maanantai 30. toukokuuta 2016

Koirien punkinkarkoitus-vinkki

Kesä, koira ja punkit. Ei mikään mukava yhdistelmä.

Meidän perheessä on luotettu samaan ja toimivaan punkinkarkoitus-tapaan jo koiran ensimmäisestä kesästä lähtien. Arttu-hauva täyttää tänä kesänä seitsemän, joten voin vuosien kokemuksella sanoa tämän toimivan.

Olen kyseisen vinkin antanut näiden vuosien aikana niin monelle ystävälle ja tuttavalle (viimeksi viime viikolla), että ajattelin jakaa tämän vinkin myös blogissani.

VALKOSIPULI.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Arttu-hauva saa kesäkauden ajan yhden puristetun valkosipulinkynnen ruuan seassa joka aamu. Eikä ole juurikaan punkkipihdeille ollut tarvetta! Valkosipuli toimii loistavasti punkkien karkoittamisessa.

Joo, onhan siinä omat hajuhaittansa ja kesäaikaan tuntuu, että niin koira kuin talokin tuoksahtaa jatkuvasti valkosipulille. Mutta toisaalta; mieluummin valkosipulin hajua kuin punkkeja.

Ainakin näillä leveysasteilla punkkeja nimittäin riittää ja karvaisen koiran turkkiin ne myös kohtuullisen helposti tarttuvat.

Mikäli valkosipulikuuria lähtee kokeilemaan, alku saattaa olla hankalaa. Ainakin meillä aluksi Arttu hieman epäröi valkosipulinmakuisen ruuan syömistä, mutta muutaman kokeilukerran jälkeen veteli jo innolla valkosipulilla maustetun ruokakupillisen. Itse asiassa herra on tykästynyt valkosipulin makuun siinä määrin, että toisinaan uskoo kaiken valkosipulin tuoksuisen olevan hänelle tarkoitettua (siihen aikaan kun valkosipulin käyttö punkkikarkoitteena aloitettiin, meillä nimittäin harvemmin käytettiin valkosipulia omassa ruuanlaitossa). Ja jos ei valkosipuli tuoreena uppoa, on olemassa kapseleita ja rouheita, joissa maku lienee lievempi.

Joidenkin tutkimusten ja suositusten mukaan valkosipuli on haitallista koirille; joidenkin mukaan sitä voi antaa pieniä määriä, joidenkin mukaan ei ollenkaan. Meillä valkosipulikuurit eivät ole aiheuttaneet mitään oireita JA pitäneet punkit erinomaisesti loitolla. Itse uskonkin, ettei pienestä määrästä ole haittaa - tai ainakaan meillä ei ole ollut. Toki jos valkosipulikuuria aloittaa, kannattaa tarkkailla oireita ja lopettaa, jos havaitsee jotain omalla koirallaan.

Valkosipuli on lähes ainoa punkinkarkoituskeino, jota meillä on kokeiltu. Kerran olen testannut apteekista saatavaa nestemäistä punkkikarkoitetta. Se toimi sen verran, että kaikki punkit eivät tarttuneet ihoon kiinni. Omasta mielestäni se kuonossa kipittävä punkki - joka voi tippua kyydistä mihin tahansa paikkaan kodissa - ei ole yhtään parempi vaihtoehto kuin ihoon kiinnittynyt, helposti poistettavissa oleva punkki.

No, eipähän tarvitse testata enää noita lääkkeitä. Olen myös kuullut niistä punkki-lääkeaineista niin paljon negatiivista, että en edes haluaisi koiralleni niitä enää laittaa. Sivuoireina ihottumaa, apaattisuutta ja vapinaa. Ei ei, meidän perheeseen ei kyllä enää lääkeaineita punkinkarkoitukseen osteta.

Valkosipulin voimaan tullaan luottamaan jälleen tänä kesänä - ja niin varmasti kesinä tästä eteenpäinkin!Miten teillä torjutaan punkit koirista kesäaikaan?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

1 kommentti:

  1. En myöskään ole liuosten tai punkkipantojen ystävä ja valkosipulilla on muutamia kesiä menty. Teho on kuitenkin ollut aika olematon. Tänä kesänä taitaa testaukseen mennä uudet tabletit joita saa eläinlääkäristä reseptillä. Niistä ei ole haittavaikutuksia löytynyt ja lähipiiristä löytyvä huippu eläinlääkärikin niitä suosittelee, toisin kuin mitään muuta. Kahta eri merkkiä niitä on, toisessa tabletissa 3kk vaikutus ja toisessa 1kk. Ajattelin kokeilla kaiken varalta tuota lyhyemmän ajan tablettia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!