keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Maidoton ruokavaliokokeilu

Meidän perheessä maidoton ruokavalio on suhteellisen tuttu Meean maitoallergian kautta ja edelleen meillä osa ruuista kokkaillaan täysin maidottomana. Tässä kuussa oli kuitenkin uuden opettelua maidottomuudenkin saralla, sillä olin itse pari viikkoa maidottomalla imetysdieetillä, joka juuri päättyi.

Lääkärin ehdotuksesta testasin siis maidotonta ruokavaliota, jos siitä olisi ollut apuja vauvan refluksioireisiin ja kipuitkuihin. Meealla kun on maitoallergiataustaa, tämä olisi voinut olla melko todennäköinen syy vauvan huudoille. Koska kuitenkin nautin päivittäin suurin piirtein saman määrän maitoa - ja masuitkujen määrä vaihtelee päivittäin; on hyviä päiviä, on huonoja päiviä ja on erittäin huonoja päiviä - itse hieman epäilin voiko se johtua maidosta, vaikkakin se Meean maitoallergian takia tuntui loogiselta vaihtoehdolta.

Pari viikkoa olin maidottomalla (ja samaan aikaan myös kananmunattomalla) ruokavaliolla, mutta valitettavasti se ei tuonut helpotusta. Ihan yhtä lailla huudatti kuin aiemminkin, joten maito tuskin oli syypää.

Maidoton ruokavalio sen sijaan jälleen yllätti vaikeudellaan. Meillä kun Meean suhteen tilanne on nykyään se, että vatsa kestää jo pieniä määriä maitoa - käytännössä kypsennettynä maitotuotteet on ok ja esim. jäätelöä voi pienissä määrin syödä maidollisena; ruokajuoma-maidot ja jogurtit meillä menee edelleen kauraversioina, niin vältytään vatsanpuruilta. Tuoteselosteista ei kuitenkaan enää pitkään aikaan ole tarvinut syynätä maitoproteiinin olemassaoloa - siksi se taas yllätti, miten monessa sitä maitoa onkaan...

Oman ruokavalioni osalta tietynlaisena yllätyksenä tuli myös se, miten hankalaa onkaan olla ilman juustoa - ja miten paljon juustoa sitä tuleekaan käytettyä... Maidon jättäminen pois ruokajuomana oli ihan helppoa (ja itse asiassa en ole vieläkään ostanut itselleni jääkaappiin maitoa!), mutta juustottomuus on kyllä tuottanut tuskaa.

Leipä maistui pahalle ilman juustoa, eikä maidoton juusto ollut mikään menestys. Moni vakioresepteistä jäi kokkaamatta, koska olisivat vaatineet onnistuakseen juustoraastetta tai sulatejuustoa. Viikonloppuna haaveilin fetasta tortilloiden täytteeksi, mutta tyydyin vihanneksiin. Aamupalalla vaihdoin pitkän tauon jälkeen leivän tuorepuuroon (maidottomana) ja muutenkin normaali ruokavalio hieman muuttui maidottomuuden takia.

Maidoton juusto - ei mitään herkkua, mutta pakko syödä loputkin siivut, kun oli niin kallis paketti. :D


Tästä huolimatta - täytyy antaa pisteet ruokavalmistajille siitä, että maidottomien tuotteiden valikoima on muutamassa vuodessa kasvanut roimasti! Maitoja ja jogurtteja oli kohtuullisen hyvin tarjolla Meean pahimpaan maitoallergia-aikaankin, mutta muistan tuolloin, ettei juustolle eri muodoissaan löytynyt juurikaan korvikkeita. Nyt kaupan hyllyllä oli juustosiivuja, palajuustoa, tuorejuustoa maustamattomana ja yrttiversiona, juustoraastetta, fetan tyylistä juustoa... Puhumattakaan kasvirasvapohjaisista ruokakermoista; näitä meillä on käytettykin lähes koko ajan satunnaisesti (koska Plantin maustetut kermat vaan ovat niin hyviä!), mutta tämäkin valikoima tuntuu kasvaneen. Ja oli jogurttipuolellekin tullut jotain uutuuksia, ainakin joku kookospohjainen jogurtti (jota en tosin päässyt vielä maistamaan, kun on aina ollut kaupasta loppu...).

Maidottomuus taitaakin olla vähän trendijuttukin nykyään, ilman allergioitakin. Vaikkei meillä maidottomuudella ollut juurikaan vaikutusta imetyksen kautta vauvan oloon, omassa olossa huomasi hieman eroa tämän kokeilun myötä. Ei niin suurta eroa, että olisin valmis ihanista juustoista luopumaan itseni takia, mutta maidon juonnin aion toistaiseksi jättää melko vähälle; laskeskelin että kalsiumin tarpeeni kuitenkin täyttyy mainiosti juustojen ja jogurttien myötä.

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!