tiistai 1. maaliskuuta 2016

Päiväkotikelpoiset vaatteet

Kotioloissa ja kyläillessä tykkään pukea Meealle erityyppisiä vaatteita. Vaatekaappi on pullollaan kaikennäköistä ja mahdollisuuksia erilaisiin yhdistelmiin on useita. Välillä voi pukea mekon ja sukkahousut, välillä farkut ja neuletakin, välillä collegepuvun...

Aiemmin olen kiinnittänyt enemmän huomiota ulkovaatteisiin; siis siihen, että on päällä riittävästi ja riittävän lämpimästi. Päiväkotielämän alettua huomio on kiinnittynyt entistä enemmän myös sisävaatteisiin.

Mekot ja tunikat ovat äidin lemppareita päiväkotivaatteiksi. 

Meea on ollut päiväkodissa vasta marraskuusta saakka, joten tähän mennessä vaatetus on ollut pitkähihaista ja -lahkeista. Kylmemmillä keleillä sisävaatteitakin puin enemmän päiväkotiin (vaikka kotona mentiinkin yhdellä sisäkerroksella); näin säilyi neiti lämpimämpänä ulkoillessa, kun ei siinä vaiheessa enää tarvinut pukea yhtä sisävaatekerrosta lisää.

Meidän vakiovarustukset päiväkotiin ovat oikeastaan kolmenlaisia.

1) Tunika + leggingsit. Jos kelit antavat myöten, tämä olisi se yhdistelmä, jonka pukisin vaikka joka päivä. Leggingsit ovat mukavat päällä, joustavat ja niiden kanssa on hyvä touhuta. Tunika puolestaan näyttää hyvältä leggingsien kanssa - enkä usko senkään olevan kovin epämukava leikkiessä. Lisäksi tunika suojaa selkää ulkoillessakin paremmin kuin lyhyempi paita.

2) Mekko + sukkahousut. Oikeastaan samat pointit pätevät tähänkin yhdistelmään kuin edelliseen. Mekkoa on ehkä tullut käytettyä vähemmän kuin tunikaa syystä että kovien toppausten (= villahaalari + toppahaalari) kanssa mekko voi tuntua ulkoillessa ikävältä. Sukkahousut puolestaan ovat hyvä valinta aina talvella - ei ole vaaraa, että nilkat jäisivät paljaaksi ulkoillessa.

3) Paita + collegehousut. Kylmemmillä keleillä alle vielä sukkahousut ja t-paita. Tämä on oikeastaan ns. varmin valinta päiväkotiin. Paidan paksuutta voi vaihdella kelien mukaan (vaikkakin meillä on harmittavan vähän paksuja collegepaitoja) ja varsinaisten collareiden tilalle voi laittaa velour-housut tai muut vastaavat. Joustavat, mukavat ja jopa hieman löysät.

Aika perusvarustus viime vuoden puolelta. 

Kun yllä olevassa tekstissä oikeastaan on se vakiovarustus päiväkotiin, on joitain tiettyjä vaatekappaleita jäänyt hyvin vähäiselle käytölle.

Farkuista päiväkodissa päällä on ollut ainoastaan yhdet vuorelliset löysähköt farkut - muutoin minusta farkut eivät ole mukavin päiväkotivaate. Myöskin treggingsit (jotka meillä olivat yhdet suosituimmista housuista syksyllä!) ovat jääneet kaappiin joustamattomuutensa vuoksi - ne tuntuvat myös jokseenkin kalseilta pukea ulkovaatteiden alle, joten viimeistään pakkasten aikaan ne hylättiin kyllä päiväkotivarustuksesta kokonaan.

Paidoista neuletakkeja en ole tainnut käyttää päiväkodissa lainkaan, vaikka ne olisivat minusta kovin söpöjä. Ne vaan tuntuvat vähän hankalilta päiväkotiarkeen. Myös mekoista hihattomat versiot ovat jääneet käyttämättä päiväkodissa, koska ne kaipaisivat kaverikseen yleensä sitä neuletakkia tai vastaavaa.

Hameita en ole pukenut Meealle päälle päiväkotiin vielä kertaakaan! Hameet eivät kyllä ole ollut ykkösvaihtoehto kotioloissakaan (tykkään itse enemmän mekoista), mutta päiväkodissa ne ovat itsellä olleet kokonaan nounou-listalla. Kun taas sitten pitkähihaisen alle puettava t-paita tai toppi on tullut käyttöön meillä oikeastaan vasta päiväkodin myötä; en sitä joka päivä pue, mutta etenkin kylmemmillä keleillä se on ollut mukava lisä.

Ja vaikka päiväkotiin on kiva laittaa ne kaikista ihanimmat vaatteet, olen vähän toppuutellut myös sitä. Ihan vaan siksi, että päiväkodissa vaatteet sotkeutuvat päivittäin - välillä jopa peruuttamattomasti. Yhden sulkatunikan sain pelastettua mustikkakiisselikatastrofilta vasta toisella pesukerralla (vaikka tahranpoistoaine oli kehissä molemmissa pesuissa). Kun päiväkodissa vaate vaihdetaan vasta suuuuressa sotkussa - eikä silloinkaan välttämättä laiteta likoamaan tms - tahrat juuttuvat välillä aika kovaan kiinni. Yksien sukkahousujen osalta peli taitaa olla jo menetetty; neitokainen kun oli karannut juoksentelemaan eskareiden lattialla kuivumassa olleiden maalausten päälle - ensin tossuilla ja kun täti huuhteli niitä, niin sitten sukkahousuilla... Kauniit ja värikkäät ovat kuviot sukkahousujen jalkapohjissa...


Välillä päiväkotiinkin voi pukeutua hienommin; kuva itsenäisyyspäiväjuhlan aamulta. 

Kun arkipäivät ollaan päiväkodissa (eikä illalla enää vaihdeta yleensä vaatteita), tulee näitä kyseisiä "päiväkotikelvottomia" vaatteita ylipäätään käytettyä vähän. Sen takia on vaatekaapin sisältökin hieman muuttunut entisestä; söpistelyvaatteiden tilalle (tai oikeastaan niiden lisäksi) on tullut hankittua enemmän käytännöllistä vaatetta. Erityisesti collegehousujen ja peruspaitojen osuus on kasvanut viime kuukausina. Varmaan kesävaatteiksikin tulee nyt hankittua enemmän t-paitoja ja joustavia shortseja kesämekkojen sijaan.

Tällä viikolla olen kuvannut - ja tulen kuvaamaan - jokaisen neidin päälle päätyvän päiväkotivaatteen. Viikon päätteeksi onkin luvassa ootd-tyyppinen bloggaus, jossa esillä Meean viikon vaatetus päiväkodissa. Kyseiset asut kuvastavat osaltaan sitä, millaiset vaatteet minun mielestäni ovat mukavimpia päiväkotiympäristöön. Samalla tulee esiteltyä hieman neidin vaatekaapin sisältöä. :)

Sneak peak siitä, mitä pikkuneidillä on tällä viikolla ollut päiväkodissa päällään.


Mitä kriteereitä teillä on vaatteiden valintaan päiväkotiin? Jäävätkö jonkuntyyppiset vaatteet aina kaappiin vai voiko päiväkotiin mielestäsi pukea mitä tahansa?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

 1. Kivoja vaatteita! :)

  Teen töitä lasten/koululaisten parissa (tällä hetkellä olen hoitovapaalla), ja ajattelin heittää kommenttia työntekijän näkökulmasta. Kaikista parhaita ovat käytännölliset, sopivan kokoiset ja mukavat vaatteet, joita ei tarvitse varjella arkipäivän ruokasotkuilta. On myös kiva, jos vaate on sellainen, jonka lapsi osaa/voi opetella itse pukemaan ja riisumaan. Esim. neuletakki napeilla ei oo hoitajien suosikki 2 vuotiaalla, mutta isommalle lapselle se on oikein sopiva sorminäppäryysharjoitus. :)

  On kurjaa, jos lapsella leikkiessä näkyy "pyöräteline" ja paljas selkä, eli vaatteiden istuvuus kannattaa huomioida. Tunika/sukkikset, muut perustrikoovaatteet tai pehmeistä kankaista valmistetut vaatteet ovat hyviä. Varsinkin kurahousukautena itteäkin ahdistais, jos alimpana kerroksena heti kalsareiden jälkeen olis kankeat farkut. :/

  Päiväkodissa vaatteet ovat lapsen "työvaatteet", eli ne ovat päivän päätteeksi yleensä sen näköiset, että jotain on tehty. :D Hoitajat eivät laita lapsia päiväksi kirjahyllyyn koristeeksi, joten ihanimmat kuosit ja parhaimmat tantut kannattaa säästää muihin tilaisuuksiin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eli aika samoilla linjoilla kuin itsekin. :)

   "Sen näköiset, että jotain on tehty" kuvastaa kyllä hyvin sitä, miltä päiväkotivaatteet näyttävät päivän jälkeen. Meillä 90-prosenttisesti vaatteet menevät pyykkikoriin yhden päiväkotipäivän jälkeen - välillä jopa vaihdetaan vaatekertaa kesken päivän ruokasotkujen takia. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!