perjantai 5. helmikuuta 2016

Prick-testeistä puhtaat paperit

Meea on ollut vuoden maidottomalla, ja tammikuussa maidon sopivuutta testattiin aluksi Prick-testillä. Sinänsä Prick-testin luotettavuus on meidän tapauksessa aika huono, koska suolioireiset allergiat eivät Prickillä näy - Meean maitoallergiahan aiheutti sekä suoli- että iho-oireita.

Pari viikkoa sitten käytiin noissa Prickeissä ja samalla testattiin muitakin ruoka-aineita, mm. kananmuna, kotimaiset viljat, pähkinä, soija... Muista testatuista ainoastaan kananmuna on aiheuttanut Meealle allergiaoireita - ja sekin suolisto-oireina (ja siis mm. pähkinää Meea ei ole toistaiseksi syönyt).Testitilanne oli aika jännittävä ja käsien paikallaan pitäminen haastavaa. Aluksi Meea malttoi ihmeissään tutkailla hoitajatätiä, joka piirteli numeroita käsivarsiin. Varsinaisten aineiden pistäminen olikin sitten vähän ikävämpää ja neitokainen tirauttikin muutaman kyyneleen.

Onneksi pistokset olivat nopeasti ohi, vaikka niitä kaikkineen laitettiin 11 kappaletta. Sen jälkeen sitten odoteltiin, leikittiin ja tutkailtiin kaikki mahdolliset paikat huoneesta. Meea sai myös "muistoksi" testeistä valita itselleen lelulaatikosta yhden pienen lelun - neidin valinta oli limainen pikkulisko. :D

Jokainen testattu ruoka-aine näytti nollaa, joten Prickien perusteella Meea sai puhtaat paperit allergioiden suhteen. Käytännössä tämä ei varsinaisesti tarkoittanut allergiattomuutta, koska Prick ei testaa kuin ihoallergiat - eikä se muutenkaan ole välttämättä näin pienille luotettava testi. Ts. jos se näyttää allergiaa, niin allergia on olemassa, mutta jos se ei näytä allergiaa, niin lapsi saattaa silti olla allerginen.Meidän osaltamme Prick:ien nollatulos maidosta tarkoitti sitä, että ryhdyimme kotona testaamaan maitoa ns. kotialtistuksena, aloittaen hapanmaitotuotteilla. Lääkäriaika varattiin parin viikon päähän (eli huomiselle lauantaille) ja sitä ennen testailtiin maidon sopivuutta jo ennakkoon kotioloissa. Ihan siis jo siksikin, että on jotain faktaa esittää huomisen lääkärikäynnillä.

No ne testailut ovatkin sujuneet vaihtelevasti. Saimme siis lääkäriltä ohjeen aloittaa raejuustolla ja jos se vaikuttaisi sopivan, voi kokeilla muutakin. FB:n allergiaryhmässä keskustelin aiheesta ja moni kertoi juuston olevan myös hyvä aloitus-ruoka, samoin erilaiset hapanmaitotuotteet, kuten viili ja piimä.

Testailut aloitettiinkin raejuustolla; ensin yksi kokkare, sitten päivä taukoa, sitten taas yksi kokkare, muutama kokkare, teelusikallinen, ruokalusikallinen... Viikon jälkeen määrä oli jo 1,5 rkl, eikä mitään oireita ollut ilmennyt - jos ei todennäköisesti keleistä johtuvaa kuivaa ihoa (jota löytyy muuten äidiltäkin) lasketa.Viime sunnuntaina testattiin pienenpieni pala juustoa, ihan jo siitäkin syystä, että se raejuusto on Meean mielestä tosi pahaa - eli yli ruokalusikallisen alas saaminen päivän aikana oli melko haastavaa...

Su-iltana tuli löysähkö kakka, nukkumaanmennessä Meea näytti vatsaansa ja sanoi "pipi, äiti puhaa" (eli puhaltaa). Valtaosan yöstä vietin Meean huoneen lattialla, kädestä kiinni pitäen ja masua silitellen. Eli ei ilmeisesti sopinut juusto.

Pari päivää taukoa ja raejuusto-kokeilu vajaalla teelusikallisella. Seuraavana yönä valvoin neidin kanssa klo 0.30-4.00, sain neitokaisen nukkumaan sen jälkeen kun hän sai syödä "peipää ja pääjje kinkkua" - ja lähdin aamulla töihin energiajuoman voimin. Siihen lopetettiin nämä testailut ja päätettiin odottaa lääkärikäyntiin saakka.

Huomista tuomiota odotellessa; katsotaan sen jälkeen, miten tätä testailua jatketaan - vai jatketaanko toistaiseksi ollenkaan.

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!