keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Raskausajan luottovälineet

Raskausaika on kaikessa ihanuudessaan ja kamaluudessaan aikaa, jolloin mielellään ottaa kaiken mahdollisen avun vastaan. Siis ihan ihmistenkin avun, mutta myös erilaiset "apuvälineet", jotka helpottavat arkea.

Omien raskauksieni myötä olen todennut muutaman tavaran olevan ihan ehdottomia raskausajasta selviämiseen; osa oli käytössä jo esikoista odottaessa. Siispä raskausajan luottovälineet esittelyyn!

1) Turvavyönalennin

Esikoista odottaessa tajusin tällaisen olemassa olon vasta paljon myöhemmässä vaiheessa raskautta; tällä kertaa turvavyönalennin taisi olla ihan ensimmäisiä vauvantuloon liittyviä ostoksia jo keväällä!

Kun vatsa tuntui olevan iso jo heti alusta alkaen, autossa istuminen tuntui tuskaiselta vyön kiristäessä vatsaa. Ja kun myöhemmässä vaiheessa vielä erinäiset selkäkivut ovat alkaneet vaivaamaan, ei autoilusta tulisi yhtään mitään ilman turvavyönalenninta!


2) Vartalotyyny tai iso imetystyyny

Vartalotyyny minulla oli käytössä jo ensimmäisessä raskaudessa, silloin sain sen ystävältä lainaksi raskausajaksi. Ja se helpotti nukkumista kyllä erittäin paljon! Siksipä vartalotyyny oli myös niitä ensimmäisiä ostoksia varmaan samoihin aikoihin turvavyönalentimen kanssa keväällä. Vartalotyynyjähän on ajoittain Lidlissä superhalvalla myynnissä, mutta itse en malttanut odottaa mahdollista tyynyjen myyntiin tuloa (no niitähän tuli kyllä kesällä/syksyllä), joten tilasin omani netistä. Ja on kyllä ollut ihan ehdoton väline nukkumisessa - jopa kesälomareissuille oli pakko pakata tyyny mukaan, sillä ilman sitä nukkuminen ei vaan olisi onnistunut.

Loppukesästä bongasin fb-kirppikseltä Doomoon ison imetystyynyn, jonka ostin jemmaan vauvaa varten. Vauvaryhmässä sitä kehuttiin kuitenkin liitoskipujen lievittämiseen nukkuessa, joten pitihän sitäkin testata. Ja kyllä, tämäkin toimii erinomaisesti! Vielä paremmassa käytössä imetystyyny on itselläni ollut sohvalla makoillessa ja istuessa, toimii siinäkin liitoskipujen lievittäjänä mainiosti.

Nyttemmin kun nukkuminen on ollut hieman haastavaa, olen toisinaan yön mittaan vaihdellut näitä kahta tyynyä keskenään, jolloin pystyy suurinpiirtein koko yön nukkumaan sängyssä.

Eli suositukset lähtee kyllä molemmista tyynyistä; en tiedä kumpi kannattaisi ostaa, jos vaan toisen päätyisi ostamaan. Imetystyynyllä toisaalta on ehkä enemmän käyttöä jatkossa (ihan siinä imetyksessä, johon se nyt oikeasti on tarkoitettu), mutta toisaalta ajattelin itse tuon vartalotyynynkin jatkojalostaa käyttöön joko koko perheen tyynynä meidän sängyssä (nyt kun taapero hyvin useana yönä kapuaa väliin nukkumaan) tai sisustustyynynä pedatun sängyn päällä. Eli hukkaan ei mene kumpikaan tyyny raskauden jälkeenkään!


3) Tukivyö

Nykyisessä raskaudessa tämä on ollut ehdoton apuväline, pahoista liitoskivuista johtuen. Kävin siis alkusyksystä fyssarilla liitoskipujen takia ja jumppaohjeiden lisäksi sain lainaksi kunnon tukivyön. Näitähän on kaikenlaisia versioita, halvempia ja kalliimpia. Yhtä kankaista kevyttä tukivyötä testailin kesällä, kun bongasin sellaisen 4 eurolla käytettynä, mutta siitä ei ollut itselle mitään hyötyä. Fyssarilta saatu tukivyö on ns. kunnon kamaa, joten siitä on ihan eri tavalla ollut apuakin.

Itselläni tukivyö ei auttanut alkuperäiseen tarkoitukseensa (eli tietokoneen ääressä istumiseen ja toimistotyön tekemiseen), mutta kävelyyn ja kotitöihin siitä on ollut apua. Pieni miinus on toki se, että istuessa en tukivyötä pysty käyttämään ollenkaan - näin ollen esim. kauppaan mennessä tukivyötä ei voi käyttää, koska automatkalla sitä ei voisi pitää ja tukivyön asetteleminen takin ja/tai paidan alle täydellä parkkipaikalla ei ole kovin helppo juttu. Mutta lenkkeilyyn koiran kanssa tai kotitöiden tekemiseen ja erityisesti kyykistelyyn tukivyö on tuonut kyllä hyvän avun. Edelleenkään en noita toimia kovin paljoa pysty tekemään, mutta ilman tukivyötä en varmaan lainkaan.


Mitkä ovat olleet omat luottovälineesi raskausaikana?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!