keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Vertaistukea somesta

Jos saisin antaa esikoistaan odottavalle äidille vain yhden neuvon, se olisi ehdottomasti "Liity vauva-aiheisiin some-ryhmiin!".

Facebookista löytyy omat ryhmänsä niin vuosi- kuin kuukausitasollakin varmaan minä tahansa ajankohtana syntyneille vauvoille. Itse löysin nämä ryhmät vasta reilu vuosi sitten (?), mutta ne olisivat olleet erityisen hyödyllisiä jo odotusvaiheessa - viimeistään pikkuvauva-vaiheessa.

Itse kuulun sekä vuonna 2014 syntyneiden vauvojen ryhmään että huhtikuussa 2014 syntyneiden vauvojen ryhmään. Tai no, taaperoitahan nämä jo ovat, eivätkä mitään vauvoja enää. :)

Koko vuoden skaala vauvaryhmässä on niin suuri, että tuota isompaa ryhmää tulee seurattua aika harvakseltaan. Ehkä jos haluaisin kysyä jotain kovin yleistä lapsiin liittyen, voisin esittää kysymyksen siellä - ryhmäläisiä kun on enemmän, joten vastausten määräkin on todennäköisesti suurempi.

Huhtikuisten ryhmä sen sijaan on ollut aktiivisessa käytössäni lähes siitä asti, kun sinne liityin. Ja olen kyllä monesti harmitellut näin jälkikäteen, etten tajunnut ko. ryhmän olemassaoloa jo aiemmin! Vaikkakin itsehän olisin varmaan liittynyt raskausaikana siihen toukokuisten ryhmään (Meean laskettu aika oli 9.5., mutta syntyi 21.4.) - mutta kuitenkin.Ryhmän ehdottomasti parasta antia on sieltä saatava vertaistuki. Siellä voi kysyä mitä tahansa - ja niin olen kysynytkin. Nyt viimeisimpänä taisin kysellä vuodenvaihteessa käyttökokemuksia junnusängyistä, kun sellaisen osto alkoi meillä olla ajankohtaista. Ryhmästä myös useimmiten saa vastauksen kysymykseen kuin kysymykseen - jos se nyt jollain tapaa tämän ikäisiin lapsiin liittyy. Esimerkiksi jos oksennustauti iskee ensimmäistä kertaa ja on epätietoinen siitä, miten kannattaisi toimia - ryhmästä löytyy varmasti joku, jonka lapsi on oksennustaudin jo sairastanut. Tai jos valvotut yöt tuskastuttavat, ryhmään voi purkaa mieltään ja huomata, ettei ole ainoa, joka huonosti nukuista öistä kärsii.

Toinen meidän perheelle tärkeä someryhmä on ollut allergia-asioihin keskittyvä fb-ryhmä. Siihen liityin samoihin aikoihin kuin noihin aiemmin mainittuihin vauvaryhmiin - silloin kun meillä painittiin maitoallergiaepäilyiden kanssa. Allergia-asiat ovat välillä tuntuneet vauva-arjessa niiltä, joiden kanssa on jäänyt yksin - neuvolan apu on ollut vaihtelevaa, tuttavapiiristä ei montaa allergikkolasta löydy ja yksityisellekään ei viitsi jokaisesta pikkuasiasta soittaa ja maksaa montaa kymppiä neuvoista. Mutta tuolta Facebookin allergiaryhmästä onneksi saa apua, vertaistukea ja jopa tsemppiä. Niin ja reseptejä - ne ovat olleet myös kovin hyödyllisiä tässä meidän maidottomassa ja munattomassa kokkailussa!Varmasti vastaavia ryhmiä löytyy eri asioihin liittyen; mikä sitten se oma mielenkiinto tai tarve onkaan. Kuulun itsekin Facebookissa mm. sormiruokailuryhmään, lastenvaunuryhmään sekä muutaman lastenvaatemerkin omaan ryhmään - joskaan niitä en ole niin aktiivisesti seurannut. Erinäiset FB:n kirppisryhmät ovat sitten oma lukunsa; löytyy omat kirppikset eri vaatemerkeille, leluille, lastentarvikkeille...

Vaikkakin se vertaistuki ja vastausten saaminen omaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin on tärkeää, toimivat ryhmät toki myös toiseen suuntaan. Esimerkiksi itse olen voinut rohkaista päiväkotitaivaltaan aloittavia kertomalla omista kokemuksista tai kuvailla maitoaltistukseen menossa olevalle äidille tarkasti, mitä siellä tulee tapahtumaan.

Liputan ehdottomasti erilaisten some-ryhmien puolesta. Ihan mahtavaa vertaistukea saatavilla helposti ja kätevästi. Jos et vielä kuulu mihinkään lapsen ikäluokkaan tai itselle läheiseen teemaan liittyvään Facebook-ryhmään, suosittelen ehdottomasti liittymään!

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!