keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Kun vauva ei nuku päivisin

En halua valittaa nukkumisesta, koska meillä on kuitenkin vauva, joka nukkuu hyvin öisin. Pisin unipätkä on jo pari kuukautta ollut 6-10 tuntia ja yöt menty pääsääntöisesti yhden syötön taktiikalla - pari kertaa hän on jopa nukkunut täyden yön ilman syömistä. Parin viikon takaisista hammaskivuista ja tiheän imun kaudesta johtuvat huonohkot yöunet ovat olleet poikkeus ja yleensä meillä nukutaan öisin erinomaisesti. Ja siitä olen hyvin kiitollinen, sillä on tärkeää, että ehtii itsekin nukkumaan.

Mutta silti. Pakko sanoa. On se vaan ollut aika rankkaa, kun vauva ei nuku kunnolla päivisin.

Pahimmillaan päivä on voinut kulua niin, että Veini on nukkunut ainoastaan sen ajan kun syö. Monesti hän nukkuu vaan vartin powernappeja sylissä syömisen jälkeen.

Ne harvat pidemmät päikkärit (puolesta tunnista pariin tuntiin) on nukuttu sylissä, autossa tai liikkuvissa vaunuissa. Hyvinä päivinä hän on saattanut nukkua sängyssään tai pysähtyneissä vaunuissa 20 min unet, yleensä kuitenkin jotain nollan ja seitsemän minuutin väliltä.

Kun tämän nukkumattomuuden lisäksi Veini ei ensimmäiseen vajaaseen kolmeen kuukauteen viihtynyt juuri muualla kuin sylissä, voitte kuvitella kuinka vähän sain päivisin tehtyä mitään. Ja kuinka vähälle huomiolle Meea jäi. Ja vaikka sanoin, että ihanaa kun vauva nukkuu öisin - se, että vauva nukkuu vain öisin, tarkoittaa sitä, ettei itse pääse kovin ajoissa nukkumaan, sillä kotityöt tehdään vasta vauvan mentyä yöunille. Ja niin, yöunet hän kyllä nukkuu mainiosti omassa sängyssään - päivisin se ei vaan meinaa kelvata millään.

Vaunuissa sentään nukutaan - ainakin sen aikaa kun ne liikkuvat.

Tarkoitus oli kirjoittaa tämä bloggaus jo aiemmin. Mutta koska vauva ei ole juurikaan nukkunut päivisin, myös bloggaaminen on jäänyt vähän vähäisemmälle. Mutta nyt on - toivottavasti - tähän asiaan tullut muutos! Sen lisäksi että Veini on alkanut enenevässä määrin (iltoja lukuunottamatta) viihtyä muuallakin kuin sylissä, hän on myös alkanut nukkua vaunulenkin jälkeen! Nyt kun kovien pakkasten jälkeen vihdoin on päästy kunnolla vaunulenkkeilemään, on ihanaa, kun herra saattaa vetää pari tuntiakin unta vaunuissa lenkin jälkeen! Eikä tarvitse olla edes ulkona; viileähkö tuulikaappi riittää. Esimerkiksi eilen hän nukkui vaunulenkki mukaan laskien huikeat 2h 45min unet - varmaan ennätys meillä!

Kun nyt vihdoin vauva on alkanut nukkua päivisin ja ehtii itse tekemään asioita ihan eri lailla päivisin, sen vasta kunnolla tajuaakin, miten vaikeaa on, ellei vauva nuku päivisin. Etenkin kun Meea oli aina hyvä päikkärinukkuja, on päivisin valvova vauva todella erilainen kokemus! Ne hetket kun sylivauvan sai hetkeksi laskettua pois sylistään menivät puhtaasti ruuanlaittoon (joka monesti tarkoittaa siis ruuan lämmittämistä mikrossa - eikä sitäkään meinaa aina ehtiä tekemään), vessassa käyntiin ja vaatteiden vaihtamiseen. Nyt esimerkiksi eilen Veinin unien aikana ulkoiltiin, tehtiin ruokaa, siivoiltiin, leikittiin nukkekodilla - ja ehdin vieläpä peitellä Meean kaikessa rauhassa päiväunille. Ja jäipä minulle vielä ruhtinaalliset 10 minuuttia ns. omaa aikaa, kun kummatkin lapset nukkuivat päikkäreitä yhtä aikaa. :D

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!