perjantai 16. maaliskuuta 2018

Nyt alkaa soseshow!

Kirjoittelin viime kuussa, että odotan jo innolla soseshow:n alkamista. Tuolloin ajankohta oli vielä avoinna ja itse ajattelin, että ehkä jossain 5 kk tienoilla aloitettaisiin pikkuhiljaa imetyksen ohella maistelemaan.

Olen kuitenkin viime päivinä perehtynyt aiheeseen erityisesti allergioiden kannalta, koska Meean allergiapaletti oli melko laaja. Hyvin vahvasti se näyttäisi siltä, että ensimmäinen lusikallinen bataattia päätyy Veinin suuhun viikonlopun aikana!

Valmiudet ruokailun aloittamiseen hänellä tuntuisi jo olevan kohdillaan!

Toistaiseksi virallinen suositus kiinteiden aloituksen suhteen sanoo, että kiinteät tulisi aloittaa 4-6 kuukauden iässä, varovasti yksi ruoka-aine kerrallaan ja noin vuoden iässä olisi ns. koko ruokapaletti käytössä.

Nyt on kuitenkin meneillään INTO-tutkimus, jossa selvitetään, miten ruoka-aineallergioita voisi vähentää vauva-ajan ruokailun avulla. Tutkimus ei ole vielä valmistunut, mutta näyttäisi siltä, että allergioiden kannalta varhainen kiinteiden aloitusikä on perusteltua. Tutkimuksessa on mm. huomattu, että jos jonkin ruoka-aineen antaminen tapahtuu vasta reilusti yli 6 kk iän, lapsi allergisoituu todennäköisemmin tälle ruoka-aineelle.

Vaikkei monen tavoitteena oleva kuuden kuukauden täysimetys tällaisella toimintamallilla toteudukaan, ei tuo uusi tutkimuskaan vähennä imetyksen tärkeyttä. Edelleen imetyksen tulisi olla (jos se vaan onnistuu - esimerkiksi Meeahan oli pääsääntöisesti korvikevauva) vauvan pääsääntöinen ravinnon lähde ja kiinteiden osalta puhutaan nimenomaan maisteluannoksista.

Tutkimuksessa ruokaa annetaan vauvoille niin, että puolivuotiaana lapsi syö jo kaikkia ruoka-aineita ja tämän uskotaan vähentävän allergioita. Ihan siihen me ei ehkä päästä, koska tutkimuksesta huolimatta tahdon kuitenkin aloittaa rauhallisella tahdilla ja ruoka-aine kerrallaan - ihan siksi, että JOS niitä allergioita kuitenkin tulisi, olisi ne pahikset helpompi bongata ruokavaliosta. Mutta jotta ehditään ennen puolen vuoden ikää maistelemaan ainakin yhtä laatua niin hedelmiä, kasviksia, viljoja, lihaa kuin kalaakin, sitä suuremmalla syyllä tuo maistelu kannattaa aloittaa heti nyt neljän kuukauden iässä.

Veinillä neljän kuukauden merkkipaalu tulee täyteen huomenna lauantaina, joten viikonlopun aikana laitetaan soseshow käyntiin!


p.s. Jos soseiden aloittaminen on ajankohtaista, käy tutustumassa omiin parin vuoden takaisiin vinkkeihini. Vinkit muun muassa soseiden valmistamiseen, säilöntään ja välineisiin löydät täältä.


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!