lauantai 14. toukokuuta 2016

Maidottomat ja munattomat synttäritarjoilut


Meealla oli 2-vuotissynttäreiden aikaan edelleen muutama allergia ja siksi synttäritarjoilut tuottivat hieman haasteita (nyt maitoallergia on toivottavasti jo selätetty - jee - siitä lisää myöhemmin blogissa).

Oli itsestäänselvää, että kaikki tarjoilut tullaan tekemään munattomina ja maidottomina - sellaisena, että neiti itse pystyy syömään halutessaan ihan mitä tahansa pöydän antimista. Ei edes sellaisia "tässä on muille tämmöinen versio ja tässä pienessä kipossa on Meealle munaton/maidoton".

En halunnut, että neiti joutuisi joustamaan ruuan suhteen omissa juhlissaan. Se lienee päivänsankarin etuoikeus.

Äidille tämä etuoikeus sen sijaan toi hieman päänvaivaa, sillä tuo allergialeivonta ei ole ihan helpointa hommaa minulle. Allergiakokkailu vielä menettelee ja olenkin siinä hommassa viimeisen 1,5 vuoden aikana oppinut paljon. Leivonnaisia tai ylipäätään herkkuja meillä syödään kohtuullisen vähän, joten munatonta ja maidotonta leivontaa ei ole tullut niin paljoa harrastettua.

Allergiat myös rajasivat muutaman takuuvarman hitin pois juhlapöydästämme, kun korvikkeita munalle/maidolle ei löytynyt joko helposti tai ollenkaan. Ilman allergioita etenkin suolainen tarjoilupuoli olisi näyttänyt varmasti hieman erilaiselta; alkuvaiheessa pohdinnassa oli ainakin voileipäkakku, ruokaisa pastasalaatti sekä kinkku- tai kasvispiirakka. Nämä jäivät kuitenkin allergiasyistä tekemättä - eivät olisi kuitenkaan ilman maitoa tai munaa maistuneet aivan samalle kuin omissa ajatuksissani.

Lopulta tarjottavat 2-vuotisjuhlapöytään löytyivät kohtuullisen helposti - ja jäi vielä muutama tarjoiluidea ylikin!


Täytekakku
Täytekakusta kerroinkin tarkemmin erillisessä postauksessa. Mainittakoon kuitenkin tässä yhteydessä vielä, että kauratuotteilla tehty täytekakku maistui täsmälleen samalta kuin perinteiseen kermaan tehty. En rehellisesti sanottuna huomannut mitään outoa makua, erilaista koostumusta tai muutakaan, mikä olisi erottanut kaurakerma-kakun normaalista kermakakusta. Myös moni vieraista totesi, että ai olikos tääkin nyt maidotonta, ei kyllä huomannut ollenkaan.

Ja mikä parasta - kakku oli tosi hyvää!



Vadelmamuffinssit
Makeaa menee aina juhlissa huonommin kaupaksi. Etenkin kun näihinkin juhliin aika lailla kaikki vieraat olivat ns. pitkän matkan vieraita - eli suolainen syötävä on mieluisampaa kuin makea. Pelkkä täytekakku tuntui liian vähäiseltä, joten tein sen ohelle tarjolle vielä näitä maailman helpoimpia muffinsseja.

Oikea ohje löytyy täältä, mutta muokkasin tämän itse allergiamuotoon. Juokseva margariini kasvirasvaversiona, kerman tilalle soijakermaa ja kananmunien tilalle 1-2 dl maustamatonta soijajogurttia. Mustikoiden sijaan laitoin taikinaan vadelmia (niitä kun pakastimessa oli enemmän). Ja hyvin toimi! Bonuksena vielä se, että nämä ovat äärettömän helppoja tehdä!



Pizzat
Pizzaa olin testannut jo aiemminkin maidottomana versiona. Käytännössä tarkoittaa siis sitä, että pizzan päälle ei voi laittaa mitään maidollista (aurajuustoa, mozzarellaa tms) ja juustoraastekin on korvattava jollain muulla. Aiemmalla maidottomalla pizzakokeilulla tein Meealle kahta versiota "juustoraasteesta"; kesäkurpitsaraastetta ja Oatlyn iMat Fraichea. Näistä jälkimmäinen oli selkeästi parempaa, joten sitä laitoin näihin synttäripizzoihinkin päälliseksi. Se ei maistu samalle kuin perinteinen juustoraaste, mutta sopii erinomaisesti pizzan päälle.

Juhliin tuli tarjolle kahta eri pizzaa. Jauheliha-paprika ja kinkku-ananas. Kumpikin omatekoisella pohjalla. Pizzoista sai näyttävämmät juhlatarjoilut, kun ne muotoili piparkakkumuotilla vielä kauniimpaan muotoon. Ajattelin ensin ostaa jonkinlaisen kukan muotoisen muotin, mutta Confetissa mukana oli pikkuneiti ja sai tehdä itse muottivalinnan. Joten synttäreillä tarjoiltiin pupupizzaa!

Niin ja ne hukkapalat - kyllähän niitä toki jäi, mutta ne tulivat syötyä siinä juhlatohinoiden keskellä ihan hyvin!



Vartaat
Koska maidottomuuden ja munattomuuden lisäksi myös Meean suuhun sopiva makumaailma oli yksi tärkeä asia tarjoilujen osalta, vartaat olivat loistava valinta. Ei ehkä kaikkein juhlavin, mutta minusta lasten synttärit (vaikka ns. sukulaissynttärit ovatkin) eivät niiiiiin juhlava juhla olekaan.

Meidän vartaisiin päätyi lihapullia, viinirypäleitä, kurkkua ja nakkeja. Kurkut leikkasin pienellä nallemuotilla - heti tuli vartaista paljon kivemman näköiset!



Kanawrapit
Nämä ovat yksi kestohitti meidän tarjoiluissa. Ajattelin ensin, että tämäkin oli ns. lost case näiden tarjoilujen osalta. Mutta koska maitoa oli ainoastaan majoneesissa (ja siinäkin hyvin vähän), otin riskin ja tein juhliin tarjolle näitäkin. Meea on kuitenkin kevään totuttautunut maitoon (esim. makaronilaatikkoon olen laittanut 1/10 normaalia maitoa), joten en uskonut majoneesin pienen maitomäärän olevan vaarallista. Ja no, loppujen lopuksi Meea ei edes syönyt näitä wrapeja kuin yhden haukun verran!

Mutta nämä wrapit ovat kyllä yksi herkullisimmista tarjoiluista ikinä ja olenkin näitä aika monesti tehnyt - näitä oli meidän häissäkin tarjolla! Resepti on itse asiassa vuosien varrella päässyt hukkumaan, mutta hyvin se ohje jälleen muistui mieleen, vaikka viime kerrasta on jo aikaa.


Lisäksi tarjolla oli popcornia, karkkia ja keksejä - kaikki samalla allergiateemalinjalla. Mikäli juhlissa olisi ollut enemmän lapsia ja/tai olisimme järjestäneet erilliset kaverisynttärit, tälle puolelle olisi ollut helppo keksiä enemmänkin tarjottavaa. Meealle kun sopii tuotteet, joissa lukee "saattaa sisältää maitoa tai kananmunaa", niin aika moni keksi ja karkki soveltuu myös hänelle.




Vaikka on pakko myöntää, että maidoton/munaton tarjoilu oli haastava, ei se ollut lainkaan mahdoton. Sekä suolaisia että makeita vaihtoehtoja on olemassa ja jopa se juhlien keskipiste, täytekakku, onnistuu vallan mainiosti allergiaversiona.

Tästä huolimatta; olen ihan onnellinen siitä, että näillä näkymin 3-vuotissynttäreille voidaan leipoa jo maidolliset tarjottavat.

p.s. Juhlien koristeluista löydät lisää juttua täältä ja itse juhlista täältä.


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä tarjottavia :)

    Saisiko sinulta ohjetta kanawrappeihin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :)

      Joo, voisin ehtiessäni (ensi viikolla?) tehdä siitä vaikka oman postauksensa. On sen verran herkullinen resepti, että ansaitsee tulla jaetuksi. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!