keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Jo vähän turhan kylmä

Lähtökohtaisesti tykkään talvesta, mutta onhan nämä viimeaikaiset pakkaslukemat jotain ihan käsittämätöntä! Meidän mittarin huippulukemat tältä talvelta ovat olleet -32,2. Aivan liian kylmää!

Odotin talvea innolla ja olisin koska tahansa vaihtanut ne plussan puolella olleet loskakelit kunnon talveen. Siis sellaiseen, jossa on lunta maassa ja muutama aste pakkasta, maksimissaan kymmenen. Ei kolmekymmentä!

Ja vielä kun ainakin jonkin sääennusteen mukaan pakkaset jatkuvat enää tämän viikon ja sitten talvi on taputeltu ja aletaan plussakeleissä odottelemaan kevättä. Mikä talvi se tämä nyt sitten on, kun ei siitä varsinaisesta talvesta edes ehdi - eikä pysty - nauttimaan?

Mieluummin monta kuukautta kymmenen asteen pakkasia kuin pari viikkoa kolmenkymmenen.Nämä pakkaset ovat olleet jo sitä luokkaa, että kukaan ei pääse ulkoilemaan. Meealla on välillä ollut useita päiviä peräkkäin, jolloin hän ei ole ollut ulkona kuin korkeintaan kävelymatkan autoon ja takaisin. Päiväkodissakin nämä pienet ulkoilevat vain nopeasti -15 täyttyessä ja yli kahdenkympin pakkasilla eivät lainkaan. Ei ihme, että välillä vähän väsyttää ja kiukuttaa.

Itsekin välttelen ulkoilua näin kylmällä; jos ei ole ihan pakko mennä, niin mieluummin olen näin kylmällä sisällä. Koiran ulkoilutukset ovat pakollisia (paitsi viime päivinä, kun hauva on ollut hoidossa), mutta nekin pissalenkit pidetään kyllä miinus viidentoista jälkeen aika lyhyinä. Vaikka koira kestäisikin kylmää varmaan paremmin kuin omistajansa. :)

Auton kulkemisessa on välillä ollut haasteita - triplapitkällä lämmitysajalla on kuitenkin aina lähtenyt käyntiin ja vain kerran ovat vikavalot vilkkuneet. Mutta kyllä kai sekin jotain kertoo liian kylmästä ilmasta, kun viikonloppuna tankatessa ei diesel virrannut; tarkoitus oli laittaa tankki täyteen, mutta nippanappa mies sai puristettu 8 litraa ainetta tankkiin. Eivät näin kylmät kelit vaan ole ihan normaalia. :D

Itse jouduin kohtaamaan kunnon pakkaset ihan toden teolla tänä maanantaina, kun kävelin keskustaan hakemaan Meean hoidosta JA menin hänen kanssaan bussilla kaupunkiin. Varasin jo pari viikkoa sitten ajan prick-testeihin, eikä sitä oikein voinut perua - ja yhden auton taloudessa tämä oli kuitenkin se helpoin ja koko lailla ainoa mahdollinen vaihtoehto. Mittari näytti kotoa lähtiessa -25,2 - ei onneksi ihan niitä huippulukemia, mutta melko kylmää joka tapauksessa.

Kävelymatkalla ei itse asiassa tullut edes kylmä, kun oli niin kovat toppaukset päällä. Ylämäissä tuli jopa lämmin. Suurempi ongelma olivat jäätyvät ripset, joita piti 1,5 km kävelymatkalla välillä sulatellakin hanskalla, etteivät jäätyneet silmäkulmasta yhteen.Itsehän sitä kestää vaikka mitä (vaikkakin pakko myöntää, että flunssaisena ja vähän puolikuntoisena tuntuikin noin kovassa pakkasessa tallustelu melkoiselta urheilusuoritukselta!), mutta Meean takia olin enemmän huolissani kylmyydestä. Pienille kun noin kylmän ilman hengittäminen voi aiheuttaa vahinkoa keuhkoihin. Ja kun Meea kuitenkin oli ulkona paikallaan (rattaissa) ja jouduttiin hetken aikaa bussipysäkillä kyytiä odottelemaan. Kunnon toppausten ja lämpöpussin ansiosta tyttö pysyi kuitenkin lämpimänä.Mutta on nämä kyllä melkoisia kelejä. Onneksi meillä sentään lämmitys toimii (itse asiassa välillä turhankin hyvin, kun se reagoi vaihteleviin keleihin vähän viiveellä...), mutta aika monella tutulla on kovat pakkaset vaikuttaneet jo talon viilenemiseenkin. Pahimmillaan vesiputkien jäätymiseen.

Talvi on ihan mukavaa aikaa, mutta olisi kiva, kun kaikessa säilyisi kohtuus - myös pakkaslukemissa!

Sisällä on onneksi ollut lämmintä - mutta onhan se hyvä varautua! :)

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

 1. Joo on nämä ollut jo hintsusti liikaa. Pieniä hetkiä ollaan ulkoiltu mutta kyllä se -25 ja kylmempi ottaa naamaan jo aikuisellakin :/

  Saa nähdä pääseekö isomman kanssa ollenkaan kunnon ladulle ees hiihtelemään...luistelemassa ollaan kyllä ahkerasti käyty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikonloppuna alkaneet lauhemmat kelit ovat kyllä olleet aika paljon inhimillisempiä. Ihan eri tavalla viitsii itsekin ulkoilla -5 lukemissa kuin -25. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!