torstai 19. toukokuuta 2016

Ihan parhaat äitikaverit Whatsappissa

Kirjoittelin aiemmin somessa saatavasta vertaistuesta ja kerroin myös huhtikuussa 2014 syntyneiden vauvojen Facebook-ryhmästä. Kyseinen ryhmä on itselleni erittäin tärkeä siksi, että viime syksynä liityin ryhmän omaan Whatsapp-ryhmään, jonne kuuluu pieni osa Facebook-ryhmän jäsenistä.

Aluksi ajattelin WA-ryhmän olevan kätevä paikka siihen, että vertaistukea voi kysyä reaaliaikaisemmin kuin FB:ssä (vaikkakin FB:ssä aika moni notkuu yhtä paljon kuin Whatsappissa). Näiden kuukausien myötä ryhmästä on kuitenkin muodostunut paljon enemmän.

Ryhmäläisistä valtaosa oli ns. puolituttuja jo ennestään FB-ryhmän ja Instagramin kautta. Seuraan siis aika monia huhtikuisten FB-ryhmän äitiä Instassa ja sitä kautta monen samanikäisen lapsen kuulumiset ovat joten kuten tiedossa. WA-ryhmän kautta kyseisiin äiteihin - ja lapsiin - on tutustunut vielä paremmin ja puolitutuista on tullut ystäviä.Aluksi keskustelut WA-ryhmässä pyörivät aika yleisellä tasolla. Esittäydyttiin paremmin, tutustuttiin toisiin ja kyseltiin samaan tyyliin mieltä painavia asioita kuin FB-ryhmässäkin. Nyttemmin ryhmä on enemmänkin kaveriporukan foorumi vaihtaa kuulumisia ja keskustella ihan kaikesta mahdollisesta. Siis ihan kaikesta - moni asia ei liity millään tapaa taaperoihin. Enemmänkin sellaista kaveriporukan jutustelua. Välillä todella henkilökohtaisella tasolla.

Ryhmän jäsenistä löytyy todella erilaisia ihmisiä; luonteeltaan erilaisia, mutta myös elämäntilanteeltaan erilaisia. Yksinhuoltajia, monen lapsen äitejä, raskaana olevia, opiskelijoita, töissä käyviä - ikäskaalakin taitaa olla viitisentoista vuotta! Ainoa yhdistävä tekijä koko porukalle on huhtikuussa 2014 syntynyt lapsi - ja silti koko porukan kanssa jutut käyvät mainiosti yksiin!

Vertaistuki WA-ryhmän kautta on ihan mahtavaa; joka asiaan saa apuja ja aina siitä parinkymmenen hengen joukosta löytyy joku, joka tietää asiasta - olipa asia mikä tahansa. Esimerkiksi viime kuussa synttärijärjestelyt olivat ajankohtaisia aika monella (onhan kaikilla ryhmäläisillä huhtikuussa syntynyt lapsi) ja ryhmästä on kyllä saanut tukea niin tarjoiluiden määrään kuin koristeiden ulkonäköönkin - sekä ihan vaan myötätuntoa sitä juhlastressiä kohtaan. :D

Ihan aikuisten oikeastihan tuo Whatsapp-ryhmä on tosi paha juttu - se vie kaiken ajan, rahan ja välillä yöunetkin. Toisinaan keskustelu käy niin kuumana, ettei ihan oikeasti malta lähteä nukkumaan silloin kun pitäisi ja siitä vähäisestä vapaa-ajasta kuluu aivan liian suuri osa kännykän näpräämiseen. Etenkin siis iltaisin, kun pikkuneiti on unilla. Erään ryhmässä olevan äidin päätös somettomasta viikosta (joka tosin venyi vähän pidemmäksi) oli aika fiksu - Whatsapp on itsellenikin nykyisin melkoinen aikasyöppö. Mutta tärkeä sellainen!

Ryhmässä on myös aika ajoin erinäisiä "villityksiä", jotka tuntuvat vievän sen vähäisenkin vapaa-ajan. Ei siis riitä, että aika kuluu keskusteluun ja viestien lukemiseen (joita saattaa joskus työpäivän aikana olla tullut parisataa!), vaan WA-ryhmän innoittamana olen mm. päätynyt tuunaamaan leikkikeittiötä, leipomaan muffinsseja ja väkertämään joulukortteja. Olen jopa opetellut virkkaamaan (!!) ryhmän innoittamana!


Ja se rahan kuluminen - kun ryhmässä vinkataan kaikista hyvistä aleista ja uutuuksista, tulee väistämättä itsekin tuhlattua enemmän rahaa kuin pitikään. Esimerkiksi loppuvuodesta taisi useampi äiti tehdä kenkätilauksen yhdestä kenkäkaupasta - "kun oli niin halpaa!". Ja taisi itse asiassa päätyä täsmälleen samanlaiset kengät useampaankin huhtiäidin kotiin, omani mukaan lukien.

Ryhmäläiset tuntuvat oikeasti jo ystäviltä - keskustelenhan heidän kanssaan oikeastaan päivittäin, mikä on kyllä useammin kuin monen muun ystävän kanssa. Hassuintahan asiassa on se, että ketään heistä en ole kuitenkaan koskaan nähnyt! Silti tuntuu, että tuntisi jo heidät erittäin hyvin - tai ainakin on muodostanut aika selkeän kuvan keskusteluiden perusteella jokaisesta. Ehkä tässä wa-ryhmässä on vähän sama ajatus kuin lapsuus- ja nuoruusajan kirjekavereissa, joista monet olivat todella tärkeitä - nyt vaan yhteydenpitoa käydään reaaliaikaisemmin ja ryhmässä.

Vaikka Whatsappissa tuleekin nykyään vietettyä tämän ryhmän myötä vähän liikaa aikaa (mieskin nykyään jo kommentoi "ai taasko kirjoitat sinne huhtikuisiin?"), on tämä ryhmä hyvin tärkeä.

Tärkeät ihmiset ja tärkeä vertaistuki - kiitos teille huhtimammat! <3

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!