keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Yksi maailman parhaimmista keksinnöistä - kirjasto

Meea lueskeli viikonloppuna kylässä olleen pikkuserkkunsa Herra Hakkarainen-kirjaa ja innostui kirjan hauskoista hahmoista ja pikkutarkoista kuvista kovasti. Meillä ei aiemmin ole Hakkarainen-kirjoja luettu ja Kunnaksen kirjoistakin hyllystä löytyy vain "Joulupukki ja noitarumpu" (joka kyllä on yksi Meean lempikirjoista). Ajattelinkin heti, että täytyypä käydä ostamassa Meealle joku Hakkarais-kirja, kun kerran noin kovasti niistä tykkää.

Hetken mietittyäni tulin siihen tulokseen, että mitähän järkeä siinäkin on. Herra Hakkarainen -kirjan kun voisi käydä hakemassa lainaan kirjastosta - ja jos Hakkarainen innostaa vielä useamman lukukerran jälkeen, voisi harkita sen ostamista.

Joten eilen suunnattiin PITKÄSTÄ AIKAA kirjastoon. Mukaan tarttui Herra Hakkarainen -kirja - sekä nippu muita kivoja kirjoja taaperolle. Muun muassa kaksi pottailuun liittyvää kirjaa, joista neiti onkin nyt innostunut kovasti.Ihan oikeasti, en ymmärrä, miksi kirjastoa on tullut hyödynnettyä niin vähän! Sehän on kuitenkin aivan loistava paikka. Oikeasti yksi maailman parhaimmista!

Viimeksi on taidettu käydä kirjastossa syksyllä. Kesän ja syksyn aikaan itse asiassa tulikin käytyä kirjastossa aika monta kertaa; palauttamassa vanhat ja hakemassa uutta tilalle. Siis Meealle; itse kun en ole ehtinyt aikoihin paneutumaan lukemiseen (viimeksi olen tainnut aloittaa kirjan viime kesänä auringonotto-lukemisena, mutta sekin oli kesken vielä siinä vaiheessa, kun se piti palauttaa kirjastoon).

Vaikka se varsinainen kirjastossa käynti ei välttämättä ole paras kokemus (etenkin kun Meea ei todellakaan osaa olla hiljaa), on kirjasto paikkana aivan mahtava. Saat ilmaiseksi lainaan tavaraa, joka on usein melko kertakäyttöistä.

Meeallakin kirjahyllyt jo pullistelevat siihen malliin, etten mielelläni hänelle uusia kirjoja osta. Vaikka neiti toki tykkääkin lukemisesta, mutta kyllä noissa hyllyissä riittää lukemista vielä pitkäksi aikaa. Kirjasto antaa mahdollisuuden siihen, että lukemista saa kuitenkin välillä lisää - ja pystyy vaihtamaan säännöllisin väliajoin "kirjahyllyn" sisältöä.Lukeminen on viime aikoina Meeaa alkanut kiinnostaa aivan valtavasti. On hän aiemminkin ollut kirjoista kiinnostunut, mutta ei ole malttanut pysyä paikallaan niin kauaa, että hänelle olisi saanut kirjan luettua. Nyt pystyy jo pieniä pätkiä lukemaan ja muutama kirja on saatu luettua kokonaan läpi. Kiinnostus kirjoja kohtaan kasvaa koko ajan ja lähes joka päivä neiti ottaakin kirjan käteen ja sanoo "äiti, nyt luketaan!".

Viime aikoina hän on alkanut lukemaan kirjoja myös yksin. Istuu kirjan kanssa sohvalle tai omaan sänkyynsä ja lukee ääneen, mitä kirjassa tapahtuu. Esimerkiksi toissailtana luki omaa Eetu-kirjaansa: "Sitten toi Eetu menee nukkumaan. Sitten toi Eetu herää." Myös Meean lempikirjan, Nessien, hän lukee usein itse läpi: "Täällä asuu Nessie, ihana Nessie. Sitten tulee paha setä Kuukkeli. Nessie meni pois. Nessie ikkee, ikkee ja ikkee."

Täytyy ryhdistäytyä tämän kirjasto-asian kanssa tulevaisuudessa ja pyrkiä käymään kirjastossa vähintään neljän viikon välein. Aiemmin olen monesti sortunut uusimaan lainoja nettipalvelun kautta, mutta jos ne palauttaisi aina ajallaan, tulisi säännöllinen rytmi kirjastossa käyntiin ja tulisi myöskin vaihdettua kirjoja ja saatua uutta lukemista tietyin väliajoin.

Ottaen huomioon, että itse lapsuudessa kävin kirjastoautolla viikottain lainaamassa MONTA kirjaa - jotka aina luin viikossa - on ihan hyvät mahdollisuudet siihen, että Meeakin kirjoista tulee samalla intensiteetillä kiinnostumaan. Neiti Etsivät eivät taida enää olla muodissa, mutta eiköhän sieltä joku ihana kirjasarja löydy pikkuneidinkin kahlattavaksi jatkossa.

Hyödynnetäänkö teillä kirjaston palveluita? Mitä ihanaa luettavaa taaperolle voisi seuraavalla kerralla lainata?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

  1. Kirjasto on kyllä loistojuttu. Jopa tämän pienen Padasjoen kirjastossa löytyy mukavasti luettavaa. Meillä on omia kirjoja vain vähän ja käydään säännöllisesti hakemassa tytölle luettavaa kirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä meidän kirjasto on samaa kokoluokkaa kuin Padasjoen kirjasto ja hyvin löytyy täältäkin lukemista. :) Meillä niitä omia kirjoja on kertynyt kyllä aika paljon, mutta monet alkavat olla jo puhkiluettuja (ihan fyysisestikin), joten kirjasto on kyllä huippujuttu!

      Poista

Kiitos kommentistasi!