä - itse kun en niin suuri värijaottelun kannattaja ole.

Tai toki, jos pelkästään värejä ajatellaan; kyllä minäkin varmaan monesti pukisin ennemmin vaaleanpunaisen paidan tytölle ja vaaleansinisen pojalle. Omassa väriajattelussani kuitenkaan tämä ei ole välttämätön eikä kiveenhakattu tapa.

Itse asiassa se olisi vähän tylsää, jos Meeallakin olisi päällä _aina_ pelkkää vaaleanpunaista. Tai edes vaaleanpunaista, punaista ja keltaista. Se on minusta myös aika mustavalkoinen ajattelutapa (okei, oli huono sanavalinta! :D).

Vaaleanpunainen ON tyttöjen väri, mutta tarkoittaako se sitä, että mitään muuta väriä ei voi missään muodossaan tytön vaatteissa käyttää? Ei minun mielestäni.

Ja näkyyhän tuo värijaottelu aika paljon jo kauppojen vaateosastoilla. On tyttöjen vaatteet ja on poikien vaatteet. Siinä vaiheessa kun kaupoista poistuu sukupuolijaottelut, voidaan julkisesti ihmetellä, jos joku puhuu tyttöjen vaatteista ja poikien vaatteista. Siihen asti se lienee ihan normaali ajattelutapa.

Kyllähän meilläkin aika suuri osa pikkuneidin vaatekaapin sisällöstä on ns. tyttövärivoittoista; enimmäkseen vaaleanpunaista, mutta myös punaista, violettia ja hieman keltaistakin. Tämä johtunee eniten siitä, että äiti tykkää noista väreistä - tai ylipäätään sellaisista pirteistä ja värikkäistä vaatteista. Kyllä sieltä seasta löytyy neutraaleja ja poikavärejäkin. On ruskeaa, harmaata, sinistä, vihreää, turkoosia, mustaa, valkoista...  Itse asiassa viime aikoina on enenevässä määrin tullut ostettua noita "poikavärin" vaatteita.

Se kauppojen sukupuolijaottelu muuten on tässä kohtaa sinänsä huono juttu, koska myös poikien osastolta voi löytyä tytölle sopivaa vaatetta - olenkin itse ottanut tavaksi kahlata läpi aina myös poikien valikoiman. Mopoista ja traktoreista tykkäävä tyttö ei varmaan pahastuisi kyseisillä kuvilla varustetuista paidoistakaan, mutta lähinnä olen poikien osastoilta ostanut collegehousuja - joista toisinaan on paljon kivempia värejä poikien osastolla kuin tyttöjen!

Eikä itse asiassa se väri ole se ainoa määräävä tekijä siinä, sopiiko jokin vaate enemmän tytölle vai pojalle. Ihan jo vaatteen mallikin vaikuttaa; esimerkiksi meiltä löytyy ihania sinisiä ja vihreitä mekkoja sekä tunikoita - mallinsa puolesta selkeästi tytön vaatteita, vaikka ovatkin poikavärisiä.

Yksi ihanimmista mekoista, joka Meean kaapista löytyy - ja vihreä!

Tämän ihanuuden ostin Meealle juuri kesäksi; enkä edes ajatellut että turkoosi pohjaväri voisi tehdä tästä poikamaisen. 

Mallin lisäksi myös kuosilla/kuvalla on suurta merkitystä. Esimerkiksi Meealla oli hiljattain päällään täysin sinisävyinen asu - mutta silti täysin tytölle suunnatut vaatteet. My little pony -kuvalla varustettu paita ja leopardikuvioiset housut; ennemmin pukisin kummankin tytölle kuin pojalle (vaikkakin siis kyllähän ne pojallekin voisi pukea). Olisi aika ikävää, jos oma väriajattelu olisi niin rajoittunut siihen vaaleanpunaiseen maailmaan, ettei tällaisiakaan ihania sinisiä vaatteita voisi tytölle pukea ylle "poikamaisuuden" takia. Aika monesti se kuvio/tehosteväri/kuosi kuitenkin vaikuttaa paljon siihen, miten hyvin kyseinen "poikavärinen" vaate tytölle sopii.

Siniset tyttöjen vaatteet.

Vaaleansininen - eli poikien paita?

Niin ja entäs sitten tyttöjen suursuosikki Frozen? Monet Frozen-tavarat ja vaatteet ovat sinisävyisiä - mutta siitä huolimatta selkeästi tyttöjen juttuja. Itsekin ostin pari Frozen-paitaa Meealle - ei oikeastaan edes kuvan takia (koska Meea ei vielä Frozenia fanita), vaan siksi, että ne olivat väritykseltään niin kivat ja on hauskaa, että "prinsessakama" voi olla jotain muutakin kuin vaaleanpunaista!

Sama toimii myös toisinpäin; esimerkiksi Meean puna-mustasävyinen Muumi-yökkäri on minusta enemmänkin poikien yökkäri kuin tyttöjen. Vaikka se onkin punainen!

Punainen poikien yökkäri.

Näin tytön äidin näkökulmasta ajateltuna sukupuolineutraali ajattelutapa vaatetuksen värien suhteen on ehkä vähän helpompaa. Jotenkin tuntuu, että on "hyväksyttävämpää" pukea tyttö vaaleansiniseen kuin poika vaaleanpunaiseen. Johan tästä osaltaan kertoo se äitiyspakkauskin.

Myönnän, että vauvana ne vaaleanpunaiset vaatteet oli ihanimpia ja ne tuli useimmiten valittua vaatekaapista. Ihan jo siksikin, etteivät mummelit kaupassa erehtyneet luulemaan Meeaa pojaksi. Taaperoiässä kaapista on vallannut yhä enenevässä määrin tilaa myöskin muut värit; erityisen ihastunut olen tällä hetkellä turkoosiin/minttuun sekä keltaiseen.

Paljolti ne värit menevät siis myös äidin mieltymysten mukaan; vauva-aikaan haluaa pukea erivärisiä vaatteita kuin taapero-aikaan. Samaten eri kausina pinnalla olevat värit vaikuttavat siihen, minkä värisiä vaatteita tulee hankittua; ainakin itselle tuo keltainen oli aiemmin lastenvaatteissa inhokkiväri, mutta viime aikoina olen tykästynyt siihen kovasti - saattaa olla kyseessä kauppojen runsaasta tarjonnasta johtuvan aivopesun onnistuminen. :D

Ihan omalle tasolle nämä väriasiat nousevat sitten, kun Meea alkaa itse päättämään, mitä hän haluaa pukea päälleen ja mikä on hänen lempivärinsä. Se oma sukupuolineutraalihko asenne näkyykin varmaan eniten sitten siinä vaiheessa; jos Meea tykkää ainoastaan sinisestä, hän saa pukea päälleen sinisiä vaatteita. Aivan sama, vaikka se olisikin poikaväri. Tai jos hän tykkää vaaleanpunaisesta, ostetaan kaappiin vaaleanpunaisia vaatteita - eikä ainakaan jätetä niitä pois siksi että "se on tyttöväri ja meillä on sukupuolineutraali kasvatus, niin ei voi pitää vaaleanpunaista". (Tällaiseenkin ajattelutapaan olen törmännyt...)

Minusta tuntuu, että viimeistään kouluiässä se vaaleanpunaisesta tykkääminen joka tapauksessa useimmilla tytöillä vähenee - joten siksikin on ihan ok, että vauva- ja taaperoiässä satsataan niihin vaaleanpunaisiin unelmiin tyttöjen vaatekaapissa. :)

Mielestäni tämä värierottelu on nimenomaan tyttöjen ja poikien asia - ei naisten ja miesten, eikä oikeastaan edes (esi)teini-ikäisten. Ainakin omasta vaatekaapistani löytyy huomattavasti enemmän poikien värejä kuin tyttöjen värejä; enkä silti koe olevani mitenkään poikamainen. En taida edes omistaa kuin pari vaaleanpunaista paitaa - sinisiä on huomattavasti enemmän! Aikuisten maailmassa muutenkin on niin paljon mustaa, harmaata ja ruskeaa pukeutumisessa, että värierottelu sukupuolen mukaan ei minusta enää tässä vaiheessa toimi.

Sukupuolineutraalius tai sukupuolisensitiivisyys itsessään on sitten vielä asia erikseen ja sen jätän tässä yhteydessä käsittelemättä sen tarkemmin - muuten tulisi liiiiiian pitkä postaus. Keskitytään tällä kertaa vain väreihin.

Ja mitä tulee siihen äitiyspakkaukseen; minusta se edelleenkin on poikavärinen. Ei siitä pääse mihinkään. Kyse ei oikeastaan ole edes siitä, ettenkö voisi kuvitella niitä vaatteita pukevani tyttövauvalle. Olihan siellä ihania kuoseja ja esimerkiksi se sininen koirabody olisi varmasti hyvin söpö tytölläkin. Enemmänkin siis kummastelen sitä, miksi sitä sinistä on niin paljon ja miksi ne _oikeasti_ neutraalit värit ovat niin vähäisessä roolissa. Puolipallo-body vastaa omaa käsitystäni sukupuolineutraalista vaatetuksesta - valtaosa muusta äitiyspakkauksen sisällöstä ei.Miten itse määrittelet tyttöjen ja poikien värit? Löytyykö teidän vaatekaapista "vastakkaisen sukupuolen värejä" vai onko värijaottelu asia, josta ei jousteta?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

1 kommentti:

  1. Joo meillä tokaluokkalainen tyttö ei tykkää pinkistä enää olenkaan. Vaatekaapissa on mustaa,sinistä,violettiä, turkoosia jne. Vauva kuk oli,ostin aika paljon pinkkiä ja sitten kaikenväriatä. Jossain kohtaa se vaaleanpunainen oli lemppariri niin silloin sitä sitten.

    Kuopus on 2v poika. Vaatteet on väriltään aika lailla vihreää,sinistä,harmaata jne

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!