keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Jos taapero saisi valita mitä meillä syödään

Meidän perheen ruokalista on muuttunut melkoisesti viimeisen vuoden aikana.

Osittain jo siksikin, että haluan kokata enemmän kerralla - vuokaruokia ja keittoja, jottei tarvitsisi häärätä hellan ääressä aivan joka päivä. Vapaa-aika kun on rajallista.

Mutta osittain myös siksi, että kodissamme asuu nirso taapero. Uskon, että nirsous johtuu osittain allergiataustasta. Mausteita on käytetty aika rajallisesti (pippuri allergisoi edelleen) ja erikoisempia ruoka-aineita olen ottanut mukaan ruuanlaittoon aika maltillisesti. Mutta on siis mukana myös ihan normaalia lapsen nirsoilua; kasvikset on yök, kala on yök, erikoiset struktuurit on yök... Ja nirsoilun kohteet voivat vaihtua; tänään tomaatti on suurinta herkkua, mutta huomenna siihen ei voi koskea pitkällä tikullakaan.

Mietin, että mitähän meillä syötäisiin, jos taapero saisi päättää ruokalistan. Keksin sieltä seitsemän ruokalajia, jotka ovat ylitse muiden. Osaa kokataan meillä usein, osaa harvemmin. Kaikkien ruokien osalta lautanen tyhjenee nopeasti ja pyydetään lisää.
Maanantai - makaronia ja jauhelihaa
Ihan ehdoton lemppariruoka. Ei todellakaan mikään ravitsevin tai nälkää pitävin vaihtoehto - eikä myöskään äidin suosikki. Siitä huolimatta neiti voisi syödä tätä varmaan vaikka joka päivä; ja koska myös isi tästä perusruuasta tykkää, on tätä nyt viime kuukausina muutamaan otteeseen kokattu. Välillä myös varioitu laittamalla makaronin kaveriksi keitettyjä nakkeja. Ai että, kunnon gourmet-ruokaa! :D

Tiistai - kasvissosekeitto
Tämä taas on sitten sellainen ruoka, josta isi ei tykkää, mutta äiti ja Meea rakastavat. Koska useinkaan ei jaksa kokata kahta erillistä ruokaa (ei, mies EI suostu kasvissosekeittoa syömään lainkaan - ei edes pekonin kera!), kasvissosekeittoa on tehty aika harvoin. Meean sosevaiheessa kokkasin tätä todella usein itselleni ja vielä joustavan hoitovapaan aikaan (kun vapaa-aikaa oli enemmän) kasviksia tuli useammin pilkottua ja soseutettua keittoa varten. Oma vakkari sosekeitto-ohjeeni koostuu maitoallergia-aikojen kunniaksi kaurafraichesta; sitä tuli käytettyä sosekeittojen joukossa neidin allergian takia ja se maistuu erinomaiselta sosekeitossa edelleen! Itse tuunaan sosekeiton monesti fetalla, mutta neiti arvostaa keittoa pelkiltään.

Keskiviikko - jauheliha-perunasoselaatikko
Tätä tehdään harvoin (ja ajalla ennen lasta en ole tehnyt tätä varmaan koskaan!), mutta tämähän on varmaan kaikkien pienten lasten suosikki. Muusi muutenkin on pikkuneidin mieleen - ja vielä kun sen yhdistää jauhelihaan (joka myös on neidin herkkua), tämähän on ihan täydellinen ruoka pikkulapselle! Ihan sattumalta tätä on meillä ruuaksi tänään, joten piti laittaa keskiviikon kohdalle ruokalistaankin. ;)

Torstai - kaalilaatikko
Yllättävä valinta, mutta ihan oikeasti neidin uusimpia herkkuruokia. Olen nyt lähiaikoina kahdesti tätä tehnyt ja molemmilla kerroilla upposi erinomaisesti. Ottipa neiti vielä puolukkahilloakin kaveriksi - sitä en olisi uskonut! Hän kyllä kertoi, että ovat päiväkodissakin tätä syöneet monesti, joten ehkä se makumaailma oli tuttua sieltä.

Perjantai - nakkikastike ja muusia
Nakit ovat herkkua ja nakkikastikkeen muodossa parhaimmillaan. Ja se muusi; kuten aiemmin jo totesin, niin sehän on lähes yhtä hyvää kuin makaroni neidin mielestä. Nakkikastikkeen huonona puolena näin äidin näkökulmasta on vaan se, että nakkejahan ei pienille lapsille saisi kovin paljoa syöttää. Päiväkodin ruokalistalla on kerran viikossa nakki/makkararuoka, joten käytännössä viikon nakkiannos tulisi jo sitä kautta täyteen. Siitä huolimatta nakkikastiketta (tai jotain muuta nakkiruokaa; myös nakkikeitto on herkkua) kokataan keskimäärin kerran kuukaudessa - ja siihen päälle vielä toisinaan ranskisten tai makaronin kanssa syötävät nakit. :D

Lauantai - ranskalaiset
Lauantain herkutteluun ranskalaisia. Ranskiksethan ovat se ruoka, jota pikkuneiti yleensä toivoo, kun kysytään, että mitä syötäisiin. Ranskalaisten kaverina on useimmiten nakkia (vaikka se onkin huono lisäke!), toisinaan myös nugetteja. Minä ja mies syömme ranskis-päivinä muitakin lisäkkeitä (muun muassa omia suosikkejani, cheddar-jalapenoja!), mutta neidille ei oikein kelpaa mikään muu kuin nakit tai nugetit lisäkkeeksi. Niin ja ketsuppi - suuri määrä ketsuppia!

Sunnuntai - kanaa kookosmaidossa
Meinasin ensin kirjoittaa tähän vaan "kanakastike", koska lemppariruokien joukkoon lukeutuu varsin monenlaiset kanakastikkeet riisin tai pastan kanssa tarjoiltuna. Kunhan vaan kastikkeen joukossa ei ole ananasta - pikkuneidin inhokkia. :D Ylipäätään kanaruuat ovat neidin herkkua, joten piti yksi kanaruoka tähänkin nostaa esille. Kana kookosmaidossa on se kanakastike, jota kaikkein useimmiten teen ja se onkin yksi vakioresepteistäni (pitäisikin jakaa se tänne blogiinkin joskus).

Todellisuudessa meillä syödään useimmin makaronilaatikkoa, lasagnea, kanakeittoa ja muita kerralla-paljon -tyyppisiä ruokia. Eivät nekään mitään neidin inhokkeja ole - mutta ylläoleva lista sellainen, joka kaikkein parhaiten neidille maistuisi. :)

Miltä teidän taaperon ruokaviikkolista näyttäisi?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!