perjantai 9. tammikuuta 2015

Maitoaltistukseen tiemme käy

Maitoallergiaepäily on saanut vahvistusta parin viikon maidottomuuden myötä.

Eilen tuli täyteen kaksi viikkoa maidotonta korviketta. Mikä on muuttunut?

1) Meean ripulointi on lähes kokonaan kadonnut. Hampaan tullessa läpi tuli pari löysempää kakkaa, muuten kakka on ollut puuromaista ja pari kertaa on vaipasta löytynyt jopa ihan oikea kakkakikkare. Meea on myös alkanut vääntää kakkaa, siis punnertaa naama punaisena, kun kakka on tulossa - tätä ei ole tapahtunut varmaan marraskuun alun jälkeen.

2) Ihottumat ovat parantuneet huomattavasti. Eivät kadonneet vielä kokonaan; syynä luulen olevan nykyisen korvikkeen maissipohjaisuus (maissitärkkelyksestä ja pakastemaissista kun Meean iho reagoi). Mahdollisesti myös kana(nmuna)-allergia; jätettiin nyt kana(kin) kokonaan pois ruokavaliosta. Ihottumat ovat joka tapauksessa rauhoittuneet huomattavasti ja pysyvät hydrocortisonin avulla poissa viikonkin rasvauskuurin päätyttyä. Toki joka päivä rasvaillaan perusrasvalla. Pahimmillaankaan ihottumat eivät maidottoman kuurin aikana ole olleet niin pahat kuin aiemmin, joten kehitystä on selkeästi havaittavissa.

3) Meea nukkuu huomattavasti paremmin. Toki viime päivinä on tämä vähän kärsinyt hammaskiukutteluiden takia - mutta sitä lukuunottamatta sekä yö- että päiväunet ovat olleet paremmat. Ei itkeskelyjä kesken unien, eikä juurikaan puolen tunnin minipäikkäreitä.

4) Puklailu on loppunut lähes kokonaan. Aiemmin tuli jättiläispukluja, joiden seurauksena meni välillä meidän molempien vaatteet pyykkiin. Nyt viimeisen kahden viikon aikana on tullut ehkä kaksi pikkupuklua, ja nekin ovat olleet lähinnä sosetta.

5) Posket punoittavat aiempaa vähemmän. Vähän vielä on punoitusta toisinaan, mutta tämäkin voi johtua siitä maissista ja saattaa kadota sitten, kun saadaan uusi resepti maissittomaan korvikkeeseen.

6) Ruoka maistuu entistä paremmin. Olen ihan ihmetellyt, että kukas suursyömäri meille on muuttanut, kun ruokaa on alkanut kulua ihan älyttömiä määriä. Aiemmin (etenkin sen supistetun ruokavalion aikana) ruoka ei tuntunut maistuvan lainkaan; hedelmäsosetta meni ehkä kolme ruokalusikallista päivän aikana ja vihannessosetta yksi. Nyt Meea söi esimerkiksi alkuviikosta yhden päivän aikana kokonaisen banaanin, neljä ruokalusikallista puuroa ja kuusi ruokalusikallista perunaparsakaalikanasosetta. On jouduttu nostamaan ruokailumääriä neljästä viiteen, kun tuntui neiti olevan nälkäinen koko ajan. :) Tosin - tähänkin poikkeuksena viime päivät, jolloin hammaskipujen takia ei ole maistunut juuri mikään ruoka; toissailtana oli suu niin kipeä, ettei neiti meinannut ottaa edes maitopulloa suuhun.

Summa summarum; aika selkeästi siis on Meean elämä parantunut maidottoman korvikkeen myötä. Samaa mieltä oli myös lääkäri ja passittaa meidät mahdollisimman pikaisesti maitoaltistukseen. Ensi viikolle ei vielä valitettavasti saatukaan aikaa (vaikka se oli alunperin tarkoitus), mutta ilmeisesti sitten seuraavalla viikolla. 

Eipä tässä muuten mitään kiirettä olisi, mutta on niin pirun kallista tuo maidoton korvike ilman Kela-korvausta; Meea syö vajaassa kuudessa päivässä tuon ison purkin, joka maksaa noin 50 euroa.

Maitoaltistusta tässä siis odotellaan ja aika todennäköisesti sieltä saadaan sitten positiivinen tulos ja neidille maidoton ruokavalio käyttöön. Ja Kela-korttiin merkintä maitoallergiasta, jolloin saadaan korvikkeet huomattavasti halvemmalla, taitaa olla 12 euroa sitten tuon pönikän hinta. Tärkeintä kuitenkin se, että saadaan Meean massu kuntoon ja päästään ihan toden teolla maistelemaan uusiakin ruokamakuja!

Kannatti siis luottaa vaistoonsa ja viedä neiti yksityiselle - muuten ei oltaisi vielä(kään) edes siinä pisteessä, että aloitettaisiin tuo maidoton kokeilu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!