maanantai 13. maaliskuuta 2017

Lelupäivän lelun vaikea valinta

Pikkuneidin päiväkotiryhmässä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa lelupäivä ja maaliskuun ajan maanantaisin saa tuoda jonkin oman lelun päiväkotiin mukaan.

Isompien ryhmissä lelupäivää on vietetty muutoinkin, mutta tässä pienten (1-3 -vuotiaiden) ryhmässä tämä on nyt uusi juttu. Välillä on ollut jotain erityisteemoja, joihin on liittynyt lelu; esimerkiksi hiljattain ryhmässä vietettiin pelipäivää, jolloin reppuun pakattiin mukaan muistipeli. Virallinen ja viikottainen lelupäivä on kuitenkin uutta ja ihmeellistä.

Eilisiltana valikoimme pikkuneidin kanssa minkä lelun hän ottaisi päiväkotiin mukaan. Vaikka alun perin olinkin innoissani lelupäivästä, huomasin, että ei se valinta ole mikään helppo. Lelua valitessa kun joutui huomioimaan aika monta asiaa.

1) Lelu voi mennä rikki tai hukkua päiväkodissa, joten aivan kaikkein tärkeintä/uusinta/kalleinta lelua ei ehkä kannata ottaa mukaan. 
Pois jäivät mm. Lilli-vauva, unilelut sekä Anna ja Elsa -nuket.

2) Lelussa ei voi olla pieniä irtoavia osia, jotta ne eivät huku tai mene kenenkään suuhun. 
Pois jäivät mm. koottava Olaf, plusplus-palikat ja barbiet.

3) Lelu pitää olla selkeä yksittäinen lelu - ei sellainen, joka vaatisi mukaan useampia erillisiä osia. 
Pois jäivät mm. legot, junarata ja leikattavat kasvikset.

4) Lelu pitää olla sellainen, jonka kanssa leikkimisessä ei tarvitse "aikuisen vahtimista". 
Pois jäivät mm. muovailuvaha, kävelevä koira ja lautapelit.

5) Lelu pitää olla sellainen, että sen voi tarvittaessa antaa muidenkin leikittäväksi. 
Pois jäivät (hygieniasyistä) mm. huuliharppu ja nokkahuilu.

6) Lelu pitää olla sellainen, jolla lapsi oikeasti mielellään leikkii - ei rakkain lelu, mutta kuitenkin tärkeä.
Pois jäivät mm. autot ja valtaosa pehmoleluista.

Lelujen määrä on suuri, mutta lelupäivän lelun valinta aiheutti päänvaivaa.

Kun lelulaatikoita tutkiessa nämä kriteerit oli huomioitu, ei vaihtoehtoja mukaan otettaviksi leluiksi jäänytkään kovin paljoa. Itse asiassa yllättävän vähän. Suurimmaksi haasteeksi muodostuvat nuo useammasta osasta koostuvat lelut - aika moni leluista kun nykyisin sisältää useampia osia ja yhdenkin osan hukkuminen päiväkotiin harmittaisi kovasti (tai jopa tekisi kyseisestä lelusta ns. käyttökelvottoman).

Yllä olevista pois jääneiden listauksesta neiti olisi tottakai halunnut ottaa mukaan joitain leluja ja äiti joutui toppuuttelemaan; nokkahuilu oli aivan ykkösvalinta, josta ei meinattu päästä millään yli.

Vihdoin lelulaatikosta tuli vastaan Pekki-kissan häkki ja pikkuneiti päätti, että Pekki-kissa on kaikkein paras lelu otettavaksi päiväkotiin mukaan. Tämä oli ensimmäinen valinta, josta äiti oli samaa mieltä, joten pakattiin se nopeasti päiväkotireppuun hoitopäivää odottamaan - ettei tehty päätös enää muutu. :D Vaikka Pekki-kissa onkin yksi rakkaimmista pehmoleluista, sen edelle menee kuitenkin niin monta muuta pehmolelua, että menetyksestä luultavasti selvittäisiin. Lisäksi häkin ansiosta Pekki-kissalla on enemmän leikkiarvoa kuin pelkällä perus-pehmolelulla. (Ja onneksemme Pekki-kissa kotiutui tänään päiväkodista vahingoittumattomana!)Kuten kerroin, lelupäivä jatkuu ainakin muutaman viikon, joten uusia leluja pitäisi vielä miettiä. Ajatustyö tätä varten on jo aloitettu, mutta ei minulla loppujen lopuksi kovin montaa vaihtoehtoa ole neidille tarjota ensi maanantaita varten.

- Pehmolelut
Turvallinen, mutta vähän tylsä valinta - etenkin kun ainoastaan unilelut ovat niitä, joilla Meea ns. leikkii (eikä unileluja uskalla päiväkotiin viedä hukkumisvaaran takia). Pehmoleluja kuitenkin on paljon, joten niistä löytyisi helposti lelupäivän lelu vaikka muutamalle kuukaudelle!

- My Little Ponyt
Näitä meillä on jo monta, joten ehkä sieltä joukosta voisi ottaa yhden. Tämä itse asiassa on todennäköisin vaihtoehto ensi viikon lelupäivää ajatellen. Ja jos MLP olisi hyvä vaihtoehto, niitä tosiaan riittäisi useampaankin lelupäivään.

- Nukke
Joku muu kuin Baby Born (eli Lilli-vauva) voisi myös päästä päiväkotiin. Oikeastihan muilla nukeilla leikitään nykyisin melko vähän ja Lilli-vauva on se, jota rakastavasti hoidetaan. Mutta ehkä lelupäivän nimissä voisi jokin muukin nukke saada rakkautta osakseen. "Monen tavaran ongelma" tulee tosin ehkä tässäkin kohtaa vastaan, koska täydellistähän nukkeleikki on ainoastaan vaihtovaatteiden, tuttipullon ja muiden hoitotarvikkeiden kera...

- Kirjat
Kirjat ovat tällä hetkellä yksiä lempileluista kotioloissa ja niistä vaihtoehtoja löytyisi. Kirja taitaa kuitenkin olla vähän erityyppinen "lelu" kuin mitä lelupäivään kuuluisi viedä.

- Lääkärinlaukun tarvike
Lääkärilaukku itsessään on vähän huono otettavaksi lelupäivään, mutta kenties joku yksittäinen tarvike (stetoskooppi tai verenpainemittari) voisi soveltua päiväkotiin vietäväksi. Stetoskooppi itse asiassa kerran on päiväkodissa ollutkin, jonkin teemapäivän tiimoilta ehkä vuosi sitten.

- Soitin
Nämä skippasin eilen ajatellen tätien korvia, mutta kenties jokin hiljaisempi soitin - kuten tamburiini tai kastanjetti - voisi olla ihan ok valinta. Soittimia nimittäin (äidin kauhistukseksi) nyt löytyy jo pieni laatikollinen ja ne nyt yllättäen lapsen näkökulmasta ovat mukavia leluja.

- Pienet hahmot
Nämä ovat vähän siinä "meneekö liian pieneksi" -rajalla, mutta meillä on (ainakin) Frozenin Anna & Sven -pikkuhahmot, soiva Olaf sekä yksi pieni Trolli-hahmo. Nämä voisivat olla sellaisia, joiden hukkuminen ei kovasti harmittaisi. Ovat kyllä kotona leikeissä mukana paljonkin, mutta kovin suurta kiintymyssuhdetta näihin ei ainakaan toistaiseksi ole.

- Muoviset ja puiset pikkueläimet
Vähän samaa sarjaa edellisen kanssa koonsa puolesta. Näitä löytyy meiltä laatikollinen erilaisia, joten hukkuminen ei todennäköisesti harmittaisi. Ainoa ongelma voisi olla se, että mukaan ei kelpaisi ainoastaan yksi lelu, vaan niitä pitäisi ottaa useampi.


Mitä sinä pakkaisit 3-vuotiaalle lelupäiväksi mukaan?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!