perjantai 4. elokuuta 2017

Äitiyspakkaus vai äitiysavustus?

Kun esikoinen syntyi, ei tätä asiaa tarvinut pohtia lainkaan. Yhtään epäröimättä otin äitiyspakkauksen, sillä se on aivan mahtava etu, joka lapsiperheille tarjotaan.

Olen edelleen sitä mieltä, että äitiyspakkaus on etenkin esikoistaan odottavilla upea juttu, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Äitiyspakkauksessa olevia vaatteita ja tavaroita ei millään voi ostaa äitiysavustuksen euromäärällä.


2014 äitiyspakkaus - muistan vieläkin sen fiiliksen tätä laatikkoa penkoessa ensi kertaa! <3

Aluksi - sen kummemmin asiaa pohtimatta - ajattelin, että tottakai äitiyspakkaus otetaan tälle toisellekin vauvalle. Ihan jo siksi, että äiityspakkaus ja sen vaatteet luovat osan historiaa. Oma äitini on säilönyt vuoden 1984 äitiyspakkauksen tavaroita talteen ja niiden tutkiminen oli kyllä mukavaa ja nostalgista - vaikken toki itse niistä mitään konkreettisesti muistakaan. Samalla ajatuksella olen itse tehnyt Meean äitiyspakkauslaatikosta (joka on muuten erittäin hyvän kokoinen ja jämäkkä!) "muistojen laatikon", jonne olen säilönyt ihanimpia vauvanvaatteita ja muita tavaroita. Myös äitiyspakkauksesta useampia vaatteita.

Kun äitiyspakkaus-asiaa alkoi kuitenkin miettimään tarkemmin, ei äitiyspakkauksen ottamisessa liene kovinkaan paljon järkeä.

Äitiyspakkauksen "kalleimmat" tavarat - ulkohaalarit ja makuupussi - minulla on vielä tallella Meealta. Samoin villahaalari, lämpötöppöset ja -rukkaset, kasa sisävaatteita ja petivaatteet löytyy vielä 2014 pakkauksesta. Tarvikkeista on tallessa varmaan kaikki, aina pyyhkeestä kynsisaksiin.

Kuosien osalta menee aika 50/50, kummassa ne olisi kauniimmat; 2014 pakkauksessa vai 2017 pakkauksessa. Kummassakin on kivan näköisiä, mutta kummassakin myös ei-niin-kivan-näköisiä. Sukupuolineutraalius on edelleenkin aika kaukana; erityisesti siinä Meean pakkauksessa värit olivat selkeästi enemmän pojalle kuin tytölle suunnattuja.

Muun muassa tämä haalari on vielä tallessa - kuosien osalta pirteämpi kuin uuden pakkauksen vastaava. 

Ja loppujen lopuksi; ihan hirvittävän paljon ei tullut äitiyspakkauksen vaatteita Meealla edes pidettyä. Toki jotakin, mutta tärkeimpiä olivat silti nuo ulkovaatteet ja tarvikkeet - jotka nyt jo meiltä kaikki löytyy. Ja sitä paitsi äitiyspakkauksen haalarit tuskin edes tämän vauvan kanssa pääsisivät käyttöön; ne ovat auttamattoman isoja tulevana talvena marrasvauvalle - ja hyvin todennäköisesti liian pieniä seuraavana talvena.

Näiden pohdintojen myötä päädyin itse ottamaan äitiyspakkauksen sijaan tällä kertaa äitiysavustuksen, 140 euroa rahaa. Koska pitkälti aion ostaa tarvikkeita ja vaatteita käytettynä, saa tuolla summalla jo aika mukavasti ostettua! Ainakin kappalemääräisesti huomattavasti enemmän vaatetta kuin äitiyspakkauksen sisältöön kuuluu - jos siis ajattelisi koko euromäärän käyttävänsä vaatteisiin.

Koska muistot ovat tärkeitä, ajattelin käyttää tuosta 140 eurosta osan ostaakseni muutamia äitiyspakkauksen tuotteita. Onneksi tarjonta on siinäkin ihan hyvä; Facebookin äitiyspakkaus-kirppiksellä kun näyttäisi olevan ihan hyvin tuoreen pakkauksen vaatteita ja tarvikkeita myynnissä.

Ihanimmat poiminnat 2017-pakkauksesta.


Tällaisella setillä uskoisin, että jää tarpeeksi tallennettavaa muistojen laatikkoon. Makuupussia vielä mietin, mutta kun sitä ei oikeasti tarvita (koska 2014-makuupussi jo on, eli välttämättä tuo makuupussi ei edes tulisi koskaan oikeasti käyttöön), niin todennäköisesti jätän sen kuitenkin väliin. Ja mikäänhän ei estä ostamasta 2017-äitiyspakkaustuotteita vielä myöhemmässäkin vaiheessa, jolloin ne eivät tulisi lainkaan käyttöön vaan ainoastaan muistoihin talletettavaksi.

Näiden ylläolevien lisäksi haluaisin vielä äitiyspakkauksen laatikon, luonnollisesti tällä uudella lintukuosilla. Muiston lisäksi siihen olisi erittäin kätevä pakata talteen laitettavat pieneksi jääneet vaatteet - ja ehkä tässä vaiheessa myös ne isompaa kokoa käyttöä odottamassa olevat.

Kummanko edun sinä käytit; äitiyspakkauksen vai äitiysavustuksen? Miksi?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

 1. Tein samoin kuin sinäkin.
  Esikoiselle otin äitiyspakkauksen ilman muuta. Mutta toiselle sitten otin avustuksen rahana. Vaikka meillä ikäeroa olikin useampi vuosi, niin olin säästänyt esikoisen ajalta juuri nuo isommat jutut kuten makuupussit, toppapuvut jne jemmaan.

  Sillä rahalla kummiskin ostin monta tavaraa kirppikseltä.

  Joka tapauksessa olin todella tyytyväinen myös äitiyspakkaukseen. Enkä edelleenkään oikein ymmärrä sitä kriittisyyttä mitä välillä kuulee liittyen vaatteiden kuosiin tms. Minusta kaikki oli kauniita ja tarpeellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen alkanut nyt myös laittamaan ylös, mitä olen tulevalle vauvalle ostanut ja mitä ne ovat maksaneet. Vaikka nuo perustarvikkeet nyt valmiina jo löytyvätkin esikoisen jäljiltä, niin voi jossain vaiheessa tehdä vaikka pelkistä vaatteista (joista valtaosan aion ostaa käytettynä) bloggauksen, että mitä kaikkea sillä 140 eurolla oikeasti saikaan! Uskon, että aika valtavasti kaikkea. :)

   Oma kriittisyyteni vaatteiden kuosiin liittyy enemmänkin sukupuoliasiaan. Kun yhden tyttölapsen äitinä sitä välillä katsoo maailmaa aika vaaleanpunaisten lasien läpi, eivät nämä äitiyspakkauksen kuosit useinkaan näytä mitenkään tyttöjen vaatteilta. Enkä tarkoita, että sieltä pitäisi vaaleanpunaista löytyä - mutta kun edes löytyisi muuta kuin sinistä, vihreää ja turkoosia. :) Tarpeellisuutta en käy kiistämään ja kuosit itsessään ainakin useimmissa vaatteissa ovat olleet kauniita; toki meilläkin jäi jotain käyttämättä ihan siitä syystä, että ne itse ostetut vaatteet kuitenkin olivat kuoseiltaan vielä kauniimpia. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!