lauantai 17. syyskuuta 2016

Joulustressi nostaa päätään
En tiedä olenko niin sanottu jouluihminen, mutta olen ehdottomasti joulustressi-ihminen!

Joulua varten pitää tehdä niin paljon asioita, että tuntuu, ettei joulukuussa ehdi oikein mihinkään muuhun keskittymäänkään kuin joulun valmisteluun. Lahjat, kortit, koristeet, kuusi, ruuat... Ja ennen joulukuuta jo joulukalenteri pikkuneidille!

Hirveä kiire ja stressi, koska perfektionistina kaiken täytyy olla täydellistä, eikä pelkkä sinnepäin riitä. Vaikkakin aika lailla joka vuosi olen joutunut joustamaan jostain; viimeistään paketoinnista, eli taidokkaiden handmade-pakettien sijaan lahjat on kääritty markettilaadun paperiin (joskin väriteeman tms mukaan valitun).

Joulustressi on jokavuotista; vaikkakin pahin stressi varmaan oli silloin, kun järjestettiin perhejoulu ensimmäistä kertaa meidän kodissa. Kokkasin kaiken itse; pakastin oli täynnä laatikoita ja kahvipöydässä koristeena jopa pipareista tehty joulukuusi. Sen lisäksi kudoin joululahjaksi ainakin kymmenet (!) villasukat, joten kyllä hoppua sinä vuonna riitti. Onneksi olin silloin raskaana, niin jonkinlainen pesänrakennusvietti ilmeisesti auttoi kestämään sen stressin. :DKoska tiedostan stressaavani joulusta, päätin tänä vuonna aloittaa jouluvalmistelut jo hyvissä ajoin. Päätin myös tänä(kin) vuonna jättää perinteiset villasukka-joululahjat vähemmälle; Meean syntymän jälkeen kutomisaika on vähentynyt huomattavasti ja yksienkin sukkien valmiiksi saaminen syksyn aikana on saavutus!

Tänä vuonna mennään jouluksi valmiiseen pöytään, joten ruuista ei tarvitse huolehtia - ehkä bataattilaatikon voisin viedä tuliaisena ja jotain leipoa välipäivinä kotona. Muuta hommaa joulun osalta kuitenkin riittää; kun kokopäivätyön ja taaperon hoitamisen ohella vapaa-aika on vähissä, ei kaikkea todellakaan ehdi tekemään joulukuussa.

En tiedä missä vaiheessa joulupuuhat on ns. lupa aloittaa, mutta minä olen aloittanut ne jo nyt!

Joulukorttimalli on päätettynä ja osa "ensimmäisen vaiheen" töistä joulukortin osalta on jo tehtynä. Kortti kun tänäkin vuonna on ns. useammassa vaiheessa tehtävä, niin puuhaa riittää. Viime vuoden joulukortteihin meni sen verran aikaa, että tänä vuonna valitsin tietoisesti a) helpomman ja b) enemmän Meean vastuulla olevan. Testikappale on vielä tekemättä, mutta ainakin ajatuksen tasolla näistä tulee hienot!

Tällaiset kortit meiltä lähti matkaan viime jouluna. 

Kummien (ja päiväkodin tätien) joululahjaidea on jo suunniteltuna - ja ehtinyt itse asiassa kertaalleen jo vaihtuakin. Nämä lahjat käytännössä siis tarvikkeiden hankkimista ja toteutusta vaille valmiit!

Tämäkin on tänä vuonna suhteellisen yksinkertainen - mutta kiva - idea, josta osan pystyn tekemään yhdessä Meean kanssa (ja se on vähän se ideakin tässä lahjassa). Eli lahjojen tekoon kuluva aika ei ole kokonaisuudessaan pois laatuajasta tyttären kanssa - vaan se on nimenomaan sitä parhaimmillaan. Itsestäni kun ajatus "lapsen tekemästä" lahjasta on ihan kiva; valokuvatuotteita ei viitsi ihan joka vuosi antaa (ja jos kummilapsia on jo monta, ei niille varmaan löydy kaikille käyttöäkään...), joten mieluummin tehdään jotain sellaista, jolle voisi oikeasti olla käyttöäkin. Viime vuonnakin taaperon DIY-lahjat olivat tosi kivat, vaikka eivät ihan hirveästi taitoa vielä vaatineetkaan; tänä vuonna ajattelin, että tämä joululahjaidea sopisi myös päiväkodin tädeille, ja hekin saisivat muistamisena jotain Meean tekemää äidin tekemän sijaan. Ensi jouluna kortit ja lahjat varmaan jo voidaankin tehdä kokonaan yhdessä, kun Meeankin taidot entisestään kasvavat!

Muiden joululahjojen osalta Meealle olen jo muutaman lahjan hankkinut, kun on tullut vastaan. Joulua edeltävä aika on turhan hyvää aikaa heräteostoksille, kun kaiken voi laittaa pukinkonttiin ja järkyttyä ennen joulua siitä jo hankittujen lahjojen määrästä... Muiden osalta lahjat on vielä ostamatta ja miettimättä - ja ehkä Meeallekin pitäisi vielä muutama DIY-lahja tehdä, jos vaan suinkin jossain vaiheessa ehdin.

Myös paketointiasiaa olen miettinyt ja tänä vuonna tosissani yritän ehtiä panostaa lahjojen ulkoasuunkin. Ostan ainakin tarvikkeet sitä varten jo hyvissä ajoin; kun ne on olemassa, on varmaan vaikeampi perääntyä ideoista ja mennä ns. helpomman kautta.

Joulukalenteri-asia sen sijaan on vielä täysin auki. Viime jouluna päätin, että teen Meealle itse kalenterin ja ostin itseasiassa joulu-aleista jo pyykkipoikakiinnitteiset numerotkin sitä varten. Joulukalenterin muoto on edelleen auki; ideoita olen löytänyt useita ihania, mutta ne eivät kunnolla istu niihin hankkimiini numeroihin... Myös joulukalenterin sisältö on vielä mysteeri; viime joulun jälkeen ajattelin tekeväni "varastoon" virkattuja ruokia, jotta Meea saisi pelkästään niitä sisältävän joulukalenterin tänä vuonna. No, kun tässä vaiheessa vuotta valmiina on 1,5 virkattua kasvista, ei näytä kovin todennäköistä, että niitä valmistuisi ihan jokaiseen luukkuun...

Viime joulun koristeiden ihmettelyä. :)


Ihan stressin tasolla näissä hommissa ei vielä olla - mutta jos kuukauden päästä suunnitelmat eivät tästä ole yhtään edenneet, saattaa alkaa jo ahdistamaan. Täytyy varmaan laittaa jo ensimmäiset askartelutarvikkeet tilaukseen, niin pääsee sopivan vapaahetken kohdalle osuessa etenemään suunnitelmista toteutukseen.

Joko teillä on suunnattu ajatuksia jouluun?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

  1. Aivan ihanat kortit nuo lumiukot! :D Ihan huippu idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli myös sen verran työläät (ainakin kun niitä parikymmentä teki!), että tänä jouluna tehdään vähän helpommat kortit. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!