maanantai 13. lokakuuta 2014

Miksei kaikki tee vauvan soseita itse?

Nyt kun ollaan yritetty totutella myös kaupan soseisiin (kerron myöhemmin, miksi tämä on jäänyt yritykseksi...), on mieleen tullut lähinnä yksi ajatus.

Miksei kaikki tee soseita vauvoilleen itse? Miksi joku tahtoo antaa vauvalleen vain ja ainoastaan kaupan soseita?

En halua provosoida ketään - ihmettelen vaan. Miksi - alla syyni tähän ihmetykseen.

1) Annoskoot
Erityisesti näin alkuvaiheessa, kun annoskoot ovat lusikallisen verran, ovat nuo kaupan soseiden purkit melkoisen isoja. Ne toki säilyvät pari päivää jääkaapissa, mutta kyllä meillä maisteluvaiheessa olisi jostain porkkanasoseesta siltikin mennyt puoli purkkia roskiin. Omatekoista sosetta voi tehdä ja tarjota vaikka kuinka pienen määrän, eikä tarvitse heittää ruokaa roskiin. Kotitekoisissa soseissa pienin annoskoko on jääpalallinen ja puuroakin on helppo keittää vaikka kuinka pieni annos - ja kun puuro tehdään oikeista hiutaleista (jotka on vaan pilkottu pienemmäksi blenderissä etukäteen), voi samalla keittää helposti itselleen aamupuurot. 

2) Helppous
Nettikeskusteluissa moni vetoaa siihen, ettei OSAA tehdä vauvalle soseita. Melkoisen uusavuton pitää olla jos ei osaa - silloin ei varmaan osaa kyllä tehdä mitään ruokaa! Soseiden teko kun on uskomattoman helppoa. Jostain luin tämänkaltaisen ohjeen: 1) Laita kattilaan vettä ja anna kiehua. 2) Lisää rehu(t) ja keitä kypsäksi. 3) Soseuta. No eipä se tuon vaikeampaa ole! Ja sama ohje toimii myös lihoille - eikä puuron keittämiseenkään tarvita ravintola-alan koulutusta. Ja kun soseet pakastaa jääpalarasioihin, myös niiden tarjoilu on uskomattoman helppoa; edellisenä päivänä halutunkokoinen annos sulamaan jääkaappiin, lämmitys mikrossa ja ei muuta kuin suömään! Eli sitä ruokaa ei tarvitse valmistaa edes joka päivä, noin kerran viikossa riittää ainakin alussa mainiosti. 

3) Edullisuus
Kotiruoka on aina valmisruokaa edullisempaa - niin myös tässä. Vaatii vähän vaivaa (tässä tapauksessa tosi vähän!), mutta lompakko kiittää. Ja viitaten ykköskohtaan; kun ruokaa ei tarvitse heittää hukkaan niin paljon, tulee tässäkin säästöä. 

4) Raaka-aineet
Kun soseet tekee itse, voi olla varma siitä, että lapsi syö vain puhtaita raaka-aineita. Ja ns. "sitä itseään"; kaupan soseissa kun on monesti sen varsinaisen ruuan lisäksi kaiken maailman lisäaineita. Koska en itse ole muutenkaan mikään valmisruuan ystävä, miksi lapsenikaan pitäisi sitä joutua syömään?

5) Allergiaepäilyt
Se, mitä olen eniten ihmetellyt kaupan soseissa, on tämä allergia-asia. Valtaosassa kaupan soseista on muutamaa eri kasvista/hedelmää/marjaa (siis vaikkapa peruna-parsakaalisose tai puolukka-banaanisose). Sen lisäksi niistä löytyy muitakin ainesosia; riisi- tai maissitärkkelystä, rypsiöljyä ja muita vastaavia. Pääsääntönähän on antaa vauvalle yhtä makua kerrallaan aina 4-5 päivän ajan ja sitten vasta ottaa uusi maku mukaan - näin on helpompi selvittää mahdollisten allergiaoireiden tullessa, että mille vauva on allerginen. Kaupan valmissoseiden kanssa tämä olisi kyllä todella vaikeaa. Mistä sitä sitten tietäisi, onko allerginen perunalle, parsakaalille vai kenties riisille? Ja miten sen voisi edes selvittää, jos pelkkää perunasosetta ei kaupan valikoimissa ole tarjolla? 

6) Ruokaa aina tarjolla
Toki sitä ruokaa olisi aina tarjolla, kun sitä kaupasta vaan kantaisi kotiin. Ja pitäähän ne hedelmät ja kasviksetkin kaupasta roudata kotiin ja vieläpä valmistaa ennen tarjoilua. Mutta kun tekee isoja satseja kerralla pakastimeen, sieltä löytyy piiiitkäksi aikaa evästä. Meillä kaappipakastimessa on nyt yksi laatikollinen lähes täynnä Meean evästä - kyllä näillä aika monta viikkoa elettäisiin. Ja lisäksi puurolaatikot, joita on nyt kolmea eri makua - niistäkin riittää aamupuurot aika monelle aamulle. 

7) Tulevaisuutta ajatellen parempi vaihtoehto
Neuvolan täti toi esille vielä yhden pointin, joka ei itselle heti tullut mieleen. Kuulemma omatekoisia soseita syövien lasten on helpompi siirtyä aikanaan tavalliseen kotiruokaan kuin purkkisoseita syöneiden. Loogisen kuuloista ja varmasti pitää paikkaansa. Kun ei sille leikki-ikäiselle lapsellekaan kuitenkin (yleensä) anneta mitään mikroaterioita, niin miksei sitä kotiruokaa tarjoaisi jo vauvasta asti omatekoisten soseiden muodossa?


Jos olet eri mieltä ja vannoutunut kaupan purkkisoseiden ystävä, kuulisin mielelläni mielipiteesi! Itse olen toistaiseksi löytänyt niistä ainoastaan yhden hyvän puolen; ne ovat käteviä reissussa. Mitä muita syitä on olemassa (pelkkään) kaupan soseiden tarjoamiseen? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!