lauantai 19. maaliskuuta 2016

Maidottomat pääsiäisherkut

Allergikon äitinä on joutunut monta kertaa tilanteeseen, jolloin on joutunut estämään lapseltaan jonkin ihanan ruuan tai sanomaan ruuasta "tämä on äidin, ei Meean". Ei ole voinut antaa edes maistiaista omalta lautaseltaan, eikä välttämättä aina ole ollut edes korvaavaa (eli samannäköistä ja suurin piirtein samanmakuista) ruokaa tarjolla. Ja se jos mikä tuntuu pahalta.

Suurimmat ongelmat tuntuvat tulevan juhlissa tai tilanteissa, joissa "kuuluu" syödä tietynlaista ruokaa - yhtenä suurimpana näistä juhlapyhät.

Jouluruuat oli kohtuullisen helppo tuunata maidottomiksi ja munattomiksi; laatikoista onnistui kätevästi kaikki, kinkku ja rosolli olivat jo valmiiksi maidottomia ja joululeiväksikin ostimme vain maidotonta. Joulutortut torttutaikinaan (ei voitaikinaan) ja piparkakkutaikina self made. Joulusta päästiin siis yli yllättävän helposti.

Pääsiäinen tuottaakin sitten enemmän vaikeuksia, erityisesti herkkujen osalta.

Meillä ei pääsiäistä sinänsä "juhlita"; ei syödä lammasta, eikä edes tehdä mitään pääsiäisherkkuja. En edes muista milloin oltaisiin viimeksi mämmiä ostettu!

No, tuoteselosteiden perusteella mämmi taitaakin olla aika lailla ainoa pääsiäisherkku, joka sopisi Meealle. Rahkalla ja kermalla varustettu pasha on totaalinen nounou ja ylipäätään kaikki pääsiäisleivonnaiset ovat aika rahkapainotteisia - ja ainakaan itse en ole toistaiseksi törmännyt maidottomaan rahkaan. Kananmuna-allergikolta myöskin pääsiäisen kananmuna-herkut on suljettu listan ulkopuolelle.

Kuten sanottua, näitä harvakseltaan meidän perheessä syödään, joten sinänsä näiden herkkujen kanssa ei tule olemaan ongelmaa - kun ei niitä muutkaan syö, niin annoskateus ei pääse iskemään.

Toista se sitten on suklaamunien kanssa. Virpomaanhan on päästävä ja pääsiäisenä kyläilemme paikassa, jossa muut lapset varmasti syövät suklaamunia.

Ja niin oudolta kuin se kuulostaakin - Kinder-tyylisiä pääsiäismunia ei yksinkertaisesti ole olemassa maidottomana. Siis sellaista, missä olisi a) syötävä pääsiäismuna ja b) leluyllätys sisällä. On olemassa muovisia munia, joissa on lelu- ja herkkuyllätys sisällä. On olemassa suklaisia munia ilman yllätystä. On olemassa suklaisia munia, joissa on suklaayllätys sisällä. Ja on olemassa Mignon - joka siis myös on maidoton. Mutta Kinder-tyylisiä - ei ainoatakaan!

Tai ainakaan minä en ole löytänyt - ja olen kuitenkin kolunnut aika monen kaupan ja verkkokaupan sivut sekä kysellyt apuja Facebookin allergiaryhmästä.

Meea ei onneksi vielä ole suuri karkkihiiri - johtuen myös siitä, että äiti on aika paljon rajoittanut sokerin ja karkin syöntiä. Mutta etenkin virpomista silmällä pitäen oli pakko jotain pääsiäisherkkuja ostaa (jotka siis aion vaihtaa virpomispalkkoina saatuihin vaivihkaa). Ostinkin sitten IHAN KAIKKEA mitä vaan Prismasta maidottomana löytyi.Näiden lisäksi olisi ollut olemassa maidottomana Punnitse & Säästä -kaupassa suklainen (yllätyksetön) muna ja Dammenbergin verkkokaupassa suklainen muna suklaayllätyksellä. Koska uskon, että yllätys on Meealle enemmänkin "se juttu" (etenkin jos muutkin sellaisen saavat), jätin ne yllätyksettömät munat tänä vuonna ostamatta.

Mutta eipä sitä valinnanvaraa ihan hirveästi ole. Toistan itseäni - mutta ihan käsittämätöntä, ettei maidotonta yllätyssuklaamunaa löydy MISTÄÄN! (Ja niiiiiin toivon, että olisin väärässä ja joku tämän bloggauksen myötä vinkkaisi sellaisesta!)

Meidän karkkimäärä on aika suuri, ottaen huomioon Meean "karkkihistorian", joten voi olla, että jotain jää äidinkin maisteltavaksi. Ei haittaisi yhtään. ;)

Toistaiseksi on näistä maisteltu vasta Tipu-karkkeja ja ne ovat kyllä olleet hitti! Viimeksihän Meea on syönyt karkkia joulun jälkeen (vihreitä kuulia), joten ihan hirveän usein ei meillä karkkia ole tarjoiltu. Nyt kun neiti on näköjään jo päässyt kunnolla karkin makuun ja osaa sitä itse pyytää (eli vaatia), voi olla, että karkkia tullaan syömään vähän useammin.

Toivon hartaasti, että maitoallergia helpottaa ja seuraavana pääsiäisenä Meea voi syödä jo Kindereitä. Tai että edes se maidoton suklaayllätysmuna kehitellään ensi pääsiäiseen mennessä!

Tänään koristeltiin vitsat ja huomenna Meea pääsee ensimmäistä kertaa virpomaan! :)

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

6 kommenttia:

 1. Eksyin tänne sun blogiin ihan sattumalta Murulit-blogin kautta ja huomasin, että täällähän vilahtelee tutun näköisiä vaatteita. Tuntuipa hassulta nähdä itse tekemiäni vaatteita täällä. Liityin lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ne on ihan meidän lempparivaatteita (sekä äidin että tyttären!), että varmasti tulevat jatkossakin monessa kuvassa näkymään. :)
   Tervetuloa lukijaksi! :)

   Poista
 2. Moikka meillä on ihan sama juttu noiden maidottomien munien etsinnässä. Tiedän tunteen kun pieni katsoo himoiten herkkupöytää ja ei voi niistä syödä mitään. Onneksi edes Mignon on maidoton. Tein muuten kivan maidottoman pääsiäisjälkkärin rahkan korvikkeeksi, tosin kai se pitää postata blogiinkin joku päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä harmillista, miten sitä maitoa löytyy joka paikasta. Siis "valmiista" ruuista ja herkuista - itse tehdenhän maito on kuitenkin kohtuullisen helppoa korvata tarvittaessa. Onneksi meidän neiti oli ihan onnellinen tipu-karkeista ja lakupatukoista, ei ole vielä annoskateuskaan pääsiäismunien osalta iskenyt, kun ei kukaan toistaiseksi ole hänen nähden niitä syönyt. :)

   Kävin kurkkimassa blogiasi ja tuo jälkkäri näytti herkulliselta. Täytyy laittaa ohje talteen, jos ehtisi jossain välissä itsekin tuollaisen tekemään - sopisi varmaan kesäherkuksikin! :)

   Poista
 3. Hei, tähän nyt vastaan ensi Pääsiäistä suunniteltaessa. Meillä tulee myyntiin 2 erilaista maidotonta Pääsiäismunaa, jossa on syötävä yllätys. Team Dammenberg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän perheessä onneksi jo ensi pääsiäisenä pystytään maistelemaan niitä maidollisiakin pääsiäismunia, kun maitoallergia on toukokuussa selätetty. Mutta hyvä kuulla, että lisää vaihtoehtoja maidottomaan valikoimaan on tulossa! Itse tosin edelleenkin kaipailisin sitä maidotonta pääsiäismunaa, jossa on Kinder-tyylinen yllätys sisällä - niitä en ainakaan itse ole mistään löytänyt. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!