maanantai 16. toukokuuta 2016

Maitoallergia selätetty!

Olen pohtinut jo useamman päivän, milloin uskallan tämän postauksen kirjoittaa. Nyt ehkä jo uskaltaa.

Pikkuneidin maitoallergia on ollut osa elämäämme jo 1,5 vuoden ajan. On juotu maidotonta korviketta, kokkailtu soija- ja kauratuotteilla ja jouduttu luopumaan monesta herkusta. 

Alkuvuodesta prick-testit näyttivät nollaa maidolle (ja kaikelle muullekin) ja kokeiltiin kotialtistusta hyvinhyvin pienillä määrillä raejuustoa. Alku hyvä, mutta sitten tuli kaksi itkuista ja hyvin vähäunista yötä. Lopetettiin altistus, mutta seuraavalla viikolla aloitettiin lääkärin ohjeistamana siedätyshoito. Pienillä määrillä sekin; esimerkiksi makaronilaatikon sekaan 1/10 nesteestä maitoa, annettiin silloin tällöin. Ei tullut oireita ja varailin toukokuun alkuun ajan maitoaltistukselle Mehiläiseen. 

Altistuspäivänä keskiviikkona Meea sai klo 9-12 välillä maitoa pienissä erissä, annoskokoa isontaen. Ei oireita osastokäynnin aikana, kuten aavistelinkin - ei niitä viime kerrallakaan tullut vielä Mehiläisessä.

Muistoksi altistuksesta saatiin ruisku - Meea sai itse valita koon ja luonnollisesti otti suurimman vaihtoehdon kotiin viemisiksi. 

Jatkettiin altistusta kotona; torstaina 100ml ja jos ei tule oireita, voi perjantaista eteenpäin antaa ruokajuomaksi joka aterialla maitoa. Ja siitä sitten pikkuhiljaa ottaa ruokavalioon mukaan muutkin maitotuotteet ihan normaaliin käyttöön - jos ei oireita tule. 

Maitoaltistuksesta on nyt vajaat 2 viikkoa ja merkittäviä oireita ei ole tullut.

Toiseen olkapäähän selän puolelle tuli pientä ihottumaa altistuksen jälkeisinä päivinä ja se ihottuma siellä edelleen on. Mutta ei kutise, eikä ole levinnyt. Ja toisaalta; samaan aikaan maitoaltistuksen kanssa tuli hellekelit ja auringonpaiste, joka myös itselleni aiheutti jotain aurinkoihottuman tapaista. Talvellakin kelien vaihtuessa reagoitiin Meean kanssa samaan aikaan atooppisella ihottumalla, joten tässä ihottumassa voi olla kyse samasta. Olen myös ollut tunnistavinani Meeasta siitepölyallergian oireita (ja lääkärikin arveli ajatuksieni voivan hyvinkin pitää paikkansa), joten sekin voi vaikuttaa. 

Kakka on ollut löysempää, mutta ei löysää. Voi olla, että yhtäkkinen maidonjuonti ilman allergiaakin hieman vaikuttaa suolistoon. Mitään ripulikakkoja ei ole kuitenkaan tullut, joka on myös erittäin hyvä merkki. 

Tärkein merkki on kuitenkin se, että neiti nukkuu yöt erinomaisesti. Yöunien häiriintyminen, yölliset itkukohtaukset ja heräämiset sekä vatsanväännöt ovat kaikkien aiempien allergiakokeiluiden kohdalla ollut selkeä merkki kyseisen ruoka-aineen sopimattomuudesta. Nyt yötkin ovat sujuneet loistavasti, eikä neiti vaikuta siltä, että vatsaan sattuisi.

Ensimmäistä kertaa juustoa leivän päälle. 


Ja maitotuotteita on maisteltu urakalla! Tähän mennessä neiti on saanut maistaa tavallisen maidon lisäksi ainakin jogurttia (useampaa eri makua), Oltermannia, raejuustoa, fetaa, jäätelöä, juustoraastetta (ruuan joukossa), creme fraichea sekä tuorejuustoa. Kaikki ovat maistuneet erinomaisesti! Maito on nyt vapautettu myös päiväkodissa kokonaan (aiemmin ainoastaan ruokajuoma + jogurtti), joten sielläkin tulee varmasti lähiviikkojen aikana kokeiltua erinäisiä uusia ruoka-aineita.

Elämän ensimmäinen oikea jäätelö äitienpäivän kasvimaatouhujen välipalaksi. 

Tuorejuustoa leivän päälle ekaa kertaa viikonlopun saunaillassa.


Maitoallergian selättäminen tulee helpottamaan arkeamme merkittävästi; enää ei tarvitse kokkailla kaksia ruokia eikä miettiä jokaisesta valmisruuasta tms, että voikohan Meea tätä syödä. Kananmuna-allergia tosin edelleen on olemassa, joten jotain rajoitteita edelleen jää - mutta maidon sopiminen kyllä helpottaa huomattavasti.

Kaikkein ihaninta asiassa on kuitenkin se, että Meean ei tarvitse enää jäädä paitsi (lähes) mistään ruokaan liittyvästä. Neiti on tosin mahtavasti sisäistänyt tämän allergia-asian ja hän monesti - edelleenkin - kysyy "ei oo tässä maitoa, Meea voi syödä?". On ollut upeaa voida sanoa hänelle "Meea voi nyt syödä maitoa!" ja oikeasti tarjota hänelle kaikkea mahdollista. Uskoisin, että melkoinen makumaailma neidille nyt aukeneekin kaikennäköisten uusien makujen myötä!

Löytyykö lukijoiden joukosta muita allergikon äitejä / allergian selättäneitä?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!