maanantai 25. syyskuuta 2017

Mikä pojalle nimeksi?

Nimen keksiminen lapselle on ihan hirveän vaikeaa. Vaikeaa se oli viimeksikin, mutta jotenkin pojalle nimen löytäminen on vielä vaikeampaa kuin tytölle!

Esikoista odottaessa meillä ei ollut tietoa kuin vasta loppuraskaudesta, kumpiko sieltä on tulossa - neitokainen kun piilotteli itseään sen verran rakenneultrassa. Tämän vuoksi listailin kummankin sukupuolen nimiä muistiin; tyttöjen lista oli "hieman" pidempi. Tyttöjen listalta tosiaan nousikin useampi ns. ylitse muiden -nimi - poikien listalta ei oikein mikään säväyttänyt to-del-la paljon ja siksi oltiinkin aika tyytyväisiä, kun tulokas oli tyttö.

Nuo listat olivat vielä tallella ja selailin niistä nimiehdotuksia läpi. Tytölle olisi todella monta ihanaa nimeä, jotka jäivät "käyttämättä", mutta pojalle ei mitään älyttömän kivaa. Hätäkastenimenä Meeaa odottaessa pojalla oli Anton, joka on edelleen minusta kaunis nimi. Mutta ehkä toiseksi tai kolmanneksi nimeksi. Tämäkin päätyi hätäkastenimeksi vain sen takia, että hyvää etunimeä ei siihen mennessä pojalle keksitty - Anton oli sitten niistä toisista/kolmansista nimistä paras vaihtoehto. Ja kun tosiaan tuli tyttö, niin eipä niitä pojan nimiä sitten enää mietiskeltykään.

Nämä kaikki on kahlattu läpi.


Tällä kertaa lisähaastetta tuo - sukupuolen lisäksi - se, että nyt pitäisi ottaa huomioon myös tuo esikoisen nimi. En siis tahdo, että lasten nimet olisivat täysin samankaltaiset (eli ei Meean kaveriksi Miioa eikä Jooaa), mutta tietyllä tavalla samalta planeetalta kuitenkin.

Koska esikoinen on Meea, ei toisen lapsen nimikään voi (minun mielestäni) olla mikään aivan tavallinen. Ei siis tarvitse olla mikään itse keksitty ja superharvinainen, joita ei Suomesta löydy kuin kolme samannimistä - mutta ei myöskään mikään Matti tai Pertti. Jotain siltä väliltä. Meea-nimeä on annettu tähän mennessä 740 kpl, eli mistään superharvinaisesta nimestä ei ole kyse - vaikkei Meea-nimisiä montaa olekaan tullut vastaan näiden vuosien aikana; miehen joukkuekaverin tytöllä on sama nimi ja pariin otteeseen olen kaupassa tms ollessa kuullut jonkun huutelevan Meea-nimistä pikkutyttöä.

Koska Meealla on kolme nimeä, tulee kuopuksellekin kolme nimeä. Tulisi varmaan muutenkin, mutta nyt ainakin on "pakko" tulla.

Itseä miellyttää ensimmäisenä nimenä samantyyliset kuin Meea. Kohtuullisen lyhyt, hieman harvinaisempi mutta kuitenkin jokseenkin vakiintunut nimi. Kaunis ja helppo lausua. Toinen ja kolmas voisi käytännössä olla mitä nimiä vaan - niitä kun oikeasti aika harvoin tarvitaan. Mutta toki niiden pitäisi kokonaisuutena sointua yhteen. Niin ja sen etunimen täytyy sopia myös meidän sukunimeen - sekin tuottaa tiettyjen nimien kohdalla haasteita.

Ja ei tosiaan ihan samanlaista, eli Jooa, Nooa, Miio jne ovat pois listalta. Nimen ei edes välttämättä tarvitsisi alkaa samalla kirjaimelle - tai oikeastaan olisi jopa parempi, jos alkaisi jollain muulla kuin M:llä.

Lisäksi pitää ottaa huomioon tutut ja heidän nimensä. Ihan lähipiirissä ei onneksi nyt olekaan sellaisia pojan nimiä, joita itse harkitsisin - ellei sitten toisena/kolmantena nimenä ole. Mutta esim. omien entisten/nykyisten työkavereiden vuoksi listalta on karsittu pois Erkka, Niku ja Joose - nämä voisivat muuten olla potentiaalisia vaihtoehtoja, mutta henkilöityvät minun mielessäni liikaa tämän nimisiin tuntemiini ihmisiin. Samaten pari melko hyvää nimivaihtoehtoa on vahvasti menossa ei-listalle sen takia, että ovat liian samankaltaisia (yhden kirjaimen ero) kuin eräs lähisukulainen.

Pitkän listan nimiä olen saanut aikaiseksi, mutta toistaiseksi mikään nimi ei ole sykähdyttänyt täysillä. Olen ottanut talteen Meean aikaiselta listalta nipun nimiä, olen kahlannut nimikirjoja, olen lukenut nettikeskusteluja nimistä... Olen merkinnyt muistiin kaikki nimet, jotka voisivat edes hieman sopia.

Mikään ei nouse ylitse muiden. Mikään ei ole hyvä.

Niitä tytön nimiä sen sijaan tässä ohella on tullut kirjattua vähintäänkin yhtä pitkä lista; vaikka niitä en tietoisesti ole edes etsinyt, vaan ainoastaan laittanut muistiin, jos on tullut vastaan joku sopiva. Ihan siis siltä varalta, että ultrassa näkynyt pippeli olisikin hukkunut ja massussa köllöttelisikin tyttö.

Sieltä tyttöjen nimien listalta voisin valita monta ihanaa etunimeä tytölle! Meean nimilistasta jäi "käyttämättä" monta ihanaa. Ainakin Isla, Louna, Jessi, Aava, Lumi, Monna... Nyt on tullut vastaan mm. Neela, Vilja, Minja ja Janna. Mahdollisia toisia/kolmansia nimiäkin olisi jo liuta valmiina: Jasmin, Ariel, Janessa, Selena...  Eli jos nyt tyttö tuleekin, niin nimettömäksi ei jää! Poika sen sijaan saattaa jäädäkin...

Eilen luin oman nimilistani miehelle ja Meealle ja he kommentoivat, mitkä ovat heidän mielestään hyviä. Meealta tuli useampikin joo-vastaus - tosin epäilen, ettei hän tainnut kaikkia edes kuunnella. Mies lähinnä pyöritteli silmiään ja taisi kommentoida "joo" loppupelissä vain yhteen nimeen. Kielsin siis kommentoimasta ehdotonta ei:tä mihinkään, sillä hän ei alunperin Meea-nimellekään lämmennyt. Mies itse on ehdottanut vaan Eino Leinoa nimeksi, mutta sanotaanko että on omassa nimilistassani sentään sitä parempia nimiä. :D

Vähän alkaa tosiaan ahdistamaan, kun ei vaan nimeä tunnu löytyvän. Toki Meean osaltakaan nimi ei ollut päätetty ennen synnytystä ja tuon Meea-nimen taisin kärkipäähän bongata vasta äitiyslomalla. Mutta silti. Silloin sentään oli monta hyvää ja vahvaa ehdotusta jo kuukausia ennen Meean syntymää.


Joten, jos haluat auttaa minua, jätä kommenttikenttään oma ehdotuksesi nimestä. Apua nimittäin tarvitaan!

Kriteerit:
- etunimi = lyhyt, 3-6 kirjainta
- yhteensä kolme nimeä
- etunimi ns. samalta planeetalta Meea-nimen kanssa (mutta ei rimmaava)
- etunimi harvinainen, mutta ei liian harvinainen
- ei yhdistelmänimiä
- etunimi helppo lausua (paras olisi ilman R-kirjainta, mutta tämä ei ehdotonta)


Pahimmassa tapauksessa voi olla, että joudutaan ottamaan käyttöön tämä Meean ehdottama nimi pikkuveljelleen - ja josta hän muuten kynsin ja hampain pitää kiinni, ettei mitään muuta nimeä  pikkuveljelle saa antaa!

Veeti Alvar Orja. 

En tiedä menisikö tämä nimilautakunnassa läpi. :DJätä kommenttikenttään oma nimiehdotuksesi; etunimestä tai vaikka kaikistakin nimistä. Jos sieltä oikeasti löytyisi se, joka kolahtaisi - ja jota omassa listassani ei vielä ole - lupaan palkita ristiäisten jälkeen kommentin antajan ruhtinaallisesti! 


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

6 kommenttia:

 1. Miro,Miko, tai sitten ihan toisenlainen vanha kaunis nimi Lauri, Akseli

  VastaaPoista
 2. Eetu,Emil,Miska,Mikael,Kari,Erik

  VastaaPoista
 3. Samuel, Milo, Pietu, Olki, Myrsky, Elia

  VastaaPoista
 4. Miro, Milo Mico ja Miko olisi aika osuvat ja sopisivat hyvin Meean kaveriksi!! :)

  VastaaPoista
 5. Miska ja Meea !! ♥︎_♥︎

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!