torstai 25. tammikuuta 2018

Ristiäistarjoilut esittelyssä

Ristiäisjärjestelyissä suurin homma oli varmaan tarjoiluissa, sillä tehtiin kaikki itse. Apuja sain kyllä äidiltäni sekä yhdeltä Veinin kummitädiltä, mutta mitään ei ns. tilattu valmiina leipomosta tms.

Koska olen juhlatarjoilujen suhteen "ennemmin överit kuin vajarit" -tyyppiä, hommaa riitti juhlatarjoiluissa ja pöydästä löytyikin monenlaista.
Broileripastasalaatti
Koska vieraat tulivat ns. pitkän matkan takaa, panostin suolaisiin tarjottaviin. Perinteisesti ne ovat aina menneet meidän juhlissa parhaiten kaupaksi - ja niin tälläkin kertaa.
Salaatiksi mietin aluksi tee-se-itse -tyyppistä vihersalaattia, joss ainekset olisivat omissa kipoissaan ja jokainen saisi koota mieluisensa salaatin. Astioiden rajallisuus käänsi kuitenkin ajatukseni ruokaisan pastasalaatin suuntaan ja kokkailin broilerisalaatin samalla reseptillä kuin 3,5 vuotta sitten Meean ristiäisiin - pienellä twistillä alkuperäiseen ohjeeseen.

Voileipäkakku
Voileipäkakkua saa juhlissa nykyään aivan liian harvoin - ja silti se on hyvin monen lemppari. Myös minun lempparini nykyään; nuorempana en tykännyt voileipäkakusta lainkaan, mutta nyttemmin voisin syödä sitä vaikka kuinka paljon. Itse en kuitenkaan vielä ole koskaan uskaltautunut voileipäkakkua tekemään (pitäisi kyllä joskus kokeilla!), mutta onneksi äidilläni on luottoresepti ja hyvä taito voileipäkakun tekoon. Hän siis teki voileipäkakun myös ristiäisiin - itse lätkin koristeet päälle ristiäisaamuna.Savulohirieskarullat
Kun tarjolle oli suunnitteilla jo kanaa ja lihaa, halusin kolmanneksi tarjottavaksi jotain kalaa. Googletellessa vastaan tuli ajatus rieskarullista; sellaisia en itse asiassa koskaan aiemmin ollut tehnykään! Ohje löytyi netistä; tosin itse laitoin tuorejuustoa hieman enemmän (300 g) ja pilkoin kylmäsavulohisiivut tuorejuuston sekaan.

Cocktailpiirakat + munavoi ja aurajuustolevite
Suolaisten osalta cocktailpiirakat olivat ns. varma ja helppo valinta. Hyvää ja maistuu lapsillekin - eikä vie runsaasti aikaa kokkailla. Cocktailpiirakoiden kaveriksi tein munavoita sekä aurajuustolevitettä (jota on ollut jo monissa monissa juhlissamme tarjolla aiemmin!).Kinkkupiirakka
Kahvipöytä kaipasi vielä jotain suolaista ja leipomisavuksi lupautuneelta Veinin kummitädiltä löytyi taskusta luottoresepti kinkkupiirakkaan. Sillä mentiin - ihan jo siksikin, että pääsin itse taas hieman helpommalla juhlajärjestelyissä. :)

Täytekakku
Juhlapöydän kruunu on aina täytekakku ja minulla on aina hirveä stressi sen onnistumisesta. Meean ristiäisiin täytekakku tilattiin valmiina, mutta nyt muutamia synttärikakkuja harjoiteltuani uskaltauduin kokeilemaan ristiäiskakun tekemistä itse.
Vaikka jossain kohtaa näyttikin pahalta, kakku onnistui lopulta yli odotusten! Ombrevärjätty sokerikreemikuorrute, minttusuklaatäyte ja koristeena itsetehtyä marenkia ja macaronseja (jotka tosin olivat Lidlin pakastealtaasta) sekä nimiviiri. Näytti hyvältä ja maistui hyvältä - olin kyllä tyytyväinen! Ja se sokerikreemikuorrute - oli niin helppo tehdä ja hyvännäköinen, että menee ehdottomasti jatkoon!Suklaa-kinuskikakku
Kuivakakku ei olisi ollut ykkösvalintani kahvipöytään. Koska kuitenkin olen yrittänyt madaltaa (omaa) vaatimustasoani ja hiljentää perfektionistiluonnettani, tässäkin päätin mennä sieltä, missä aita on matalin. Satuin nimittäin joulun aikaan voittamaan arpajaisista suklaa-kinuskikuivakakun. Se laitettiin pakastimeen odottamaan syömistä ja äitini puolivitsinä heitti, että senhän voi laittaa ristiäispöytään tarjolle. No, näin tehtiin!
Tarkoituksena oli tehdä vielä mintunvärinen kuorrute kuivakakulle edellispäivänä, mutta juhlajärjestelyissä aika loppui kesken ja jostain piti tinkiä.
Jälkikäteen totesin myös, että ihan hyvä, etten lähtenyt mitään makeaa leivonnaista enää tämän lisäksi tekemään tai edes sitä kuorrutetta. Kuten mainitsin; suolainen tarjottava on meidän juhlissa aina perinteisesti tehnyt paremmin kauppansa - niin myös tällä kertaa. Kuivakakusta oli kadonnut juhlien aikaan vaan pari palasta - ja kuulemma mieheni oli syönyt kaksi palaa kuivakakkua, eli en tiedä oliko kukaan vieraista edes tätä kakkua maistanut. :D

Varvaspiparit
Yksi Veinin kummitädeistä lupautui auttamaan leipomisessa ja sälytinkin hänelle homman, joka näyttäisi kivalta tarjolla, mutta johon oma aikani ei olisi riittänyt. Nimittäin ihastuttavat varpaan muotoiset piparit mintunvihreällä kuorrutteella. Oli kuulemma melkoinen työmaa - eli ihan hyvä, etten itse tähän hommaan enää lähtenyt. :D

Marengit
Marengit sen sijaan tein itse - itse asiassa kokkailin marenkeja nyt ensi kertaa itse! Oikeastihan tein nämä marengit siksi, että kaupasta ei löytynyt mintunvärisiä marenkeja ja sellaisia oli pakko (!!!) saada täytekakun koristeeksi. Joten oli pakko tehdä itse. Ja kun yhdestä marenkisatsista tuli melko paljon marenkeja, laitettiin loput juhliin tarjolle - samalla sai juhlien väriteemaa esiin juhlatarjottavissa.

Vaahtokarkit
Ja vielä viimeinen tarjottava, joka valikoitui tarjolle ihan pelkästään värin takia. Pienet vaahtokarkit. Kyseisessä pussissa on neljän värisiä vaahtokarkkeja; Meea 3,5 vee teki suuren (ja mieluisan!) työn ennen juhlia lajitellessaan kaksi pussillista vaahtokarkkeja värien mukaan. Juhlapöytään tarjolle päätyivät valkoiset ja mintunvihreät vaahtokarkit.
Vieraita meillä oli parisenkymmentä ja tästä ruokamäärästä tarjottavaa jäi jonkin verran yli. Joka siis minusta on hyvä - olisi kamalaa, jos jokin loppuisi kesken juhlien aikana!

Kutsuttiin illalla vielä muutama naapuri kahvittelemaan rääppiäisiin ja tuonkaan jälkeen ainoastaan cocktailpiirakat loppuivat - kaikkea muuta jäi jäljelle vielä seuraavan kahden päivän evääksi ja välipalaksi (ja aamupalaksi ja iltapalaksi).

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!