torstai 16. maaliskuuta 2017

Testissä ommeltavat nimikointinauhat

Päiväkotivaatteiden nimikoinnin osalta olen tähän asti luottanut Tarramonsterin nimikointitarroihin (joista lisää mm. tässä bloggauksessa).

Pikkuneidin vaatekaapista löytyy kuitenkin melko paljon myös ommeltuja vaatteita, joissa pesulappua tarran kiinnittämistä varten ei ole - näissä nimikointitarra ei ole kovin toimiva vaihtoehto. Olen niitä yrittänyt liimata suoraan kankaaseen tai saumaan, mutta kestävyys on mitä on. Kun useimpien vaatteiden osalta uuden nimikointitarran joutuu liimaamaan joka pesukerran jälkeen, ei nimikointitarrojen käyttö ainakaan kovin edulliseksi tule.

Koska ne ommellut vaatteet ovat myös yksiä pikkuneidin vaatekaapin ihanimmista vaatteista, ei niitä myöskään viitsi jättää ilman nimikointia. Siis siltä varalta, että hukkuisivat päiväkodissa.

Siksi päätinkin investoida testimielessä toisenlaisiin nimikointilappuihin - sellaisiin, jotka voi kiinnittää myös suoraan kankaaseen.

Silitettävät laput olisivat olleet melko helppoja kiinnittää, mutta jälleenmyyntiä ajatellen niiden saaminen pois vaatteesta - siististi - olisi voinut olla hankalaa. Esimerkiksi Tarramonsterin sivuilla todettiin, että jos tarkoituksena on irrottaa nimilappu myöhemmin, suositellaan heidän valikoimastaan tarroja. Ja tarrathan on nyt tosiaan tullut testattua; irtoavat kankaasta turhankin helposti jo liian aikaisin.

Tämän vuoksi etsiskelin googlen syövereistä ommeltavia nimikointilappuja. Ja niitä löytyikin useammasta varteenotettavasta paikasta.

Oman tilaukseni tein Ikast Etiketistä, joka vaikutti nettisivujen tutkimisen perusteella parhaalta ja kohtuuhintaiselta vaihtoehdolta. Ainoa huono puoli oli suuri tilausmäärä (pienin erä 100 kpl) - mutta toisaalta; jos/kun päiväkotielämää kuitenkin on vielä useampi vuosi jäljellä, nimikointitarpeet tuskin tulevat hetkeen loppumaan. Toimituskulujen kanssa kappalehintaa jää 0,21 e - vertailuna mainittakoon, että esim. Tarramonsterin tarroissa kappalehinta on halvimmillaan 0,25 e (monissa malleissa tätä kalliimpi).
Silitettäviin lappuihin (tai tarralappuihin) verrattuna työtä kiinnittämisen eteen joutuu nimikointinauhassa tosiaan tekemään enemmän. Joidenkin vanhempien suosima "nimi vaatteeseen ennen päälle pukemista hoitoaamuna" -taktiikka ei näiden kanssa toimikaan.

Itse yleensä katson seuraavan päivän päiväkotivaatteet valmiiksi jo illalla ja olenkin sitten illan päätteeksi ommellut nimikointinauhat sellaisiin vaatteisiin, joissa tarralappu on pysynyt huonosti tähän asti. Kun ommeltavaa on kerrallaan vaan yksi tai kaksi lappua, ei käsin ompelukaan käy turhan raskaaksi.

Käsin ompelu ei ole suosikkipuuhaani ja vaatii keskittymistä, että kiinnityksestä tulee siisti. Tai edes jotain sinnepäin. Siitä huolimatta liputan näiden nimikointinauhojen puolesta! Lopputulos on kuitenkin kohtuullisen tyylikäs ja varmasti pesukoneen kestävä.Nimikointinauhoista on vasta lyhyt kokemus ja ommeltuja lappuja on tähän mennessä vain noin kymmenessä vaatteessa. Tähänastinen kokemus on kuitenkin ollut hyvä ja laput ovat pysyneet hyvin paikallaan niin käytössä kuin pesukoneessakin. Paikan etsiminen lapun kiinnitykselle on välillä tuottanut hankaluuksia - lappu kun on hieman leveämpi kuin useimpien vaatteiden saumurilla surauteltu sauma. Suoraan niskakankaaseen lappua harvemmin voi ommella, sillä tikkaus tulisi rumasti näkyviin selkäpuolelle. Positiivista on se, että sisäpuolelle neutraalin harmaat laput sulautuvat hyvin lähes mihin tahansa vaatteeseen.

Ehkä yhden muutoksen tähän omaan tilaukseeni tekisin nyt jälkikäteen. Tilaisin nimittäin nauhan ainoastaan etunimellä. Meidän päiväkodissa ei toista samannimistä tietääkseni ole ja aika epätodennäköistä olisi, että samaan ryhmäänkään missään vaiheessa eksyisi. Siksi pelkkä etunimi - tai esim. etunimi ja sukunimen ensimmäinen kirjain - olisi varmasti riittävää nimikointia varten. Tarralaput olen tähän asti tilannut etunimi+sukunimi -yhdistelmällä; ihan jo senkin takia, että kaksirivinen teksti näytti kivemmalta tarrassa. Nimikointinauhojen osalta pelkkä etunimi olisi varmastikin riittävä ja olenkin nyt muutamaan vaatteeseen leikannut nauhasta ainoastaan etunimen käyttöön. Miksi? Koska pelkän etunimen sisältävä lappu on pituudeltaan huomattavasti lyhyempi, se vaatii myös vähemmän neulan heiluttamista kiinnitysvaiheessa!

Summa summarum; vaikkei kyseessä olekaan maksettu mainos (ja erityisesti sen takia!), voin lämpimästi suositella Ikast Etiketin nimikointinauhoja päiväkotikäyttöön. Edullinen hinta, runsaasti personointimahdollisuuksia ja erinomainen kestävyys!

Miten teillä nimikoidaan?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!