lauantai 19. elokuuta 2017

Ilmaista kesälomapuuhaa

Joka kesä saa lukea lehdistä siitä, miten lapsiperheillä ei ole varaa kesälomareissuihin ja köyhimpien perheiden lapset joutuvat pettymään kesälomalla, kun ei pääsekään kokemaan samanlaisia elämyksiä kuin hieman varakkaammat kaverit.

Olen samaa mieltä siinä, että lapsille suunnatut puuhapaikat ja huvipuistot ovat törkeän kalliita (kuten vaikka meidän tämän kesän kohteemme Muumimaailma) ja on varmasti totta, ettei kaikilla ole varaa lähteä niihin. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että kesälomaksi on täysin mahdollista keksiä paljon IHAN ILMAISTA puuhaa lasten kanssa. Sellaista, johon kellä tahansa on varaa ja josta lapset nauttivat.

Tähän bloggaukseen ajattelin koota ne täysin ilmaiset asiat, joita meidän perhe on tämän kesäloman aikana kokenut. Mukana on muutama sellainen, joka ei ihan jokaiselle ole mahdollista kokea ilmaiseksi (esim. veneily ja asuntovaunuyöpyminen). Meillä nämä lähipiirin ansiosta kuitenkin mahdollistuivat tänä kesänä ja olivat kyllä melkoisia elämyksiä 3-vuotiaalle. Rahaa ei käytännössä alla oleviin puuhiin mennyt euroakaan - jos ei bensakuluja lasketa.

Ja hei, vaikka nuo muutamat ei-aivan-kaikille-soveltuvat vaihtoehdot alla olevasta listasta jättäisi pois, jää jäljelle kuitenkin aika monta TÄYSIN ILMAISTA ideaa viettää kesälomapäiviä. Ja kyllä, muutama näistä on sellainen, joka sopii mainiosti kouluikäisellekin - vaikka joukossa on toki niitäkin vinkkejä, jotka eivät enää 10-vuotiaalle tarjoa samanlaista elämystä kuin 3-vuotiaalle. :)

Mikäli elokuussa kelit eivät enää suosi - kannattaa pistää näitä korvan taa ensi kesää varten!


Ilmainen museo


Aika monesta kaupungista löytyy vähintään yksi ilmainen museo tai vastaava. Jyväskylässä sellainen on (ainakin) Keski-Suomen Luontomuseo, jossa vierailimme heinäkuun alkupuolella.

Upeissa maisemissa Harjulla oli museo, jossa kukaan meistä ei ollut aiemmin käynyt. Ei siis tiedetty mitä odottaa, mutta luontomuseossahan oli paljon enemmän nähtävää mitä kuvittelinkaan! Eläimiä, kasveja, erilaisia maisemia. Ja bonuksena vielä lapsille oma huone elokuvineen ja askartelupisteineen. Sen verran hämärää vaan oli joka puolella, että kuvat eivät oikein onnistuneet. :D

Jyväskylän seudulla asuville lapsiperheille lähtee kyllä vahva suositus tästä kyseisestä Luontomuseosta - jos et ole vielä käynyt, kannattaa! Hyvä keino lapsillekin tutustua luontoon vähän eri tavalla kuin vaikkapa Korkeasaaressa - ja ihan ilmaiseksi.

Samalla reissulla käytiin myös ylhäällä vesitornissa ihailemassa maisemia. Eniten kiinnostusta Meeassa herätti se, missä äidin työpaikka on, sekä se, miksi kauempana olevasta piipusta tuli savua. :D Vesitornikin oli muuten aivan ilmaista puuhaa - ja sujui kätevästi samalla reissulla museon kanssa.
Eläinten luona vierailu


Hieman paikkakunnasta riippuen, mahdollisuudet eläinten näkemiseen - ilmaiseksi - vaihtelevat. Toki on olemassa Korkeasaaret ja kotieläinpuistot, joissa eläimiä takuuvarmasti näkee. Mutta myös ilmaiseksi on mahdollista nähdä yllättävän paljon eläimiä. Me nähtiin eläimiä tänä kesänä ainakin kolmesti ihan ilmaiseksi!

Monessa paikassa on kesälampaita, jotka laiduntavat paikoilla, joista niitä on helppo käydä katsomassa. Täällä suunnalla lampaita on sekä Jyväskylässä (jossa ollaan käyty pari vuotta sitten lampaita katsomassa) että omalla paikkakunnallamme (jossa lampaita käytiin ihastelemassa viimeisellä kesälomaviikolla). Vaikkei lampaita pääsekään rapsuttamaan saati syöttämään, on niiden näkeminenkin itsessään elämys. Esimerkiksi pari viikkoa sitten nähtyjä lampaita ja sitä, miten yksi niistä sanoi Meealle kovaa "bää", neiti muistelee lämmöllä edelleen ja kyselee, mennäänkö tänäänkin lampaiden luo. :)

Sen lisäksi erilaisissa kesätapahtumissa monesti myös eläimet ovat isossa roolissa. Tänä kesänä osuttiin lomailemaan Meean mummulaan juuri sopivaan aikaan, kun kyseisellä paikkakunnalla järjestettiin hevostapahtuma. Joka olikin aika luksusta, sillä täysin ilmaiseksi pääsi sekä silittelemään hevosia että poniajelulle! Kärryajelu hevosella oli maksullinen, mutta pikkuponin kärryjen kyytiin lapset pääsivät ihan ilmaiseksi pienelle lenkille.

Kolmas eläinkohtaaminen tuli satamassa vierailun yhteydessä (josta lisää alempana), kun rannassa uiskenteli sorsia. Koska joukossa oli myös albiinosorsa (!!) oli tämä jännä kokemus myös vanhemmillekin.


Kesätapahtumat ja -markkinat


En tiedä, onko virheellistä väittää markkinoita ilmaiseksi, mutta eihän sieltä tosiaan ole pakko mitään ostaa. Meillä tosin tarttui markkinoilta matkaan jos vaikka mitä, mutta ei keskitytä siihen nyt. :D

Kesämarkkinoita löytyy varmasti joka paikkakunnalta - tai vähintäänkin naapuripitäjästä. Markkinoilla myyntikojut ovat keskeisessä roolissa, mutta kukaan ei pakota ostamaan. Omalla paikkakunnallamme oli tänä kesänä kunnon markkinatunnelmaa, kun yhtä aikaa järjestettiin kolmet (!!) markkinat ja kiersimme jokaiset läpi. Ja vain yksiltä markkinoilta tuli tehtyä ostoksia. ;)

Monesti kesämarkkinoilla on myös jotain (ilmaista) oheisohjelmaa; esiintyjiä tai ilmaiseksi kokeiltavia lajeja tms. Jälleen kerran; ilmaista viihdettä. Oman paikkakunnan markkinoilla bonuksena on myös tuttujen tapaaminen, joka luo omalta osaltaan markkinatunnelmaa entisestään.

Varsinaisiin kesätapahtumiin emme loman aikana osallistuneet (yksi ilmainen Mimi ja Kuku -konsertin sisältävä on vielä elokuulle suunnitteilla!), mutta Päijännepurjehduksen veneitä käytiin ihastelemassa satamassa jo ennen kisan lähtöä. Toki olisi ollut mielenkiintoisempaa, mikäli veneet olisivat liikkuneet - paikalleen laituriin pysähtyneet purjeveneet eivät herättäneet mielenkiintoa kovin pitkäksi aikaa, mutta olihan sekin joka tapauksessa vähän erilaista puuhaa kesäpäivään. :)


Uudet leikkipuistot


Leikkipuistoja löytyy joka paikasta ja ne eivät koskaan ole keskenään samanlaisia. Vaikka aktiviteetteja olisi vain muutama, pienelle lapselle nekin riittävät - esimerkiksi Meea keinuisi varmaan vaikka päivän putkeen, jos vaan saisi. :)

Asuinalueellamme on yksi leikkipuisto, ihan tässä lähistöllä. Siellä on tullut toisinaan käytyä, joten se alkaa jo Meealle olemaan suhteellisen tuttu. Tämän kesän aikana tutustuttiin kuitenkin kolmeen uuteen leikkipuistoon - niistä yhdessä Meea on käynyt kerran (vuoden ikäisenä, eli ei varmaan edes muista sitä), muut kaksi olivat uusia tuttavuuksia. Useammassakin olisi voinut käydä, esimerkiksi Jyväskylän puistot jäivät kokonaan kokematta; Viitaniemen Liikennepuistossa oli itseasiassa tarkoitus käydä, mutta tuona sateisena päivänä aktiviteetti vaihtui Luontomuseoon, joka ei sekään ollut huono valinta.

Meidän kesäloman uudet leikkipuistot valikoituivat vähän sattumalta, sen mukaan missä reissattiin. Ensimmäisenä vanhempieni luona vieraillessa käytiin testaamassa kotipaikkakuntani liikennepuisto, jota on hiljattain kunnostettu ja hankittu mm. polkuautot. Polkuautoja sai vuokrata (ilmaiseksi) kirjaston kautta ja käytiinkin hakemassa avain; polkuautoilu ei vaan Meeaa kiinnostanut, mutta onneksi puistosta löytyi autojen ja teiden lisäksi myös monipuoliset leikkipuistovarusteet. Ja koska polkuautot sopivat kaiken ikäisille, pääsivät äiti ja isi ajelemaan muutaman kierroksen puistossa. :D

Toinen uusi leikkipuisto löytyi Naantalin reissulla. Sattumalta bongattiin yöpymispaikkamme läheltä pieni (oikeasti tosi pieni!) leikkipuisto, jossa käytiin piipahtamassa illalla. Leikkipuisto taisi koostua neljästä "laitteesta", mutta oli silti sen verran mukava Meean mielestä, että itku meinasi tulla, kun piti lähteä majapaikkaan iltatoimiin.

Kolmantena "uutena" leikkipuistona piipahdettiin vielä oman paikkakunnan yhdessä leikkipuistossa - hieman etäämpänä kotoa. Siellä ollaan tosiaan Meean kanssa kerran käyty, mutta siitä on kaksi vuotta, joten ei ollut tuoreessa muistissa kummallakaan. :D

Vaikka leikkipuistot ovatkin aika peruskauraa lapsille, saa siihenkin mukavasti vaihtelua vierailemalla eri leikkipuistoissa! Ja esimerkiksi juuri nuo liikennepuistot autoineen ovat varmasti monen lapsen mieleen - etenkin jos sellaisia ei siitä omasta lähileikkipuistosta löydy.


Juoksukisat


Ainakin meidän paikkakunnallamme joka kesä järjestettävät Hippo-juoksut ovat osallistujille ilmaiset. Ja palkinnoksi saa vieläpä pussillisen herkkuja; tämän vuoden pussukassa taisi olla pillimehu, pieni sipsipussi, laku ja pieni karkki. Eli ei maksa mitään, vaan päinvastoin siitä palkitaan ilmaisin herkuin!

Etenkään näin pienillä juoksukisoissa tärkeintä ei ole urheilullisuus tai voitto, vaan osallistuminen. Pienimpien sarjassa hyvä saavutus on jo se, että pääsee maaliin asti - vaikka sitten äidin saattelemana. Ei siis tarvitse olla huippu-urheilija osallistuakseen näihin matalan kynnyksen kisoihin; parastahan on juuri se, että jokainen osallistuja palkitaan tuloksesta riippumatta!

Mukavan kokemuksen lisäksi Hippo-kisoissa nähtiin paljon tuttuja ja kavereita, juoksujen alkulämmittelytkin tuli Meealla hoidettua päiväkotikaverin kanssa juoksentelun merkeissä. Ja säästyi sitä virtaa siitä huolimatta itse juoksuihinkin - Meea nimittäin nappasi pronssimitalin itselleen! Se onkin ollut yksi tärkeimmistä aarteista pienelle neidille, hänen ensimmäinen mitalinsa. :)

Jalkapalloilu


Yllä voisi lukea oikeastaan mikä tahansa urheilulaji (ihan samoin kuin juoksukisojenkin kohdalla olisi voinut lukea mitkä tahansa urheilukisat). Vähän riippuen siitä, mikä lasta kiinnostaa ja minkä lajin (ilmaiseen) testaamiseen paikkakunnalla on mahdollisuudet.

Omalla paikkakunnalla jalkapalloiluun on panostettu ja koska mies kuuluu paikalliseen joukkueeseen, myös tarjonta on hyvin selvillä. Pakko sanoa, että kun päästää lapsen ja pallon vapaasti kirmaamaan aidatulle tekonurmikentälle, ei kotiin päästyä unta tarvinut hirveästi etsiskellä. :D Mukavaa ajankulua, raitista ilmaa, urheilua - ja bonuksena vielä erittäin tehokkaasti ylimääräiset energiat kuluttava ajanviete! Mitäpä sitä voisi äiti muuta toivoa. Etenkin kun itse sain istua penkillä katsomassa, kun mies kikkaili pallolla Meean kanssa.

Ja kyllä, tähänkin tarvitaan jalkapallo, joten täysin ilmaista huvia ei tämäkään ole. Sattuneesta syystä meiltä tuo jalkapallo löytyi omasta takaa. :)

Paikalliset urheilutapahtumat


Itse suoritetun urheilun lisäksi myös urheilun seuraaminen voi olla jännä kokemus. Isompiin peleihin liput luonnollisesti maksavat, mutta esimerkiksi oman paikkakunnan jalkapallojoukkueen (jossa mieskin pelaa) peleihin pääsee yleisöksi ihan ilmaiseksi. 3-vuotiaalle jalkapalloilu näyttää yhtä jännältä pelattiin sitä missä sarjassa tahansa.

Miehen futismatsit alkoivat sen verran myöhään ja "huonoina" päivinä, että tänä kesänä ei olla toistaiseksi kertaakaan käyty niitä katsomassa, mutta sen sijaan kerran oltiin koko perheen voimin yleisörikkaammassa futismatsissa, jossa paikalliset legendat pelasivat ystävyysottelun naapuripaikkakunnan legendojen kanssa. Vielä kun kentältä löytyi pelaamasta Meeallekin tuttuja tyyppejä, oli kannustus sen mukaista. Ihan koko matsia ei jaksanut seurata, mutta jonkin aikaa kuitenkin.

Uiminen


Tarvitsee tähänkin toki uikkarin, mutta muuten ei maksa mitään! Me ollaan tänä kesänä viihdytty enemmän kotioloissa uima-altaassa kuin rannalla, mutta yhtä mukavaa puuhaa kumpikin. Uimalelut toki maksavat, jos sellaisia haluaa ostaa. 3-vuotiaan mielestä tosin leikkikeittiön astiat ja äidin keittiöstä lainattu siivilä (ötököiden pyydystämiseen) olivat ne parhaat uimalelut - vaikka ns. oikeitakin uimaleluja olisi löytynyt.

Vesi on kyllä sellainen elementti, jossa lähes lapsi kuin lapsi viihtyy - välillä vanhempien mielestä liiankin pitkiä aikoja. Kesäpuuhaa parhaimmillaan!

Veneily


Toinen vesielementtiin liittyvä juttu, joka herätti suurta innostusta tänä kesänä. Tähän toki tarvitaan vene. Meilläkään ei omaa ole - mutta Meea on jo synttäreistään asti odottanut kummisetänsä lupaamaa pääsyä veneilemään tänä kesänä. Tämä lupaus lunastettiin kesäloman puolivälissä ja kokemus oli mahtava!

Meean kummisetä oli kuulemma jo vähän miettinyt etukäteen, minne me veneellä lähdettäisiin, mutta tärkeintä taisi kuitenkin olla ihan vaan se veneeseen pääseminen. Lähinnä vaan kierreltiin järvellä, katseltiin lintuja ja rantoja. Välillä jopa mentiin Meean mielestä liian lujaa, kun veneen etupääkin nousi ilmaan. :D Ex tempore tehtiin myös retki niemenkärkeen; ihan vaan sen verran, että rantauduttiin veneestä ja käytiin hetki kävelemässä - ihan riittävästi aineksia jännälle retkelle 3-vuotiaan mielestä!

Soutuveneily on sitten myös asia erikseen; sitäkin ehdittiin tänä kesänä harjoittamaan muutaman kerran (vaikkei meillä omaa soutuvenettäkään siis ole). Se ei aivan yhtä jännää ollut kuin moottorivene, mutta vähän erilaista puuhaa normaaliin arkeen kuitenkin.Kukkien poimiminen


Niin yksinkertaista, mutta niin mukavaa. En edes tiedä montako kertaa kesän aikana on käyty poimimassa kukkia. Etenkin alkukesästä se oli kyllä lähes päivittäistä hommaa.

Bonuksena kukkien poimimisessa toki se, että saa kotiin kaunistusta - mikä voisikaan luoda parempaa kesäfiilistä kuin vastapoimitut kukat maljakossa!


Onkiminen


Tämän osalta kustannukset ovat toki vähintäänkin siima, koho ja koukku, jos sellaisia ei vielä omista - vapaa ei välttämättä tarvita, jos sellaisen nikkaroi itse oksasta. Ei siis ihan ilmaista, mutta aika halpaa kuitenkin.

Meillä onkimista harrastettiin 3-vuotiaan kanssa useammankin kerran kesän aikana, niin veneestä kuin rannalta. Joka kerta yhtä jännää - ainakin aluksi. Ihan hirveän kauaa ei mielenkiinto pysynyt yllä. :D

Joka tapauksessa mukavaa koko perheelle sopivaa puuhaa, jossa aika kuluu, mutta kustannukset eivät ole suuret. Ja jos hyvä kalaonni käy, ruuaksi saatu saalis ylittää kustannuksissa siimapakettiin menneet hilut.


Asuntovaunussa yöpyminen


The ultimate kokemus Meealle tänä kesänä. Siksi viimeisenä, koska tämä näistä vaatii eniten euroja tai suhteita. Meille siis täysin ilmaista, koska lainattiin vanhempieni asuntovaunua - joka oli jo valmiiksi rannassa.

Vanhempieni luona lomaillessa päätettiin siis yksi yö retkeillä ja yövyttiin yö Päijänteen rannalla asuntovaunussa. Lähdettiin illalla ja pakattiin mukaan eväät. Ensin soutuveneellä onkireissulle, sitten asuntovaunuun syömään eväitä ja leppoisaa illanviettoa sekä rannalla että asuntovaunussa. Unen tuloa hieman häiritsi ympärillä lentelevät ja kirkuvat lokit - sekä jännitys - mutta melko makoisasti pikkuneiti asuntovaunussa nukkui tuon yön. Aamulla käytiin vielä katsomassa veneellä oliko verkoissa saalista ja syötiin aamupalaa ennen mummilaan lähtöä.

Toinen vaihtoehto asuntovaunulle olisi ollut telttailu, mutta tällä kertaa hyödynnettiin asuntovaunu-vaihtoehtoa, kun sellainen oli tarjolla - eikä teltassa nukkuminen tämän ison mahan kanssa hirveästi kyllä houkuttanutkaan. Asuntovaunu-yö oli pikkuneidille ensimmäinen kerta ja itselläkin taitaa olla lähemmäs kymmenen vuotta edelliskerrasta asuntovaunussa! Sen verran hyvin sujui Meeankin mielestä, että hän kovasti haluaisi sinne vielä uudelleen yöksi. :)
Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä. Ei välttämättä suoraan toteuttamiskelpoinen muille, mutta hyvä esimerkki siitä, miten pienestä lapsi voi tulla onnelliseksi:

Kesäretki alikulkutunneliin


Kyllä, luit oikein. Alkukesästä Meea useamman kerran kyseli, mikä tunneli tuolla on, kun ajettiin ruokakauppaan. Liikutaan sillä suunnalla AINA autolla, joten alikulkutunneli oli jäänyt kokematta. Moneen kertaan Meea sanoi, että haluaisi mennä sinne tunneliin, kun ei ole koskaan käynyt - joten luvattiin, että kesälomalla hän pääsee retkelle sinne.

Retkipäivä koitti viimeisellä lomaviikolla ja käytiin peräti kahdessa tunnelissa, jotka olivat vierekkäin! "Oo, tunneli!" neiti hihkui ja oli kyllä selvästi riemuissaan. Hänen ainoa toiveensa kesälomalle. <3


Välttämättä retki alikulkutunneliin ei tosiaan ole jokaisen lapsen suurin toive - mutta jokin muu yhtä vähäpätöiseltä tuntuva asia voi olla. Pienet asiat tuottavat iloa ja riemua, ei siihen aina tarvita runsaasti euroja tai suuria aikaavieviä valmisteluja. Välillä ihan pienet asiat, jotka jollain tavalla poikkeavat arjesta, ovat niitä parhaita. Retki alikulkutunneliin on siitä erinomainen esimerkki! Ja niin, tämäkään retki ei maksanut mitään!

Mitä muuta ilmaista kesän aikana voisi kokea lasten kanssa?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

1 kommentti:

  1. Erittäin hyvä koonti! Samaa mieltä, tosiaankaan kaikkiin kivoihin menoihin ei kulu rahaa. Meillä ollaan harrastettu eväsretkiä, se on lapsista aina yhtä kivaa :)

    Luonnossa liikuttu paljon luontopolkuja ja paisteltu nuotiomakkaraa. Lapsista onkin kuoriutunut melkoisa erä-Jormia :D

    Jatkaako teillä muuten isompi lapsi osan aikaa päivähoidossa kun vauva syntyy vai jääkö kokonaan kotiin?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!