keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Ompeluharrastus aloitettu!Sain joululahjaksi vanhemmiltani ompelukoneen. Vaikken sellaista ollut toivonutkaan, se oli aika mieluinen lahja.

Nuorempana olin kohtalaisen innokas ompelija ja kävin kaikki valinnaiset käsityö-kurssit yläasteen ja lukion aikana. Sittemmin ompeluharrastus tyrehtyi - tai no käsityöt ylipäätään. Kutomisen löysin uudelleen kuutisen vuotta sitten ja viime vuoden loppupuolella opettelin virkkaamaan. Ompelu on selkeä jatkumo tälle.

Olen aikuisiällä ommellut ompelukoneella hyvin hyvin vähän. Viimeksi olen ommellut Meealle lorupussin 1-vuotislahjaksi. Sitä ennen - en edes muista.

Kun ei ole ollut omaa ompelukonetta, on kaikennäköiset pikkuompelut ollut hyvä ujuttaa omalle äidille tai anopille. Viimeisin isompi ompelutyö on ollut Meean huoneen verhot, jotka naapurimme tarjoutui ompelemaan.

Alkuvuoden uuden arjen opettelu, yleinen ajanpuute ja synttärijärjestelyt veivät oman aikansa ja en suoraan sanottuna ehtinyt paneutumaan ompelukoneeseen. Se kun ei ole sellainen asia, jonka pariin mennään hetkeksi neidin mentyä unille - iltamyöhään väsyneenä. Sille olisi tarvinut oman aikansa viikonloppuna päiväsaikaan ja koko ajan on tuntunut olevan muuta "tärkeämpää".

Omat vanhempani kyläilivät meillä viime viikonloppuna ja nyt vihdoin sain laitettua langat koneeseen - oli myös äidin tuki siinä vieressä, niin helpotti kynnystä aloittaa.

Tilasin jo helmikuun lopussa netistä kankaat ensimmäisiä ompelutöitäni varten. Trikoopipo ja tuubihuivi neidille olivat ensimmäisenä todo -listalla ja löysin niitä varten iiiiiiihanan kankaan.Ompelun aloittaminen venyi kuitenkin näin pitkälle, mutta kyllä nämä onneksi vielä käyttöön ehtivät - vaikka alunperin ajatuksena oli saada tästä kevättalveen asusteet.

Aloitin piposta, koska ajatuksena oli tehdä ensin pipo ja "jäljellejäävästä" kankaasta tuubihuivi. Kahlasin netistä muutaman ohjeen ja valitsin omasta mielestäni helpoimman. Ainoa miinus oli se, ettei pipon pituutta ollut mainittu ja vähän arpomalla sitten päätin pituusmitan. Pääajatuksenani olikin "mieluummin vähän iso kuin liian pieni", joka onneksi toimi. :D

Etsin ohjeet ja leikkasin pipon kaavat ja kankaat sillä aikaa, kun mummi ulkoili Meean kanssa. Kylvyn aikana surauttelin pitkän sivun ja neidin mentyä unille vielä loppupipon valmiiksi. Ajallisesti ei mennyt varmaankaan kauaa (enemmän meni aikaa siihen pohtimiseen kuin toteuttamiseen), mutta kun sen teki kolmessa erässä, tuntui pitkällisemmältä projektilta.Vähän tuollainen lörppämallinen, mutta ei se sinänsä haittaa. Seuraavaa pipoa tehdessä on sitten pituuskin helpompi mitata tämän pohjalta vähän naftimmaksi.

Kun pipo oli tehty, kutkutteli mielessä ajatus tuubihuivin tekemisestä samantien - ihan jo siksikin, ettei se sitten jää tekemättä ja hautaudu muiden tekemättömien hommien alle.

Tuubihuivin teinkin siis sunnuntai-iltana neidin mentyä unille. En ottanut aikaa, mutta sanoisin että siinä meni tunnin verran kaikkineen - sisältäen siis ohjeen etsimisen ja yhden puolaamisen. Aika nopeasti näin aloittelijalle (joo tiedän, moni tekee tuubihuivin varmaan vartissa - mutta kun minulla meni vähintään se vartti jo ohjeen tavaamiseen!).

Ei nämä varmaan ihan priimaa ole - etenkin jos lähietäisyydeltä ompelujälkeä tarkastelee. Mutta noviisin tekosiksi aika hyviä, vaikka itse sanonkin. Ja ihan mahtavaa, että blogeista löytyi hyvät (kuvalliset) ohjeet näiden tekoon! :)

Mielessä kutkuttelee ainakin muutama ompelujuttu, mitä voisi testata. Täytyy tosin lähteä kangaskaupoille ennen sitä - ja ehkä miettiä vähän enemmän muutenkin, mitä kaikkea sillä omalla ompelukoneella voisi saada aikaan. Ihania kankaita on maailma pullollaan, mutta täytyy myös suhteuttaa tämä ompeluharrastuksen aloittaminen omiin taitoihinsa.

Oli tuo ompeleminen kuitenkin pitkästä aikaa sen verran mukavaa (ja yllättävän helppoa) puuhaa, että jatkossa tullee tehtyä heräteostoksia kangaskaupoissa. Täytyy varmaan jo raivata kaappiin hylly tuleville kangasvarastoille...

Vinkkejä helpoista ompelutöistä aloittelijalle? Mitä kannattaisi testata seuraavaksi?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

  1. Liity Facebookin Ompeluelämää- ja Ompelumania-ryhmiin ellet jo olekkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa toisessa oonkin jo, mutta täytyy liittyä tuohon toiseenkin - kiitos vinkistä! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!