tiistai 1. marraskuuta 2016

Mitä 2,5-vuotiaan joulukalenteriin?

Minusta yksi ihanimmista jutuista joulunodotuksessa on omatekoinen joulukalenteri. Siis sellainen, mihin laitetaan lapselle jokin tavara joka päivä.

Toki kuvakalenteritkin kiinnostavat vielä näin pientä lasta, mutta tavarakalenteri on mielestäni etenkin suklaakalenterin korvikkeena mukava - eipähän tarvitse aivan joka päivä syöttää lapselle karkkia. Viime vuonnahan Meea ei oikeastaan ollut vielä karkkia (tai ylipäätään sokeria) saanut, joten suklaakalenteri oli jo siksikin totaalinen nounou meidän perheessä.

Näitä tavarakalentereita on nykyään jo kaupassakin valmiiksi saatavina iso valikoima; viikonloppuna bongasin ainakin Frozen-kalenterin (joka sisälsi mm. figuureita ja tarroja) sekä erilaisia lego-kalentereita. Nekin ovat mukavia; äiti pääsee helpommalla ja lapsi saa jännitettävää joulukuuksi.

Itsellä kuitenkin kaikenlainen näpertely ja DIY-henkisyys on kasvanut äitiyden myötä ja siksi ns. omatekoinen tavarajoulukalenteri oli oikeastaan pakollinen. Ei vaihtoehtoja. Viime vuonna mentiin vielä valmiilla joulupussukalla, jonne itse laitoin tavarat (kun tällaisen äidiltäni sain ja aika ei riittänyt oman tekemiseen), mutta tänä vuonna askarrellaan joulukalenteristakin omannäköinen.

Viimevuotinen kalenteri.

Joulukalenteriin voi itse valikoida tavarat ja laittaa sinne juuri niitä juttuja, mistä tietää lapsensa pitävän. Mikä voisikaan olla parempaa? Pakko myöntää, että se joulukalenterin täyttäminen saattaa lähteä helposti käsistä, kun osa tavaroista voi olla jopa viiden euron arvoisia. Hups. Katsotaan, uskallanko laskea Meean tämänvuotisen joulukalenterin kokonaisarvoa euroissa jossain kohtaa - ehkä en.

Meillä joulukalenterihommat ovat siinä mielessä hyvässä vaiheessa, että idea joulukalenterin toteutuksesta on jo valmiina - ainoastaan toteutus puuttuu. Tarkoituksenani on saada joulukalenteri kokonaisuudessaan seinälle marraskuun viimeisenä päivänä, joten pikkuhiljaa täytynee aloittaa joulukalenterinkin rakentaminen.

Kalenteriluukkujen sisällöistä tätä kirjoitettaessa 18 on valmiina ostettuna/tehtynä - ja loppuihinkin on idea olemassa. Voi jopa olla, että tulee ylitarjontaa. :D

En aivan niitä kaikkia ideoitani aio tähän avata, mutta ajattelin listata juttuja, joita tämänikäisen joulukalenteriin VOISI laittaa. Meidän kalenterista ei aivan näitä kaikkia tule löytymään (sekä vastaavasti jotain lisääkin kalenterissa tulee olemaan) ja osa on viime vuotisen kalenterin sisällöstä napattuja, mutta kaikki nämä tavarat olisivat meidän neidille mieluisia.

Jos siis joulukalenteristasi puuttuu vielä jonkun luukun idea, tsekkaa löytyisikö alla olevasta listasta jotain käyttökelpoista!

Viime vuonna virkkasin neidille mm. nämä.


Virkatut ruuat: Nämä olivat hitti joulukalenterissa viime jouluna ja edelleen ne ovat leikeissä mukana! Voi olla, että tänäkin vuonna kalenterista löytyy muutama virkattu juttu - riippuu hieman äidin aikatauluista. ;)

Pienet eläimet/hahmot: Viime vuonna meillä oli muovisia pikkueläimiä, myös LPS:t, pikkuponit, Frozen-figuurit tai muut vastaavat voisivat toimia. Toki jos koko kalenterin täyttää näillä, tulee hintaakin aika paljon, mutta muutamaan kalenterinluukkuun oikein hyvä idea. Myös nukkekodin tarvikkeet olisivat ihania joulukalenteriin - Meealla ei vielä nukkekotia ole, joten tämä idea jää ainakin tänä vuonna meillä käyttämättä.

Legot: Legopaketti jaettuna osiin tai pieni hahmo yhteen luukkuun.

Äitini osti Meean joulukalenteria varten tämän Duplo-paketin, josta riitti sisältöä yhdeksään luukkuun.


Palapelit: Lelujen osalta palapelit ovat kohtuullisen edullisia, sopivat monen ikäisille (oman taitotason mukaan) ja ilman kehystä menevät myös aika pieneen tilaan joulukalenterin luukkuun.

Askartelutarpeet: Askartelutarpeita voi askartelua rakastavalle laittaa joulukalenteriin ihan muutenkin, mutta vielä mukavampaa olisi, jos pussukasta löytyisi tarvikkeet (ohjeineen) johonkin tiettyyn askarteluun. Tätä tulen itse hyödyntämään joulukalenterissa ainakin parin luukun osalta - täytyy vaan vielä valikoida sellaiset päivät, jolloin oikeasti ehditään askartelemaan!

Tarrat: Aina toimiva ratkaisu, ainakin tytöille. Tätä ei tarvinne sen kummemmin selitellä.

Pikkuneidin tarvikkeet: Korut, pinnit ja muut ihanuudet. Niitä ei voi pienellä tytöllä olla liikaa. Meillä on alkanut kunnon prinsessavaihe; kaikki pinkki ja kimalteleva on ihanaa.

Karkit ja herkut: Monelle lapselle varmaan kelpaisi, että koko kalenterin täyttäisi näillä - itse laitan herkkuja vaan muutamaan luukkuun. Mutta karkit ovat hyvä viime hetken vaihtoehto, jos johonkin luukkuun on vielä sisältö keksimättä! Jouluaiheiset karkit sopivat erinomaisesti joulukalenteriteemaan (ja niitä muuten kaupasta löytyy!), mutta myös ihan tavalliset lempikarkit ovat varmasti mieluisia. Eikä herkkujen toki tarvitse olla karkkeja; meidänkin kalenterista löytyi viime vuonna Muumi-rusinarasioita!

Jouluisiin askareisiin liittyvät tavarat: Piparkakkumuotti päivänä, jolloin leivotaan pipareita. Luumuhillopurkki päivänä, jolloin leivotaan joulutorttuja. Joulukuusen pallo päivänä, jolloin koristellaan joulukuusi.

Jouluaiheiset tavarat: Tonttulakki ja joulukoriste ovat myös ns. helppoja valintoja joulukalenteriin. Viime vuonna tilasin jouluaaton luukkuun kirjeen joulupukilta, joka ei ehkä vielä vuosi sitten ollut neidistä niin jännittävä.Näiden lisäksi ihania ideoita olisivat tiettyyn teemaan pohjautuvat kalenterit. Legopaketti, jossa tulee yksi osa päivässä ja vasta jouluaaton luukusta kokoamisohje. 24-palainen palapeli, jossa tulee yksi pala päivässä. Tontun terveiset, joissa joka päivä kehotetaan tekemään jotain jouluaiheista; mukana voi olla vaikka piparkakkumuotti tai joulukorttitarpeet. Virkatut ruuat joka päivälle tai pieni eläinhahmo jokaiselle päivälle. Etenkin vähän vanhemmalle lapselle teemakalenterit toimisivat hyvin, kun hän jo ns. ymmärtäisi teemasta ja ehkä jopa malttaisi odottaa 24 pitkää päivää, että saisi palapelin tai legorakennelman valmiiksi!

Ainakin vielä tänä vuonna olen itse ajatellut laittavani joulukalenteriin aika erilaisia sisältöjä; ei ihan joka luukku eri tavaraa, mutta melko monipuolisesti. Näin se on toistaiseksi mielenkiintoisempaa sekä äidille että tyttärelle - äiti saa keksiä erilaisia tavaroita joulukalenteriin ja tyttö saa jännittää, mitä sieltä seuraavana aamuna löytyykään!

Mitä muuta teillä laitetaan taaperon joulukalenteriin?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

4 kommenttia:

 1. Tosi hyviä ideoita, kiitos! :)

  Meillä poika täyttää tammikuussa 2v ja juuri viikko sitten mietin pitäisikö jo tänä vuonna hommata kalenteri. Suklaakalenteri ei ihan houkuttele, mutta tällainen voisi toimia. Kun ei tosiaan lähtisi käsistä sisällön suhteen... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, jos näistä oli apua! Meillä tavarakalenteri oli ihan hitti jo vuosi sitten, 1,5-vuotiaan kanssa. :)

   Poista
 2. Kaikkea sitä lukeekin. Miksi lapselta kieltää/eristää jouluiset karkit/suklaat? Nehän on jokaisen lapsen unelma. Taitaa mennä jo liian nuukaksi se mitä lapselle syötetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Jos kommentti on "kaikkea sitä lukeekin", niin suosittelisin myös lukemaan tämän bloggauksen. ;)

   Missäänhän ei sanota, etteikö lapsi saisi lainkaan karkkia tai että häneltä kiellettäisiin jouluiset suklaat. Ihmettelen, jos bloggauksen luettua tämä jää mielikuvaksi. Kyllä, meidän tyttö syö karkkia toisinaan ja tulee myös joulunpyhinä varmasti saamaan joulusuklaata. Myös joulukalenterista tulee löytymään karkkia; en vaan ymmärrä, miksi sitä pitäisi (etenkään tämänikäiselle) lapselle syöttää joka päivä. Toki jos perheessä muutenkin herkutellaan joka päivä, ei suklaakalenteri varmastikaan tunnu liialliselta. Itse en haluaisi tukkia lasta täyteen sokeria nyt enkä tulevaisuudessa, mutta ei meillä mitään nollalinjaa sen suhteen ole.

   Lisäksi tavarakalenteri vaan minun mielestäni on paljonpaljon kivempi kuin suklaakalenteri - uskoisin tyttäreni yhtyvän tähän mielipiteeseen, sillä pikkulelu tai muu yllätys on varmasti monesti parempi vaihtoehto kuin suklaanpala. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!