keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Veini Eemi Oliver

Kirjoittelin jo ennen vauvan syntymää, miten vaikeaa pojan nimen keksiminen on. Niin vaikeaa, että meinasi poika jäädä nimettömäksi.

Mitä lähemmäs ristiäiset tulivat, sitä suuremmaksi ahdistus kasvoi. Mikään nimi ei tuntunut oikealta ja sopivalta. Mikään nimi ei ollut ylitse muiden.

Reilu viikko ennen ristiäisiä sanoin miehelle, että nyt, nyt päätetään se nimi. Tavoitteena oli saada nimi päätettyä ristiäisiä edeltävän viikonlopun loppuun mennessä. Ja kyllä sitä nimeä pohdittiinkin päivittäin. Viikonloppuun mennessä jäljellä oli periaatteessa kaksi etunimivaihtoehtoa, joiden välillä pohdittiin. Etunimi lyötiin lukkoon lauantaina päivällä ja lauantai-iltaan mennessä koko nimi oli päätetty.

Ja hyvä nimi siitä tulikin! <3VEINI

Etunimi oli se kaikkein haastavin. Alunperin minulla oli pitkä listä etunimiehdotuksia, joita aika ajoin esittelin miehelleni. Valtaosan nimistä hän sivuutti "liian outoina". Veini-nimi jäi listalle, koska jääkiekkoilija Veini Vehviläisen ansiosta tämä nimi ei ollut täysin vieras nimi miehelle - vaikka se melko harvinainen nimi onkin.
Tosi moni on kysynyt, että tuleeko Veini-nimi meidän jomman kumman suvusta. Ei tule, ihan on uusi nimi meidän suvuissa. Sinänsä jännä kysymys, koska ei Meeankaan nimi tule suvussta - ja kuitenkin itse ajattelisin nimet valittavan jollain tapaa ns. samalla periaatteella.
Veini oli yksi vahvimmista nimiehdokkaistani ennen vauvan syntymää, mutta olin jo hylkäämässä sen, kun ei vauva näyttänyt yhtään Veiniltä. Loppupelissä kärkikahinoissa mukana oli Veini ja Eemi, joiden välillä pohdittiin. Valinta kohdistui lopulta yksimielisesti Veiniin ja kyllä se vauvakin alkaa jo hieman Veiniltä näyttämään. :)
Kun odotusaikana vauvan nimeksi vitsailtiin tulevan Eino, on Veini vähän sellainen "moderni" versio Einosta (vaikkakin toki oikeasti Veini on aika vanha nimi). Lisäksi se on aika lähellä Meean ehdottamaa nimeä Veeti Alvar Orja. :D

EEMI

Eemi oli toinen vahva ehdokas etunimeksi - ja ilman kahta lähisuvusta löytyvää to-del-la samantapaista nimeä, tämä olisi varmaankin valittu etunimeksi. Kovasti pohdittiinkin, että meneekö nimi liikaa sekaisin näiden kahden suvun nimen kanssa ja häiritseekö itseä se, että nimi olisi niin lähellä näitä kahta nimeä (koska periaatteessa mikäänhän ei olisi estänyt antamasta vaikka ihan samaa nimeä kuin lähipiirissä jo on).
Lopulta valinta kohdistui Veiniin - tämän syyn(kin) takia. Kakkossuosikki Eemi sopi loistavasti toiseksi nimeksi.
Tässä muuten toteutui sama periaate kuin Meeankin kohdalla; hänestä olisi ehkä muuten tullut Taika, mutta tuo nimi ei sopinut oikein sukunimeen - siksi Taika valittiin toiseksi nimeksi. 

OLIVER

Kolmannen nimen osalta mentiin vähän samalla kaavalla kuin Meeankin kolmannen nimen suhteen, eli kun kaksi ensimmäistä oli saatu lyötyä lukkoon, alettiin vasta kunnolla miettimään kolmatta nimeä, joka sopisi siihen perään. Kolmannen nimen osalta oli muutamia vaihtoehtoja, mutta Oliver sointui kaikkein parhaiten kahteen ensimmäiseen nimeen.

Veinin, Eemin ja Oliverin lisäksi oma nimilistani oli hyvinhyvin pitkä. En ala kaikkia nimiä luettelemaan tähän, mutta muutaman muun vahvan suosikin ajattelin mainita. 

Kuten jo kirjoitin, kolmannen nimen osalta valinta tehtiin muutamasta vaihtoehdosta ja valinta oli lopulta aika yksimielinen. Listalla oli loppuvaiheessa Oliverin lisäksi Anton (liian lyhyt), Kaspian (liian outo miehen mielestä), Sebastian ja Viljami. 

Ensimmäisen ja toisen nimen osalta ajatuksena oli lyhyehkö (3-6 kirjainta) nimi ja moni etunimeksi miettimäni olisi sopinut loistavasti myös toiseksi nimeksi, joten käytännössä ensimmäisen nimen vaihtoehdoista olisi valittu myös se toinen nimi.

Oman listani kärjessä oli (Veinin ja Eemin lisäksi) Kosmo, mutta se ei käynyt miehelle millään. Ei edes toiseksi nimeksi. Muita "liian outoja" miehen mielestä olivat Miiko ja Kouta. Mies ehdotti Nikiä, joka on periaatteessa kiva, mutta ei minusta "tarpeeksi kiva". Molemmat tykättiin myös Eeli-nimestä - mutta Eemistä kuitenkin enemmän. Meean hätäkaste-nimenä ollut Anton oli myös listoilla sekä Meean ehdottama Veeti oli ihan oikeastikin hyvin vahvasti harkinnassa etunimeksi.

Mutta - loppu hyvin, kaikki hyvin. Lapselle saatiin nimi ja kaunis nimi siitä loppupelissä tulikin. Isovanhemmille sen opettelu ja muistaminen on kuulemma aiheuttanut harmaita hiuksia, mutta ehkä hekin nimen oppivat - jospa edes siihen mennessä, kun Veini menee kouluun. :)


2 kommenttia:

 1. Veini on kyllä oikein kiva nimi,kaikki jääkiekkoa seuraavat kyllä tietävät nimen Veini. Jokunen vuosi sitten kastettiin paljon Veeti-nimisiä, saivat varmaankin sysäyksen nimeensä Veeti Kalliosta. Omien lasteni nimillä on kaikilla jokin tarina, joita jouduin aikoinaan selittämään ihmetteleville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tämä nettijuttu pitää paikkaansa, niin Veinistä tulee vielä hyvin yleinen nimi. :) http://anakonda.fi/urheilu-jääkiekko-viihde-uutiset/ennustus-viidessä-vuodessa-veini-nimi-yleistyy

   Vaikkei Veini Vehviläinen suoranaisesti ollut meillä syynä nimen valintaan, se kuitenkin vaikutti suuresti siihen, että tämä nimi miehelle kelpasi, eikä ollut liian "outo". On kyllä kiva, että nimen takana on edes jonkinlainen tarina (niin Meeankin nimellä vähän samaan tapaan on). :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!