keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Maidoton ja munaton täytekakku

Meealla on allergioista jäljellä edelleen maito- ja kananmuna-allergia. Neiti on joutunut aika paljon joustamaan ruokailujen suhteen etenkin kyläillessä. Siksi olikin itsestäänselvää, että neidin 2-vuotisjuhlissa aivan kaikki tarjottavat ovat sellaisia, joita hänkin pystyy syömään. Eli siis maidotonta ja munatonta ruokaa.

Äidille se tuotti hieman haasteita etenkin täytekakun suhteen, koska täytekakkujen teko menee muutenkin omalle epämukavuusalueelle - ja nyt kun vielä piti tehdä kakku maidottomana ja munattomana. Vielä kun valitsin kakuksi sellaisen hieman haastavamman, niin olihan se pakko testikakku tehdä viikkoa ennen juhlia.

No, testikakussa maku oli kohdillaan ja ulkonäön osalta sävelet muokkaamista varten selvillä, joten suhteellisen luottavaisin mielin kuitenkin synttärikakun tekoon lähdettiin.

Ja ihan hyvähän siitä loppujen lopuksi tuli!





Jos joku pohtii maidottoman/munattoman täytekakun tekoa TAI ombre-kakun tekoa - tässä yksityiskohtaiset ohjeet molempiin! Oma versioni syntyi yhdistelemällä erinäisiä netistä löytyneitä ohjeita (joista kaikki eivät ole enää edes tallessa), joten jätän lähdeviittaukset tässä kohtaa tekemättä.

Maidoton ja munaton ombre-täytekakku a'la Teija - olkaapa hyvät!


Kakun teko luonnollisesti aloitettiin pohjasta. Ohje väitti, että tästä tulisi kaksi pohjaa (eli voisi leikata halki kahtia), mutta testikakussa erikseen tehdyistä pohjista tuli niin ohuet ja hatarat, että päätin tehdä kokonaisella ohjeella yhden kakkupohjan kahden sijaan. Kakkupohjat olivat ehkä hieman normaalia paksummat - mutta toisaalta munaton kakkupohja on sen verran hatarampaa, että paksuus ei haitanne.

Pohja: 
3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2, 5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g Flora Culinessea
1 dl omenahilloa
2 dl vichyä

Sekoitin aluksi kuivat ainekset keskenään, sitten lisäsin joukkoon rasvan ja hillon. Lopuksi vielä vichy varovasti sekoittaen.

Tein pohjia kolme kappaletta näillä aineksilla ja lisäsin jokaiseen pohjaan hieman eri määrän punaista elintarvikeväriä. Näin sain kolme eriväristä - tavallaan liukuvärjättyä - kakkupohjaa.
Koska vichy antaa kuohkeutta hieman huonommin kuin kananmuna, kannattaa kakku yrittää saada vichyn lisäämisen jälkeen uuniin mahdollisimman nopeasti. Ensimmäisen kakkupohjan kanssa hidastelin ja siitä tulikin matalampi kuin muista.




Itse paistoin nämä pellin ja leivinpaperin päällä irtopohjavuuan sisällä. 175-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

Verrattuna "normaaliin" kakkupohjaan nämä olivat hieman tahmaisempia ja rakenteeltaan heikompia. Tosin kananmunattomuuden lisäksi siihen saattoi vaikuttaa myös tuo elintarvikeväri.



Täyte:
1 prk GoGreen kaurapohjainen vispikerma
1 prk Alpron Go On -passionhedelmärahka

Täytteeksi valitsin erittäin yksinkertaisen - mutta erittäin maukkaan - vaihtoehdon. Purkillinen vatkattua vispikermaa, purkillinen passionhedelmän makuista rahkaa. Nämä sekaisin ja siinäpä se täyte jo onkin valmiina.



Jos et ole käyttänyt kauravispikermaa aiemmin, pienenä vinkkinä; kyllä, se on kivikovaa ja kyllä, joutuu käyttämään voimaa saadakseen sen pois purkista. Itsehän varmistin vielä FB:n allergiaryhmästä, että kuuluuhan tämän olla tällaista vai onko pilaantunutta. Kyllä kuuluu.

Itse kostutin kakkupohjat vichyllä (koska sitä oli pohjataikinasta vielä jäljellä), mutta esimerkiksi kauramaito olisi varmaan toiminut myös aika hyvin. Ja siihen päälle vaan kermavaahtorahka lusikalla suurinpiirtein tasaisesti.



Kakku olisi oikeastaan ollut ihan kaunis jo tällaisenaankin, jos reunoja vaan olisi hieman siistinyt. Mutta koska päässä oli vielä hienompi visio, laitettiin päälle vielä hieman enemmän koristetta.

Kreemi:
125 g Keijua
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl tomusokeria
1,5 dl mansikkatomusokeria
1 rkl vettä

Kreemiä varten pehmensin Keijua hieman vatkaimella (ei tarvinut paljoa, koska tämä leivän päälle tarkoitettu levite on jo itsessään melko pehmeää) ja lisäsin sekaan vaniljasokerin sekä tomusokerin. Käytin sekä mansikkatomusokeria että tavallista, jotta kreemistä tuli vaaleanpunainen - mutta ei liian vaaleanpunainen (eikä makea). Lopuksi vielä ruokalusikallinen vettä vatkaten joukkoon, niin kreemistä tuli aika lailla täydellistä.

Kreemi varmaan olikin kakun teossa helpoin osa, sillä ainekset olivat suht koht samanlaiset kuin maidollisessa/munallisessa kakussa.



Kermavaahto:
1 prk GoGreen kaurapohjainen vispikerma
0,5-1 dl tomusokeria

Täytyy myöntää, että tomusokerin määrä on kermavaahdossa itsellekin mysteeri. Heitin sitä sekaan vaan suoraan purkista - ja hieman eri määrän eri kermavaahtoihin - joten tuo desimäärä on lähinnä suuntaa antava.

Tein tosiaan kolme eriväristä kermavaahtoa, asteittain tummemman vaaleanpunaisia. Kaura-vispikerma on kuulemma jämäkämpää kuin vastaava soijakerma, joten siksi valitsin pursotuksia varten samaisen kaurakerman, jota tuli täytteeseenkin. Jotta kerma olisi mahdollisimman jämäkkää, laitoin vaahdotetun kerman vielä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ennen pursottamista.



Pursotuksia varten jauhemainen elintarvikeväri olisi ollut paras, mutta koska olin asian kanssa hieman myöhään liikkeellä, jouduin käyttämään nestemäistä markettitavaraa. Yllättävän hyvin sekin kuitenkin toimi! Lisäsin joukkoon myös hieman tomusokeria jämäköittämään kermaa; mitä enemmän elintarvikeväriä, sitä enemmän tomusokeria.
Jokaista kermavärivaihtoehtoa oli saman verran, mutta käytin niitä kakkuun eri verran; tumminta vähiten ja vaaleinta eniten.



Kermavaahdot pursotuspussiin ja ei kun pursottamaan. Yritin olla sen verran pro, että ostin tätä varten Confetista ihan kunnon välineet - kertakäyttöisiä pursotinpusseja, muutaman erilaisen pursotinpään (joista käytin vaan yhtä) sekä välikappaleet näille.

Pursottaminen oli yllättävän helppoa ja ruusukkeet syntyivät kuin itsestään. Kyllähän siitä kakusta "virheitä" löytyy lähemmällä tarkastelulla, mutta kohtuullisen hyvännäköinen siitä tuli. Ottaen huomioon, että tämä oli ehkä elämäni seitsemäs täytekakku ja elämäni toinen maidoton/munaton täytekakku (ensimmäinen oli viikkoa aiemmin tehty testikakku).










Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

6 kommenttia:

  1. Hei! Minkäkokoisella (halkaisija) irtovualla paistoit kakun?
    Hieno kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista ihan tarkkaa mittaa, mutta n. 20 cm tai vähän reilu lienee tuon meidän irtopohjavuuan halkaisija. :)

      Poista
  2. Mulle vinkattiin tätä ohjetta kun kyselin allergiaryhmässä kakkupohjaa 😊 oletko koskaan kokeillut tätä perunajauhosta? 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kakkua en ole kyllä koskaan tehnyt kuin tämänkaltaisella ohjeella - eli perunajauhoja en ole käyttänyt. Eikä oma leipomiskokemus riitä arvioimaan, että miten toimisi niin. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!