perjantai 3. kesäkuuta 2016

2-vuotiaan kesäkohteet?

Kesä on jo täällä ja itse aloin pohtimaan jo jokin aika sitten tulevan kesän mahdollisia vierailukohteita - kesäisiä puuhapaikkoja lapsiperheelle. Kirjoittelin aiheesta blogiin jo viime kesänä, mutta nyt vuoden vanhemman lapsen kanssa kenties kesän vierailukohteetkin tulevat olemaan vähän erilaisia.

Ja sitä paitsi; tuskin tänä kesänä käydään samoissa paikoissa kuin viime kesänä; Korkeasaaressa, Orimattilan kotieläinpuistossa ja Urpon ja Turpon talossa (no, jälkimmäisessä ei ainakaan, kun ei sitä taida olla enää olemassa). Tämän bloggauksen kuvituskuvat kuitenkin ovat viime kesän reissuista. 

Jännimmät "huvipuistolaitteet" viime kesältä.


Huvipuistot


Vaikka huvipuistot minusta on suunnattu pääosin astetta vanhemmille lapsille, aloitetaan tämä kesäpaikkojen pohdinta nyt niistä. Huvipuistoreissu kun on ainoa ns. lukkoonlyöty suunnitelma tulevalle kesälle.

Olemme nimittäin menossa miehen töiden myötä parin viikon päästä viikonlopuksi Härmään; kylpylään lillumaan ja päiväksi Powerparkiin. Pakko myöntää, että ilman tätä työn mukanaan tuomaan mahdollisuutta en Powerparkia olisi harkinnut vielä tälle kesälle - ihan jo hintojenkin takia. Mutta tuleepahan nyt samalla sitten testattua, mitä mieltä neiti huvipuistolaitteista on.

Powerparkissa eniten kiinnostaa Satumaa Röllikylineen - jos eivät huvipuistolaitteet taaperoa kiinnosta, täällä varmaan saadaan taaperon aika kulumaan mainiosti. Ei olla kyllä vielä Meean kanssa Rölli-ohjelmia katsottu; täytyy varmaan etsiä joku pätkä etukäteen tutustuttavaksi. Ja pitäisi siellä Powerparkissa tosiaan niitä huvipuistolaitteitakin olla myös perheen pienimmille; niitä mihin pääsee yksin ja niitä mihin saa ottaa vanhemman kaveriksi. Nähtäväksi jää, miten Meea ensimmäisellä huvipuistokerrallaan uskaltautuu laitteisiin; tyydytäänkö heppakaruselliin vai pääseekö äiti tai isi neidin mukaan vaikkapa hurjempaan merirosvolaivaankin!

Muiden huvipuistojen osalta ajattelin alunperin, että jätetään niiden kiertäminen vielä tuleviin kesiin; oikeastaan jo välimatkojenkin yms takia. Mutta nopealla googletuksella löytyisi kyllä puuhaa niistäkin (melko edullisesti) tämän ikäiselle - toki siihen päälle vielä matkat ja ruuat, niin eihän se nyt loppupelissä edulliseksi tulisi, vaikka huvitukset ilmaisia olisivatkin. :D Mutta mikäli huvipuistolaitteet eivät Powerpark-kokeilun jälkeen tunnu liian jänniltä, voisi ehkä harkita jotain toistakin huvipuistoa.

Oikeastaan paras huvipuisto taaperon kanssa olisi pienimuotoisen tutkimustyön perusteella Linnanmäki, jonne ei ole erillistä sisäänpääsymaksua ja käytössä on kuusi maksutonta laitetta, jonne Meean pituus riittää. Näistä neljä on sellaisia, joihin äiti ja isikin pääsevät mukaan - jos/kun Meea ei yksin uskaltaisi laitteisiin mennä. Lisäksi on muutama maksuton leikkialue, joissa varmasti myös riittäisi puuhaa. Koska vanhemmatkin pääsevät ilmaiseksi noihin kyseisiin laitteisiin, Linnanmäen reissu olisi käytännössä täysin ilmainen!
Ja jos huvittelu innostaa enemmän, niin näiden lisäksi on vielä neljä maksullista laitetta (äidin/isin seurassa käytävää), joihin Meean pituus riittäisi; näissä vielä bonuksena, se että ainoastaan toiselle tarvitaan lippu, eli hinta olisi 8e/laite (tai esim. 6 laitetta 36 e).

Myös Särkänniemessä sisäänpääsy on ilmainen, samoin Angry Birds Landin seikkailurata - lisäksi alle 100 cm pääsee ilmaiseksi huvilaitteisiin sekä Akvaarioon, Koiramäkeen ja Näsinneulaan. Tässä vaan "huonona" puolena on se, että ainoastaan kolmeen laitteeseen Meea pääsisi yksin (jos uskaltaisi mennä) ja muihin pitäisi vanhemman maksaa itsensä mukaan. Huvilaitteisiin 5e/laite ja laitteita käytäväksi olisi yhteensä 8 kpl. Akvaario 10e/hlö, Koiramäki 15e/hlö ja Näsinneula 5e/hlö. Jos kaikki kiertäisi läpi, niin ranneke (41e) tulisi halvemmaksi.
Mutta realistisesti ajatellen uskoisin, että jos Särkänniemeen mentäisiin, niin ilmaislaitteet, Angry Birds Land ja Koiramäki riittäisi vallan hyvin aktiviteetiksi. Etenkin tuo Koiramäki näytti tosi kivalta ja olisi varmaan Meean mieleen; etenkin kun juuri lainattiin kirjastosta Koiramäki-kirja!

Työkaverini ehdotti Miljoonativolia, joka on Tuurissa heinäkuussa ja lapsille ilmainen. Toki se tarkoittaisi sitä, että laitteet pitäisi (pääsääntöisesti) olla sellaisia, joihin Meea voi/uskaltaa mennä yksin. Mutta näyttihän siellä olevan karuselleja, sirkusjunia ja muita pienille mukavia laitteita. Sivut tosin sen verran hankalat, että ihan selvyyteen en päässyt siitä, mitkä laitteet olisivat sellaisia, mihin Meea uskaltaisi yksin mennä... Mutta tämä ehkä enemmänkin sellaisena kohteena, että jos satuttaisiin muutenkin olemaan sillä suunnalla (Tuurin kyläkaupan tai Ähtäri Zoon takia), niin voisi piipahtaa myös Miljoonativolissa.

Tässä lähellähän olisi myös Nokkakiven Puisto, jonne matkakustannukset eivät nousisi suureksi. Mutta nämä sivut ovat kyllä vielä sekavammat - en sivujen perusteella osaa yhtään sanoa, onko täällä Meealle sopivia laitteita vai ei. Ilmeisesti kuusi laitetta, joihin Meea pääsisi yksin ja lisäksi kolme laitetta, joihin pääsisi huoltajan kanssa. Ja maksullisia kaikki; Meealle ranneke 17e ja äidille/isille kertaliput 4e. Mörkömetsä, lammasfarmi ja leikkialue lisäksi ilmaiset.

Viime kesänä halailtiin Urpoa ja Turpoa.


Muut puuhapaikat


Huvipuistojen sijaan muut puuhapaikat voisivat olla tänä(kin) kesänä parempi vaihtoehto. Tosin hintoja vertaillessa ne eivät kyllä tule ainakaan yhtään edullisemmiksi vaikkapa Linnanmäkeen verrattaessa!

Puuhamaata mietin kesäkohteeksi jo viime kesänä; ihan jo siksi, että muistan itse siellä käyneeni pienenä. Mutta nykyisin vesipuisto on iso osa Puuhamaata, ja Meea on vielä sen verran pieni, ettei siitä olisi niin paljon iloa; kaikennäköiset liukumäet ja muut jäisi varmaan testaamatta ja vietettäisiin valtaosa ajasta lastenaltaassa (toki Puuhanallen kanssa). Autoista/veneistä voitaisiin kokeilla muutamaa, mutta nekin enemmän isommille lapsille suunnattuja. Ja ne ns. muut toiminnot Puuhamaassa ovat sitten (käsittääkseni) enemmänkin pomppulinna- ja liukumäkityylisiä; eli periaatteessa samaa, mitä vaikkapa Lintsillä tai Särkkiksessä voisi kokea ihan ilmaiseksi.
Tänä kesänä päästäisiin Puuhamaahan vielä pelkästään vanhempien sisäänpääsymaksulla, sillä alle 3-vuotiaat pääsevät veloituksetta sisään. Mutta onhan se 50 e aika suolainen hinta päivän puuhareissusta. Vuoden tai kahden päästä reissu Puuhamaahan maksaisi jo 75e koko perheelle, mutta olisipahan silloin huomattavasti enemmän koettavaa! Ja noita vesipainotteisia puuhapuistoja on muitakin olemassa - mutta tosiaan enemmän sitten vähän vanhemmille lapsille suunnattuja.

Toinen pienemmille suunnattu kiva paikka olisi Muumimaailma, jossa Pikku Myytä ja Haisulia rakastava neiti varmasti viihtyisi. Mehän nähtiin Muumit viime kuussa ja kohtaaminen oli kyllä tärkeä pienelle neidille. Juuri kaksi vuotta täyttänyt neiti ei pääse enää ilmaiseksi sisään, joten hintaa tulisi Muumimaailmallekin. Ohjelmaa ja satukohteita selasin, ja uskon, että neiti kyllä viihtyisi Muumimaailmassa erinomaisesti jo tänäkin kesänä. Jos hinta ei olisi niin suolainen ja paikka kaukana meiltä - tämä olisi varmasti kärkipäässä tulevan kesän kesäkohteista.

Puuhia ja eläimiä yhdistävistä paikoista houkuttelisi Puuha- ja Eläinpuisto Veijari, joka olisi tässä melko lähellä. Siellä riittäisi nähtävää (äiti tosin taitaisi skipata matelija-osaston) sekä monenlaista puuhaa. Saarijärvi on vieläpä kohtuullisen lähellä, joten tänne olisi helppo mennä. Ihan en nettisivujen perusteella päässyt selvyyteen, olisiko täällä ns. riittävästi puuhaa Meealle (eli että soveltuvatko kaikki nuo puuhat 2-vuotiaalle), mutta ainakin Tenavapiha ja Pompputori kuulostavat lupaavilta. :)


Urpon ja Turpon talossa tutkimusmatkalla.


Eläinpaikat


Eläinpaikat olivat viime vuonna meidän perheen lemppareita ja uskon, että näistä se neiti vielä tänäkin kesänä tykkäisi. Korkeasaari ja Orimattilan Kotieläinpuisto on tosiaan viime kesänä kierretty, joten täksi kesäksi voisi suunnata jonnekin muualle.

Eläimiä lähietäisyydeltä Orimattilan Kotieläinpuistossa.


Työkaveri vinkkasi Ysitien lemmikistä, joka olisi tässä kohtuullisen lähellä; kuulemma kiva paikka ja vielä edullinenkin (meidän perheeltä maksaisi kokonaisuudessaan 25e). Ihanaa tässä paikassa olisi mielestäni se, että täällä eläimiä pääsee katsomaan lähietäisyydeltä. Niitä siis saa taputella ja silitellä - toisin kuin monessa muussa eläintarhassa. Jos elämyksistä puhutaan, niin uskoisin, että tämä on elämyksien kärkikastia!

Ähtäri Zoota suositeltiin paljon viime vuoden bloggaukseni kommenteissa ja olen muutenkin kuullut siitä hyvää. Kun eläinpaikkoja oli viime kesälle jo kaksi, Ähtäri jäi viime kesänä väliin. Mutta tänä kesänä voisi olla ihan potentiaalinen paikka vierailla; etenkin siksi, että vielä tänä kesänä Meea pääsisi ilmaiseksi sisälle! Meidän perheeltä tänä kesänä hinta olisi 44e, ensi kesänä 66e. Eläimiä riittäisi nähtäväksi paljon; muutama sama kuin Korkeasaaressa, mutta ei Meea taida niitä viimekesäiseltä vierailulta muistaa.

Viime kesänä Korkeasaaressa riitti ihmeteltävää. 


-----

Vielä loppuun kyseisten paikkojen hintavertailu 2-vuotiaan lapsen kanssa (halvimmillaan ilmaislaitteet jne huomioiden ja kalleimmillaan ns. kaikilla herkuilla).

Powerpark: 39 e - 97 e
Linnanmäki: 0 e - 36 e
Särkänniemi: 30 e - 82 e
Miljoonativoli: 0 e - 30 e
Nokkakiven puisto: 17 e - 65 e
Puuhamaa: 50 e (ensi vuonna 75 e)
Muumimaailma: 84 e
Veijari: 42 e
Ysitien lemmikki: 25 e
Ähtäri Zoo: 44 e (ensi vuonna 66 e)

Hintojen ja sijaintien perusteella sanoisin, että Powerparkin lisäksi Linnanmäki, Veijari, Ysitien Lemmikki ja Ähtäri Zoo ovat ne, joista valitaan kesän käyntikohteet - mahdollisesti Miljoonativolin voisi vielä yhdistää Ähtärin reissuun.

Neiti kesäheinä. :)


Mitä jäi pois listalta? Mikä näistä olisi oikeasti paras paikka 2-vuotiaalle? Vinkkejä 2veelle soveltuvista puuhapaikoista otetaan vastaan innolla!

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!