Meillä alettiin testaamaan soseita 4 kk iässä - eli noin kuukausi sitten. Ja täytyy myöntää, että tämä mama on aika täpinöissään soseiden tekemisestä.
Kaupan soseitakin varmaan tullaan maistelemaan, mutta haluan tarjota enimmäkseen tuoreista kasviksista ja hedelmistä tehtyjä soseita. Tietysti soseet itse tekemällä saa niitä paljon puhuttuja "hyvä äiti" -pisteitä, mutta enemmänkin syynä kyllä on se, että haluan Meuskan syövän mahdollisimman terveellistä ja turvallista ruokaa - etenkin kun äidinmaidon osuus ruuassa jäi loppujen lopuksi aika pieneksi.
Tähän mennessä on maisteltu jo muutamia makuja, mutta mielessä on vielä vaikka mitä!
Pakastimen sisältö
Jostain löysin vinkin siitä, että kun soseita tekee ja pakastaa erikseen (siis vaikkapa bataatti erikseen ja kesäkurpitsa erikseen), niitä voi sitten helposti vauvan tottuessa makuihin yhdistellä (eli siis vaikkapa bataattikesäkurpitsasoseeksi). Tätä vinkkiä hyödyntäen minäkin olen pakastanut yhdestä kasviksesta/hedelmästä tehtyjä soseita jääpalarasiaan ja jäätyneet palat pussiin; yhtä makua yhteen pussiin. Näin on sitten helppo jatkossa tehdä erilaisia makuyhdistelmiä!
Toistaiseksi Meea syö yleensä kerrallaan max ruokalusikallisen verran, joten jääpalat ovat olleet oikein sopiva annoskoko. Lukuunottamatta päärynää, jota viime päivinä on mennyt puolikkaan päärynän verran kerrallaan!
Mitä kaikkea sinne pakastimeen sitten on jo kokkailtu? No vaikka mitä! Tällä hetkellä ollaan jo maisteltu kaikkea pakastimesta löytyvää - uusimpana parsakaali, joka on maisteluvuorossa parhaillaan. Joten lisäkokkailut pakastimeen alkavat olemaan aiheelliset.
Maistelujärjestyksessään pakastimesta löytyy siis:
- Kukkakaali
- Bataatti
- Porkkana
- Omena
- Päärynä
- Parsakaali
Lisäksi tuoreena ollaan maisteltu perunaa; sitä kun ei voi oikein pakastaa.
Ja kaikki tosiaan itsetehtyjä. Ainoastaan päärynästä on kertaalleen testattu myös Piltti-versiota, mutta se ei näyttänyt olevan yhtä hyvää kuin omatekoinen.
Erityisesti hedelmien osalta on monia sellaisia, joiden tarjoamista odotan innolla. Puhumattakaan viljoista ja lihoista, jotka tulevat mukaan ruokavalioon kohtapuoliin. Tässä vaiheessa kuitenkin keskitytään vielä vaan noihin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin. :)
Ainakin näistä olisi tarkoitus sosetta tehdä lähiviikkoina - joko siis pakastimeen tai tarjota tuoreeltaan:
Toki erilaisia marjoja ja vähän eksoottisempia hedelmiä (kuten mango) on tarkoitus myös maistella, mutta niitä varmaan testaillaan sitten suoraan kaupan hyllyltä. Ehkä jostain pakastimesta löytyvistä marjoista (puolukka, mustikka ja vadelma) voisi tehdä soseita tuoreeltaan tarjottavaksi, mutta luulenpa, että marjasoseet otetaan sitten enemmän kaupan hyllyltä.
Mitä aineksia tai yhdistelmiä suosittelisitte soseisiin? Mistä mauista teillä on tykätty?
Mitä vielä jatkossa?
Erityisesti hedelmien osalta on monia sellaisia, joiden tarjoamista odotan innolla. Puhumattakaan viljoista ja lihoista, jotka tulevat mukaan ruokavalioon kohtapuoliin. Tässä vaiheessa kuitenkin keskitytään vielä vaan noihin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin. :)
Ainakin näistä olisi tarkoitus sosetta tehdä lähiviikkoina - joko siis pakastimeen tai tarjota tuoreeltaan:
- Maissi
- Kesäkurpitsa
- Palsternakka
- Herne
- Kurpitsa
- Avokado
- Banaani
- Luumu
- Ananas
- Persikka
- Vesimeloni
Toki erilaisia marjoja ja vähän eksoottisempia hedelmiä (kuten mango) on tarkoitus myös maistella, mutta niitä varmaan testaillaan sitten suoraan kaupan hyllyltä. Ehkä jostain pakastimesta löytyvistä marjoista (puolukka, mustikka ja vadelma) voisi tehdä soseita tuoreeltaan tarjottavaksi, mutta luulenpa, että marjasoseet otetaan sitten enemmän kaupan hyllyltä.
Mitä aineksia tai yhdistelmiä suosittelisitte soseisiin? Mistä mauista teillä on tykätty?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!