perjantai 24. huhtikuuta 2015

Pikkuneidin allergiataival

Havahduin siihen, että blogissa ei ole tullut kovin paljoa käsiteltyä pikkuneidin allergioita. Vaikka se on kuitenkin asia, joka koskettaa meitä joka päivä - ja joka on osaltaan tehnyt arjesta haasteellisempaa. Ajattelinkin siis kertoa meidän tähän astisesta allergiataipaleesta.

Huhhuh, taitaa tulla melkoinen romaani!

Ekat allergiat valmissoseista


Tästä ensimmäisestä ilmenneestä allergiasta kirjoittelinkin lokakuussa oman bloggauksensa

Tiivistettynä homma meni niin, että ekat allergiaoireet ikinä tulivat kaupan mangososeesta - sitä ennen Meea oli siis syönyt vain omatekoisia soseita. Oletin tottakai kyseessä olevan mangoallergia. 

Kunnes sitten neiti sai maisteltavakseen kaupan peruna-parsakaalisosetta. Kumpaakin vihannesta oli syönyt omatekoisena, joten olisi pitänyt sopia. Eipä sopinut; samat oireet tuli kuin mangosta. 

Koska neiti oli syönyt myös kaupan päärynäsosetta (ilman oireita), ei kyse voinut olla sopimattomuudesta teolliselle tuotannolle. Ainesosia tiirailemalla syyksi löytyi riisitärkkelys - ja ylipäätään riisi. 

Koska riisi ja maissi kulkevat käsi kädessä, myöhemmin testasin myös pakastemaissia, joka aiheutti samat oireet, tosin vähän lievempinä. Valmissoseet ovat siis olleet lähes kokonaan poissuljettuja meidän ruokalistalta, sillä jompaa kumpaa tärkkelystä valtaosasta löytyy.

Yleiskone on laulanut, kun Meealle on tehty soseita. Tosin - ilman allergiaakin - olisin kyllä ennemmin tehnyt soseet itse! :)

Nyt käytössä oleva korvike on tosin maissista tehtyä ja se kohtuullisesti sopii. Ihottumat ovat pysyneet pääosin poissa ja kortisonikuureilta on vältytty. Resepti on olemassa toiseenkin, mutta kun tämä nyt hyvin näyttäisi käyvän, en ole kokenut syytä vaihtaa.


Epäselviä allergiaoireita


Puolen vuoden iässä alkoi allergiaoireita tulemaan monesta eri ruoka-aineesta ja edettiinkin uusien ruokien antamisessa hitaasti. Tämä osaltaan hankaloitti sormiruokailuakin - mikä on tosi harmi - joten panostettiin pääasiassa soseruokaan.

Loka-joulukuussa ainakin mansikka, musta viinimarja, kana ja aprikoosi saivat atooppisen ihottuman lehahtamaan. Kun ihottuma paheni myös niinä päivinä, kun ei otettu uusia ruoka-aineita, aloin epäilemään syyksi jotain muuta; koira- tai maitoallergiaa.

Syyksi ilmeni myöhemmin maitoallergia ja oletetuista allergioista moni katosikin tämän jälkeen. 


Suolioireinen maitoallergia


Atooppisen ihottuman ja 1,5 kuukauden ripuloinnin syyksi tosiaan paljastui maitoallergia. Jälkiviisaana voin todeta, että olisi pitänyt luottaa omaan vaistoonsa, sivuuttaa neuvolan mielipiteet ja mennä yksityiselle jo aiemmin.

No, eipä sille mitään enää voi.

Maitoaltistuksessa Mehiläisessä. 

Maitoallergian selvittely sotki ruokakuvioita melkoisesti.

Ensin 1,5 kk luultiin allergiaoireiden johtuvan kaikesta muusta. Sitten pari viikkoa testailtiin maidottoman korvikkeen sopivuutta. Sitten meni varmaan 1,5 kk, että saatiin kaikki jo ruokavaliossa olleet ruuat yksitellen testattua toiseen kertaan - välissä vielä maitoaltistus, jolloin reiluun kahteen viikkoon ei saanut ottaa uusia ruoka-aineita.

Kaikkineen siis lähes 4 kk tuli ns. takapakkia uusien ruoka-aineiden testaamisessa - kun se tahti muutenkin on melko hidas (4-5 pvän välein uusi ruoka-aine). Tästä johtuen ruokapaletti ei vuoden ikään mennessä meillä ole vielä läheskään niin laaja kuin voisi olla. Ei testattujen eikä sopivien osalta.

Kaurajogurtin mystiset oireet


Kun ei allergiaoireissa vielä ollut tarpeeksi haastetta ruokailuun, Meea päätti alkuvuodesta lopettaa puuronsyönnin. Sinänsä en ihmettele; onhan se aika tylsää syödä kaurapuuroa aamuin illoin ja neiti kaipasi varmasti vaihtelua.

Kokeiltiin tilalle kaurajogurttia, smoothieita kauramaitoon tehtynä sekä kvinoa-puuroa. Kaikki Meean mielestä hyviä ja maistuvia. Mutta pikkuhiljaa alkoi jo reilun kuukauden poissa ollut ihottuma palaamaan.

Luulin syyksi kvinoaa, mutta oireet eivät kadonneet sen lopettamisen myötä, vaan päinvastoin pahenivat. Silloin ryhdyin tähänastisen allergiataipaleen suurimpaan salapoliisityöhön, kun selvittelin kauramaidon ja -jogurtin ainesosia löytääkseni, mistä ihottuma johtuu.

Kaikki ainekset paperille listaamalla ja vertailemalla löytyi kaksi vaihtoehtoa allergian aiheuttajaksi. Vanilja tai sakeuttamisaine pektiini, joka tehdään omenien ja sitrushedelmien puristusjätteestä.

Pohdittuani asiaa, muistelin että loppuvuoden allergiaa aiheuttaneissa valmissoseissahan oli sitruunamehua. Ei siis ehkä sittenkään mansikka- ja mustaherukka-allergiaa! (Ja nyt on kumpikin marja testattu uudelleen ja hyvin sopii!) Muita sitrushedelmiä ei Meea vielä ole syönyt, joten sitrushedelmä on todennäköisin vaihtoehto. Tuota sitruunaa on muutenkin ilmeisesti aika salakavalasti monessa vauvanruuassa mukana; kuulemma Ella's Kitchenin soseissa ei edes kaikissa ole sosepussissa mainittu sitruunaa, vaikka nettisivujen tuotelistauksessa lukee!

Kiitos salapoliisityön, jäi taas yksi Meealle hyvin maistuva ruoka pois, eli kaurajogurtti. Maustamattomana saattaa sopia, ei ole vaan vielä ole ehditty sitä(kään) testaamaan.

Onneksi sentään se kaurapuuro maistuu nykyään iltaisin, kun aamupalaksi syödään muuta. Yleensä smoothieta tai Piltin kauraherkkua ja sormiruokana koko ajan enenevässä määrin mm. ruisnaksuja, kauraleipää sekä uutta suosikkia Talk-muruja.

Ruokailukaveri. ;)


Maitoallergia oireilee vieläkin 


Nyt sitten viimeisen 1,5 kk sisällä on taas vähän selvitelty oireita.

Tänä aikana uusina on otettu mukaan mm. lohi ja vehnä, joista ei muuten tullut oireita, mutta yöunet huononivat. Päivinä jolloin niitä ei syöty, seuraava yö nukuttiin hyvin. Ja jos syötiin, heräiltiin 1-3 kertaa. Muita oireita ei (ainakaan näillä parin pvän kokeiluilla) tullut, mutta yöunien menetys on jo aika iso asia.

Noh, viikon uusien ruoka-aineiden tauon aikana yöunet alkoivat jälleen olla huonoja - ei ihan joka yö, mutta lähes. Joten ehkei syy ollutkaan lohessa ja vehnässä. Etenkin kun kakkakin alkoi taas löystyä.

Meea on syksystä asti syönyt nautaa, mutta sekaisin muiden lihojen kanssa - viime aikoina siis possun kanssa. Nyt kaupasta oli kahdella peräkkäisellä ostokerralla possu loppu, joten pakastimesta on löytynyt ainoastaan nautasosetta. Eli käytännössä Meea on vajaan 1,5 kk syönyt pelkkää nautaa lihana. Pari viikkoa sitten vaihdoin testiksi naudan possuun ja yöt paranivat samantien, samoin kakan laatu! Myös ruokamäärät ovat viime päivinä kasvaneet (lue: ei äidin laittamat annoskoot enää riitä); toki tämä voi liittyä yleisesti kasvuun, mutta mahdollista on, että kun se nauta ei enää aiheuta vatsanväänteitä, maistuu muukin ruoka paremmin. 

Mikä sopii, mikä ei?


Onneksi jotain sopiviakin ruokia on, ettei tarvitse ihan nälissään olla. Vähän tosin alkaa neitiä jo kyllästyttämään samat ruuat päivästä toiseen, joten pitäisi jotain uutta keksiä - joko näistä aineksista tai yrittää ottaa ruokapalettiin mukaan jotain muuta maistuvaa ja ravitsevaa.

Kyllä-listalla ne, jotka eivät aiheuta oireita:
Possu, kaura, ruis, tapioka, kookos, bataatti, peruna, kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa, kurpitsa, palsternakka, avokado, kurkku, sipuli, persilja, rypsiöljy, päärynä, omena, banaani, viinirypäle, mango, vesimeloni, ananas, ruusunmarja, vadelma, mustikka, mansikka, mustaherukka.

Ei-listalle ne, joista oireet selkeät ja/tai sopivuutta on testattu jo useamman kerran:
Nauta (tosin ilmeisesti tämä sopii pienissä määrissä), kana, riisi, maissi, porkkana, sitrushedelmät/sitruuna.

Ehkä, eli kaipaa vielä uudelleen testausta:
Kala, vehnä, ohra (talk-muruista tulee vähäistä ihottumaa, puurosta paljon ihottumaa; talk-muruja on kuitenkin syöty), kvinoa.


Soseista kunnon ruokaan


Vaikka allergiat hankaloittavat arkea, tähän asti niiden kanssa eläminen on ollut kuitenkin kohtuullisen helppoa. Neiti kun on syönyt pääsääntöisesti vaan soseita - omatekoisena. Eli on tasan tarkkaan tiennyt, mitä lapselle antaa ja raaka-aineet ovat olleet puhtaita ja ns. sitä itseään. Toki valmissoseet ovat olleet aika pitkälti nounou meidän perheessä, mutta onneksi sitä on jaksanut vääntää soseita itse.

Nyt kun pikkuhiljaa siirrytään yhä enenevässä määrin syömään sekä yhteistä ruokaa muun perheen kanssa että erinäisiä "valmisruokia" (siis esimerkiksi ketsuppi), tuo tämä varmasti runsaasti haasteita meidän arkeen. Tuoteselosteet on luettava tosi tarkkaan ja ruuanlaitossa vietävä luovuus äärirajoille.

Seuraavaksi tahtoisinkin kasvattaa Meean ruokavaliota nimenomaan siihen suuntaan, että neiti pystyisi syömään enemmän samaa ruokaa muun perheen kanssa. Annoskateus on suuri, mutta toistaiseksi yhteisenä ruokana on syöty vasta jauhelihakeittoa. Oman haasteensa tuo se, että neiti on melkoinen sihtikurkku; soseiden lisäksi vain helposti suuhun sulava ruoka (kuten talk-murut ja ruisnaksut) päätyy mahaan asti.

Mitä seuraavaksi?


Jos vaan uskallan tässä allergiaoireiden pelossa, lähiaikoina otetaan testiin kananmuna ja soijamaito. Jos edes jompikumpi kävisi, se helpottaisi ruuanlaittamista. 

Parhaillaan testissä on uudemman kerran vehnä, joka ei ainakaan kahden kokeilupäivän jälkeen ole oireillut. Ai että se helpottaisi meidän arkea, jos vehnä sopisi! Mutta jos ei sovi, tämän kokeilun jälkeen hyviä lisäruokia voisivat olla eri viljat; ainakin tuo jo kertaalleen testattu kvinoa sekä leipomista silmällä pitäen myös speltti ja/tai tattari. Kenties maissin ja riisinkin voisi testata uudelleen, josko jompikumpi sopisi jo nyt, niin pystyisi gluteenittomia tuotteita edes käyttämään...

Lihoista testiin tulee ainakin hirvi, jonka lihaa löytyy pakastimesta. Ehkä kalkkunaakin voisi testata, kun sillä voisi ehkä yrittää korvata kanaa sitten omastakin ruuasta - meillä kun tehdään tosi paljon kanaruokia!

Hedelmistä paletti on jo aika hyvä, kasviksista ainakin tomaatti voisi olla hyvä testata seuraavaksi. Niin ja ne mausteet; tällä hetkellä kun mausteeksi Meean ruokiin voi laittaa ainoastaan sipulia, persiljaa ja öljyä - olisi kiva saada jotain lisää tähänkin.

Jos vielä lisää noita sopimattomia tulee, täytynee varata aika allergialääkäriltä. Maitoaltistuksen yhteydessä lääkäri totesi, että jos muita allergioita alkaa tulemaan lukuisia ja/tai tietystä ruokaryhmästä ei sovi juuri mikään, täytyy tulla uudelleen vastaanotolle. Pikkuhiljaa aletaan olemaan siinä vaiheessa - erityisesti, jos tuo vehnä alkaa oireilemaan.

Hitaasti, mutta varmasti, edetään tämän asian kanssa. Äitiä tämä taitaa tuskastuttaa enemmän kuin tytärtä. Toisaalta tekisi mieli antaa vain näitä nykyisiä tai suht allergiavarmoja ruokia - epäsopivan osuminen kohdalle kun yleensä vie niin paljon aikaa ruokakokeiluilta, kun väliin pitää jättää niitä ei-mitään-uutta -päiviä, jotta iho ja/tai suolisto rauhoittuu. Eikä se tietenkään näin äitinä tunnu mukavalta ns. tahallaan aiheuttaa omalle lapselleen huonoa oloa uusilla ruuilla.

Olisi niin helppoa, jos voisi surutta antaa Meean maistaa haarukallisen omalta lautaselta tai ottaa reissussa kaupasta välipalaksi ihan mitä tahansa. Vaikeammaksi tämä taitaa mennä Meean kasvaessa, mutta onneksi (toivottavasti) pikkuhiljaa allergiatkin katoavat - tai edes osa!

Vaikka allergiat ovatkin tuoneet haasteita meidän perheen viimeiseen puoleen vuoteen, täytyy silti olla onnellinen, että allergiat ovat olleet kuitenkin melko lieviä. Ripulointi ja vatsanväänteet eivät tunnu mukavilta, eikä se kuiva ihottumakaan ole kovin miellyttävää. Hengenahdistusta tai vastaavaa ei kuitenkaan toistaiseksi ole mistään ruoka-aineesta tullut, joten sitä kontekstia vasten täytyy kuitenkin iloita siitä, etteivät asiat ole niin huonosti kuin voisivat olla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!