torstai 1. maaliskuuta 2018

Vaikeita valintoja lastenhuoneeseen

* Bloggauksen inspiraatio-kuvat lainattu Pinterestistä *

Kuten aiemmin kirjoitin, meillä on edessä huonejärjestyksen vaihto lähiaikoina. Tämän vuoksi olen viime viikkoina selannut ahkerasti Pinterestiä. Ja pakko myöntää, että seonnut ehkä vähäsen.

Tällä hetkellä "Lastenhuone M&V" -tauluun on tallennettuna 109 (!!) kohdetta. Ihania kerrossänkyjä, Ikean Stuvan ja Kallaxin parhaita käyttötapoja, kauniita seinämaalauksia ja tapetteja sekä nerokkaita säilytysratkaisuja. Aivan valtavasti kaikkea ihanaa!Huonoin puoli Pinterestissä taitaakin olla se, että ideoita tulee liikaa. Yhteen lastenhuoneeseen ei voi millään mahduttaa kaikkea, mitä sinne haluaisin - ja valintojen tekeminen on vaikeaa. Vielä kun koitan ajatella tätä lastenhuoneprojektia mahdollisimman järkevästi; pienellä budjetilla ja lasten kasvun huomioon ottaen.

Nyt ensi vaiheessa tärkeintä olisi päättää seinän maalaus/tapetointi sekä huonejärjestys ja mahdollisesti ostettavat uudet huonekalut.

Piirtelin eilen paperille huoneen mittakaavassa ja leikkasin paperista olemassa olevat sekä mahdollisesti ostettavat huonekalut - ja niitä olen nyt tässä vuorokauden pyöritellyt ja miettinyt, mikä olisi järkevintä.

Lähtökohtana uudelle huoneelle on se, että leluille on riittävästi järkevää säilytystilaa, laskutilaa on riittävästi (jotta voi leikkiä muuallakin kuin lattialla) ja sisustuksellisesti huone sopii sekä pojalle että tytölle.

Meean nykyisen huoneen isosta (4x4) Kallaxista tahdon eroon ja sille onkin uusi paikka jo katsottuna. Lelut täytyy kuitenkin saada jonnekin ja tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että lastenhuoneeseen tulee kaksi valkoista vaatekaappia; toinen leluille ja toinen vaatteille. Nämä kaapit löytyvät siis ennestään meiltä ja ainakin toistaiseksi itseäni miellyttää ajatus, että ainakin osan leluista saa piiloon suljettujen ovien taa.

Lisäksi huoneeseen siirtyy luonnollisesti Meean sänky (myöhemmin Veininkin), talohylly ja Stuva-penkki säilytyslaatikolla.

Stuva-penkin osalta olen nyt viehättynyt ideasta yhdistää tähän toinen penkki ilman laatikkoa ns. pöydäksi ja luoda pitkä yhtenäinen lasku- ja leikkitila, jota voi käyttää myös pöytätasona tai penkkinä. Tähän kun yhdistää vaatekaapin (joka on saman syvyinen), tulee tästä kaunis kokonaisuus.


Suurinpiirtein tältä se tullee näyttämään - tosin vaatekaappi ei ole Stuvaa, mutta sopinee silti kokonaisuuteen. 

Stuvan ääreen pitäisi mahtu kaksi tuolia - kummallekin lapselle oma.


Penkkiosan päälle mahdollisesti sijoitetaan nukkekoti - lisäksi jonkinlaiset hyllyt tulee seinään säilytystilaksi. 

Näitä kuvia löytyy oikeasti tosi paljon Pinterestistä!

Tämä on oikeastaan aika vastaava kuin ylempi kuva - mutta en osannut päättää, kumpi olisi parempi. :D 
Nämäkin hyllyt näyttäisivät kivalta Stuva-penkkien yläpuolella.

Tässä vielä yksi esimerkki siitä, millainen seinä Stuvan yläpuolella voisi olla. 


Nyt pohdinnassa on vielä sijoittaisiko tämän lyhyemmälle seinälle (jolloin voisi laittaa isomman vaatekaapin ja seinälle jäisi tilaa esim. pehmolelukorille) vai pidemmälle seinälle (jolloin pienemmän vaatekaapin kera seinälle mahtuisi juuri 2x4 Kallax pystyssä).

Tämän ratkaiseminen määrittää pitkälti muiden huonekalujen sijoittumisen; sänky, talohylly, toinen vaatekaappi sekä muut mahdolliset huonekalut.

Sängyn osalta jossain vaiheessa ajatuksena olisi siirtää Veini nukkumaan samaan huoneeseen; ensin pinnasängyssä, sitten todennäköisesti kerrossängyssä. Vaikkei Veinin sängyn muutto huoneeseen olekaan vielä ajankohtainen, ajattelin suunnitella huonejärjestyksen jo nyt niin, ettei siinä kohtaa tarvitse hirveästi siirrellä huonekaluja. (Niin ja se kerrossänky - sitä varten minulla olisi jo runsaasti ideoita. Koska kerrossänky ei vielä hetkeen ole ajankohtainen, niin jätetään näiden ideoiden esittely vielä tuonnemmaksi.)

Kaiken tämän lisäksi tahtoisin huoneeseen lukunurkkauksen, jossa olisi lattiatyyny ja ehkä seinällä pari hyllyä kirjoille. Voi olla, että tämä jää toteuttamatta - riippuu nyt siitä, kummalle seinälle tuo Stuva+kaappi -yhdistelmä lopulta laitetaan. Mutta olisihan se lukunurkkaus nyt aika ihana!

Tämä näyttää sellaiselta, minne äitikin mielellään käpertyisi lukemaan. 

Periaatteessa samat "ainekset" kuin edellisen kuvan lukunurkkauksessa, mutta aivan eri tunnelma!

Vaahtomuovipatjalla saisi tämäntyylisen isohkon lukunurkkauksen. 

Kirjahyllyt lukunurkkauksen yhteydessä olisivat myös ihanat. 

Ja yhtenä vaihtoehtona olisi rajata lukunurkkaus Kallaxilla tai talohyllyllä vähän tähän tapaan.


Muita sisustusjuttuja aion miettiä tarkemmin vasta sitten, kun huonekalut ovat paikoillaan ja huone muutoin ns. asumiskelpoinen.

Mutta koska seinät olisi järkevin maalata/tapétoida jo huoneen ollessa tyhjillään, se päätös pitäisi tehdä nyt. Maalia vai tapettia? Yhdelle seinälle vai useammalle? Neutraali musta-valko-harmaa vai molemmille sukupuolille sopiva keltainen tai turkoosi? Vaikeita valintoja, eivätkä Pinterestin ihanat kuvat helpota päätöksentekoa yhtään. Voisko vaan saada kaiken?


Vuori-aiheiset maalaukset olisivat suhteellisen helppoja tehdä. 

Vuorien osalta voisi tehdä vaikka kuinka näyttävää jälkeä. 

Talo-maalaus sängyn yhteyteen oli ajatuksenani jo aiemmin Meean huoneeseen, mutta jäi toteuttamatta silloin. 

Tämä nimenomainen maalaus ei ole itselleni mieluisin, mutta samalla tyylillä voisi saada näyttävyyttä lastenhuoneeseen. 

Ja aika yksinkertaisilla kikoilla saa hienon katseenvangitsijan seinälle. 

Puu-aiheiset maalaukset ovat aina ihania - ehkä ihan näin vaaleanpunaista ei voi tähän huoneeseen laittaa, mutta tämän tyylistä ehkäpä.

Ja siis - jos nyt seinämaalauksista puhutaan, niin niiden osalta voisi lähteä vaikka kuinka paljon käsistä. Esimerkiksi vaikka näin! (Ellei tää sitten oo tapettia :D )

Maalaamisen ohella myös tapetointi on varteenotettava vaihtoehto. Esimerkiksi tämänkaltaista mustavalkoista tunnelmaa.  
Myös kuumailmapallot olisivat söpöjä ja sointuisivat yhteiseen huoneeseen mainiosti.

Myös maapallo-aiheinen tapetti olisi hauska idea!

Jotain päätöksiä täytyy alkaa pikkuhiljaa tekemään, sillä huone pitäisi olla "valmis" - tai ainakin asumiskelpoinen - pikkuneidin huhtikuisiin synttäreihin mennessä! Vierashuoneen tyhjennys on jo aloitettu ja lauantaina mennään tapettikauppaan hakemaan inspiraatiota. Jospa se tästä pikkuhiljaa!

p.s. Tässä bloggauksessa nyt vaan pääpiirteissään ns. suuret linjat. Pikkuyksityiskohtien ja säilytyksen osalta minulla on vielä ainakin yhtä paljon ideoita. Mutta ne tosiaan tarkempaan pohdintaan ja toteutukseen vasta sitten, kunhan nyt saadaan edes huoneet vaihdettua päikseen. :)


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

  1. Jos talossanne on useampi makuuhuone,miksi kummallekkin ei voi tehdä omaa huonetta? Varsinkin kun on kyseessä tyttö ja poika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai voisi, ja on jossain kohdassa tarkoituskin - ei vaan ihan vielä. Tästä itse asiassa kirjoittelin enemmän jo huonejärjestyksen vaihtamista käsittelevään bloggaukseen, johon linkki löytyi tämänkin bloggauksen alkupuolelta. http://pirppunen.blogspot.fi/2018/01/huonejarjestyksen-vaihto-edessa.html

      Poista

Kiitos kommentistasi!