keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

1-vuotisneuvola

1-vuotisneuvolakin ajoittui aika sopivasti synttäreiden tienoille; käytiin nimittäin neuvolan tätiä moikkaamassa tänään, kun ikää on yksi vuosi ja yksi päivä. :)

Viimeksi - 10 kk neuvolassa - olikin eri täti, joten ei oltu hetkeen tätä meidän oikeaa neuvolan tätiä nähty. Hän olikin ihmeissään, miten Meea on kasvanut. Neiti kun seisoskeli odotusaulassa lastenpöytää vasten, kun neuvolan täti avasi oven ja otti meidät vastaan.

Odottelemassa omaa vuoroaan aulassa. :)


Juttelua ja allergioita


Aluksi siellä juteltiin kaikennäköistä kasvusta ja kehityksestä. Meidän osalta keskityttiin aika paljon myös allergioihin, kun ne ovat vaivanneet - ja vaivaavat edelleen. Ja hieman aiheeseen liittyen juteltiin myös syömisestä ja ns. normaaliruokaan siirtymisestä - joka tosin meillä etenee vähän hitaammin. 

Aika pitkälti siis vaan kyselyä, että miten sujuu erinäisten asioiden kanssa ja mitä taitoja Meea jo osaa.

Ainoana ohjeistuksena taisi tulla unimaitojen - ja tuttipullon - poisjättö. Se onkin helpommin sanottu kuin tehty, kun Meea ei oikein osaa edelleenkään nukahtaa kuin maidolle... Eikä suostu sitä unimaitoa juomaan kuin tuttipullosta (eikä edes itse pitämään pullosta kii!), vaikka ruokajuomat juokin hienosti jo itse nokkamukista. Tämä asia toki ollut itselläkin ajatuksissa, mutta toteutus on jäänyt puolitiehen. Nyt pitäisi alkaa tsempata, ihan jo hampaidenkin takia; ei saisi enää illalla syödä hammaspesun jälkeen...

Tasaista kasvua


Pituutta ja painoa oli tullut tasaisesti. Pituus menee yläkäyrällä ja painokin alkaa jo olla ihan vähän käyrän yli (aiemminhan se oli ihan vähän alakäyrällä).

12 kk mitat (suluissa 10 kk):
Paino: 10780 g (9875 g)
Pituus: 80,0 cm (76,5 cm)
Pään ympärys: 46,5 cm (45,6 cm)

Pituus jälleen kerran mitattiin kahteen kertaan. Melkein joka kerta on mitattu kahdesti; meillä vaan on niin piiiiitkä tyttö! :)

Pahimmat rokotukset


1-vuotisneuvolaan kuuluu myös ne kamalat rokotukset. Mies tuli mukaan neuvolakäynnille suurimmaksi osaksi tämän takia. Itsellä kun on neulakammo (vaikkakin lieventynyt aika paljon raskausaikana), rokotukset ottavat varmaan minulle kovemmalle kuin Meealle. Nyt oli neuvolatädinkin mukaan muutenkin se vaikein rokotuskerta, kun lapsi ei vielä ymmärrä, miksi rokotetaan, mutta ymmärtää kuitenkin mitä tapahtuu ja löytyy voimaa vastustella. 

Yllättävän hyvin meni kuitenkin rokotukset. Kova itku - tottakai - mutta loppui kuitenkin melko nopeasti sylittelyllä. Ja ekassa rokotteessa ei edes oikeastaan rimpuillut (ei ehkä tajunnut?), tokassa sitten jonkin verran. Mutta yllättävän hyvin kuitenkin sujui!

Aiemmista rokotteista ei (onneksi!) ole hirveästi vaivoja tullut. Ekasta rota-rokotteesta tuli kamala ripuli (joka ajoittui tietty just ristiäisten kohtaan!), mutta muuten on selvitty aika vähällä. Nyt saaduista rokotteista toinen kuulemma voi nostaa kuumeen samana iltana, toinen viikon viiveellä. Lisäksi voi tulla jalkakipuja, ihottumaa, ripuliakin.

Vielä ei onneksi ole hirveästi oireita nähtävillä; vähän enemmän on ollut tänään sylivauva ja vähän vaikeampaa oli nukahtaminen sekä päikkäreille että yöunille. Ja ehkä hieman lämpimältä tuntui neiti nyt illalla, mutta ei muuten kyllä vaikuttanut kuumeiselta; kovin virkeä ja touhukas taapero on ollut tämän(kin) päivän. :)

Esikko-lomake


Sitten vielä lopuksi käytiin läpi Esikko-lomaketta, joka täytettiin ennen neuvolaa. Samaa lomaketta voidaan käyttää 6-24 kk iässä ja sen avulla seurataan puheen kehitystä; jos jokin osa-alue ei kehity, niin sitten voidaan ohjata puheterapeutille tms. Meillä tämä lomake täytettiin nyt ensimmäistä kertaa - ja uusi lomake saatiin mukaan puolitoistavuotisneuvolaa varten.

Lomakkeen täyttö oli itse asiassa tosi vaikeaa. Etenkin kohdat, joissa kysyttiin, montako tiettyä asiaa Meea osaa - esimerkiksi montako ymmärrettävää sanaa ja montako kahden erilaisen tavun ilmaisua. Huhhuh. Näin jälkikäteen tuntuukin, että joitain kohtia vähän aliarvioin, kun ei lomaketta maanantaina täyttäessä tullut ihan kaikki mieleen. 

Lomakkeen "tulokset" jakaantuivat kolmeen osaan. Sosiaalinen kommunikaatio, puheen tuottaminen ja puheen ymmärtäminen. Tulokset merkittiin käyrälle, josta sitten katsottiin, miten Meea sijoittuu - mikäli jokainen olisi käyrän alla tai yksi osa-alue useamman kerran, niin sitten ilmeisesti ohjattaisiin puheterapeutille käymään. Meealla sosiaalinen kommunikaatio oli keskitasoa, puheen tuottaminen ihan ylärajoilla ja puheen ymmärtäminen alarajoilla.

Itse vähän kummastelin tulosta - minusta Meea kyllä ymmärtää tosi hyvin puhetta. Mutta kun kotona vielä neuvolan jälkeen tarkemmin katsoin niitä puheen ymmärtämisen kysymyksiä, niin tämäkin selvisi.

Yhdestä kysymyksestä saatiin nolla pistettä, koska Meea ei halua kasata palikoita päällekkäin vaan hajottaa palikkatornit - Meeahan siis myös rengastornista ennemminkin ottaa renkaat pois kuin pinoaa niitä päällekkäin. Meea kuitenkin osaa esimerkiksi laittaa purkkeja sisäkkäin, mutta nuo palikat eivät vaan kiinnosta.

Lisäksi vähän arkailin tässä kysyttyjen esineiden käytön kanssa; nyt kun tarkemmin luin kysymystä, niin siinähän kysytään, että montaako esinettä osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti - ei siis (ilmeisesti) tarvitse vielä osata täydellisesti käyttää; olisi voinut siihen ainakin lusikan ja kupin vielä Meean osalta laittaa. Ja mukana myös niitä kohtia, joita aliarvioin; ainakin kielellisiä ilmaisuja, joita Meea ymmärtää, on ainakin muutama enemmän todellisuudessa.

Seuraava neuvola onkin sitten vasta puolen vuoden päästä - sekä lääkäri että terveydenhoitaja. Sinne ei itseasiassa vielä saatu aikaa, vaan pitäisi muistaa itse varata se sitten syksyllä. Tai ne; tässä kun saa valita, että ottaako käynnit samalle vai eri päivälle. Täytyy varmaan laittaa muistutus kalenteriin jo nyt, jotta tulee ajat varattua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!