lauantai 25. lokakuuta 2014

Lähes totaalinen nounou kaupan soseille

Mainitsin jo aiemmin, että meillä kaupan soseiden maistelu on jäänyt pelkäksi yritykseksi. Nyt hieman lisää asiaa tästä.

Mango, päärynä ja peruna-parsakaali


Olen pääsääntöisesti halunnut tehdä vauvan soseet itse (lue, miksi ja mitä), mutta myönnän, että reissuissa (niin päivän shoppailureissuilla kuin pidemmillä kyläilyilläkin) valmissoseet helpottaisivat elämää huomattavasti. Siksi YRITETTIIN viime viikkoina totutella kaupan soseisiin, jottei matkoilla tarvitsisi aina kokata ruokia itse.

Tätä ennen oltiin maisteltu valmissoseista ainoastaan mangoa, kun ajattelin sen olevan mukavan makea ja maistuva - ja se otettiinkin uutena makuna mukaan jo reilu kuukausi sitten. No, eipä mangosose sopinut Meuskalle; viitisen tuntia soseen syönnin jälkeen lehahti korvat, kasvot ja vaippa-alue tulipunaiseksi. Koska yhdestä kerrasta ei voi olla varma, kokeilin mangoa vielä teelusikallisen verran yhden välipäivän jälkeen - sama homma.

Ajattelin, että Meealla on mangoallergia ja siirryttiin sitten muihin makuihin.

Nyt sitten toissa viikolla - valmissoseita harjoitellessa - syötiin ensin päärynää, joka maistui hyvin, eikä oireitakaan tullut. Seuraavana iltana maistettiin myös peruna-parsakaalisosetta - kumpikaan maku ei aiemmin (omatekoisena) ollut aiheuttanut oireita. Nyt kuitenkin aamuun mennessä oli tasan ne samat oireet kuin mangon jälkeenkin!

Syynäsin tarkkaan kaikkien kolmen valmissoseen ainesosat - pelkkä teollinen tuotanto ei allergiaoireiden syynä voinut olla, koska päärynäsoseesta ei tullut oireita. Ja löytyihän sieltä allergiasoseista yksi yhteinen ainesosa, jota ei päärynäsoseessa ollut.

Kiitos riisitärkkelys!


Kuten väliotsikkokin kertoo, allergiaoireet aiheutti todennäköisesti riisitärkkelys. Sitä kun sekä mangososeesta että peruna-parsakaalisoseesta löytyi.

Google kertoi riisin olevan erittäin harvinainen allergisoija, mutta mahdotonta sekään ei ole.

Monet riisiallergiset tosin kestävät riisitärkkelystä, mutta puhdas riisi aiheuttaa oireita. Meeahan ei vielä riisipuuroa ole syönyt, joten pelkän riisin aiheuttamat oireet eivät ole tiedossa. Neuvolan mukaan sitä riisiäkin uskaltaa kuulemma kokeilla; hyvällä tuurilla se voikin sopia, kun riisihiutaleet ovat ns. puhtaampaa riisiä kuin teollisesti tuotettu riisitärkkelys. Huonolla tuurilla se sitten aiheuttaa vielä pahemmat iho-oireet.

Vain harvat ja valitut valmissoseet


Ehkä vielä kolmannen kerran pitäisi testata, jotta tosi tulee sanotuksi - mutta aika varmasti siis MIKÄÄN riisitärkkelystä sisältävä ruoka ei Meealle sovi. Monesti riisiallergiset ovat myös maissiallergisia, joten voi olla, ettei maissitärkkelyskään sovi - maissiakaan ei ole vielä maistettu. Samaten vilja-allergiatkin voivat tulla herkästi; viljoistahan on maisteltu vasta kauraa ja ohraa, joista jälkimmäistä vaan kaksi päivää, kun aiheutti pieniä oireita. Tosin ei ole ihan varmaa, oliko ne oireet ohrasta vai flunssasta; täytyy lähiaikoina ottaa tuo ohra uudelleen maisteluun.

Mutta tämä todennäköinen riisiallergia ja mahdollinen maissiallergia on ratkiriemukasta erityisesti sen takia, että n. 80 % valmissoseista on jompaa kumpaa tärkkelystä. Eli aika harvassa ovat ne valmissoseet, joita Meea pystyy syömään. Ei se sinänsä minua haittaa, koska kuitenkin olin ajatellut soseet tehdä itse - mutta olisihan se nyt helppoa reissuissa (tai vaikka kipeänä, jos pakastinvarastot ovat ehtyneet), kun voisi välillä turvautua kaupan hyllyjen tarjontaankin.

Pääasiassa valmissoseista löytyy hedelmäsoseita, jotka Meeallekin sopivat. Itse asiassa listasin kaikki tällä hetkellä valmistettavat riisi- tai maissitärkkelystä sisältämättömät soseet. Jos niitä "välipalapusseja" ja puuroja ei lasketa, niin valmissoseita 6 kk ikäisille löytyy yhteensä (viideltä eri valmistajalta) 29 kpl; näistä viisi on sellaista, joissa on myös lihaa mukana. Ja jos sattuisi osumaan kohdalle vielä vehnäallergiakin, niin tuosta joukosta putoaa vielä viisi valmissosetta pois. Valmisruokien lukumääristä tietämättömille; keskimäärin yhdellä valmistajalla on varmaan tuo 29 kpl eri makuja 6 kk ikäisille tai sitä nuoremmille.

Mutta joo. Sympatiseeraan kyllä kaikkia allergisten lasten vanhempia. Vaikkei meidän allergiat ole toistaiseksi kovin vakavia (ihon punoitus on aika pientä hengitysvaikeuksien yms rinnalla), niin ei tämäkään kovin mukavaa ole.

Onneksi kuitenkin vauva-ajan ruoka-allergiat yleensä katoavat iän myötä, eli ei tämä elinikäistä riisituomiota automaattisesti tarkoita. Onneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!