maanantai 6. elokuuta 2018

Pikkuherra 8 kk

Ai että. Joskus totesin, että on kyllä aivan pakko kirjoittaa nämä kk-postaukset ihan ajallaan. Muuten tuo pikkukaveri kehittyy niin kovaa vauhtia, että on vaikea muistaa, millainen hän juuri tasan kyseisen kuukauden ikäisenä oli.

No, kesäkiireet ja ylipäätään kesä (kuka nyt koneella jaksaisi istua helteellä!) ovat tehneet tehtävänsä ja ei vaan ole saanut aikaiseksi blogata. Tämä blogi on nyt muutenkin jäänyt vähän unholaan; katsotaan syksyn tullen, mikä tulee olemaan blogin kohtalo. Nämä kk-postaukset nyt joka tapauksessa vähintään teen, eli ainakin marraskuuhun asti blogi jossain muodossaan sinnittelee.

Kahdeksan kuukautta tuli täyteen tosiaan jo 17.7. ja neuvolassakin käytiin jo pari viikkoa ennen sitä.




8 kk mitat (suluissa 6 kk mitat):
Paino: 8950 g (7955 g)
Pituus: 73,0 cm (70,5 cm)
Pään ympärys: 45,4 cm (44,1 cm)

8 kk iässä ruoka maistuu edelleen hyvin. Tuttipullo sen sijaan on kamalin kapistus, minkä Veini tietää - korvikkeesta puhumattakaan. Eli äitiä tarvitaan siis maidon vuoksi jatkuvasti. :)

Ruuan osalta vatsa täytetään edelleen soseilla, mutta sormiruokaa maistellaan enenevässä määrin. 8 kk iässä suurimpia herkkuja olivat kurkku ja maissinaksut.

Vaatteista käytössä on edelleen pääsääntöisesti koko 74. Kesävaatteissa oli muutama 80-kokoinenkin, jotka ovat vielä vähän reiluja, mutta käyttökelpoisia.

Vauhti on jälleen kuukaudessa kiihtynyt; konttausasentoon opittiin nousemaan jo 7kk ikään mennessä ja 7,5 kk iässä hän pääsi liikkeellekin; nyt konttaamalla päästään jo täyttä häkää eteenpäin. Aika pian konttaamaan oppimisen jälkeen opittiin myös nousemaan tukea vasten seisomaan - ja sekös se vasta on mukavaa. Etenkin kun tuossa 8 kk tienoilla seisominen oli niin hauskaa, että piti innosta hihkuen päästää aina kädet irti - ja muksahtaa kumoon.

Pari päivää ennen 8 kk ikää Veini oppi myös kulkemaan pieniä matkoja tukea vasten kävellen. Lähinnä siis sohva päästä päähän oli kävelyreittinä tuolloin.

Vauhtiveikkous ja täystuhous kasvaa vaan - ihan mahdoton veijari tämä pojanviikari kyllä on! Kaikki kielletty on kivaa ja ihan jokainen asia pitää laittaa ensimmäisenä suuhun.

Toinen kiva juttu Veinin mielestä on ehdottomasti vesi ja vedessä polskiminen. Kunnon helteet alkoivat vähän ennen Veinin 8kk-päivää, joten uima-altaassa ja rannalla tuli niillä paikkeilla vietettyä aikaa. Vedessä polskiminen oli Veinille niin mieluista, että hän alkoi komentamaan kovaäänisesti aina nähtyään oman uimapukunsa!

Leluista eniten kiinnostivat isosiskon imuri, megablocksit sekä dinosauruslelu. Myös pallonheittely oli oikein mieluista tekemistä. Kaikista ihmisistä isosisko tuntuu olevan rakkain ja tärkein - edelleen.

Taitojen karttuessa myös nukkuminen vaikeutui. Tai no, en tiedä johtuiko tämä nyt sitten uuden oppimisesta, helteistä vai hampaista (joita muuten tehtiin monta pitkää viikkoa - tänään vihdoin toinen niistä on tullut läpi!), mutta nukkuminen on ollut tosi rikkonaista jo monta viikkoa - alkoi siis juurikin siinä vähän ennen 8kk ikää. Aiemmat täydet yöt vaihtuivat 2-4 yöheräämiseen ja vaikeuteen nukkua omassa sängyssä. Huolimatta yöheräilyjen määrästä tai illan nukkumaanmenoajasta, aamun heräämisajaksi vakiintui klo 5.23. Kellonaika, jolloin äidillä vielä unta riittäisi. Kahdet päikkärit vaihtuivat kolmiin - välillä ne ensimmäiset nukutaan jopa ennen kuin aamupuuroa on edes ehditty keittää.

Ensimmäiset sanat ovat alkaneet löytymään. 7kk tienoilla ääntelyssä alkoi olla ätti/äinii -tyyppisiä sanoja, mutta pistin ne vielä sattuman piikkiin. Kun juhannuksena (reilun 7kk iässä) pikkuherran hermostuessa takapenkiltä kuului päättäväisesti "ÄINII!", oli minunkin pakko uskoa, että siinä se ensimmäinen sana nyt oli. Äidin lisäksi monentyyppisten tavujen joukossa on oikeiksi sanoiksi erotettu/tunnistettu namnam tai mammam, joka tarkoittaa maitoa/ruokaa, sekä väpä, joka tarkoittaa jostain kumman syystä isiä.





8 kk on sitä aikaa, jolloin äiti kauhuissaan odottaa tulevaa. Vauhtiveikolla on toisinaan hieman turhan kova vauhti; vähempikin riittäisi - etenkin äidille! Vauhti on kova, mutta se tullee tästä vielä kiihtymään! :)


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!