torstai 10. joulukuuta 2015

1,5-vuotiaan joululahjatoiveet

Listailin aiemmin ylös meidän 1,5-vuotiaan joululahjatoiveita siltä varalta, että joku kyselisi toiveita. Ja oli muuten aika vaikeaa puuhaa!

Leluja meillä on aika paljon (äidin mielestä liikaa), vaatteita vielä enemmän, eikä hoitotarvikkeissakaan juurikaan ole mitään tarpeellisia hankintoja 1,5-vuotiaalle lähiaikoina. Ihan jonkin verran joutui siis käyttämään mielikuvitusta toiveita keksiessään.

Koska sama ongelma voi olla monella samanikäiselle lahjoja hankkivalle, ajattelin kirjoitella bloggaukseen hieman ajatuksia siitä, mitä 1,5-vuotiaalle voisi joululahjaksi ostaa.

Ja huomhuom sukulaiset, ystävät ja tutut - tämä ei ole suoranainen "ostapa tästä jotain Meealle jouluksi" -lista, sillä osan näistä lahjoista ostamme itse, osa on jo (isovanhempien toimesta) tulossa lahjaksi ja osa meillä jo on olemassa - mutta ne vaan sopivat tähän postaukseen.

Koska ne lelut nyt ovat tärkeitä ja taaperolle "tarpeellisia" - ja lähes ainoita toiveita, mitä keksin - aloitetaan niistä. Itse pyrin panostamaan sellaisiin leluihin, joilla olisi pitkä käyttöikä ja joita voisi jollain tavoin laajentaa tai täydentää tulevaisuudessa. Tykkään muutenkin ajatuksesta, että lelut kestäisivät leikeissä mukana useamman vuoden, eivätkä olisi kertakäyttökamaa - niin kestävyyden kuin kiinnostavuudenkin osalta.Duplot ovat yksi varma valinta tämän ikäiselle. Meilläkin niitä jo jonkin verran on, mutta itsekin kirjasin toivelistaan ylös muutamia tiettyjä Duplo-paketteja. Duploilla valtaosa taaperoista tykkää leikkiä ja rakentelutaidot kehittyvät koko ajan. 1,5-vuotiaasta ylöspäin suunnattuja Duploja ei itse asiassa ole kovin montaa paketillista, mutta minusta ne 2-vuotiaan Duplotkin käyvät mainiosti jo tämän ikäiselle.

Toinen hyvä monta vuotta kestävä lelu niin tytölle kuin pojallekin on Brion junarata (tai Ikean/Bilteman - ne kun kuulemma sopivat yhteen Brion osien kanssa). Tämä olisi siinäkin mielessä kiva lahja, koska tähän voisi sitten jatkossakin ostella lisää osia ja vetureita - kokonainen setti on tosi kallis, mutta esimerkiksi yksi veturi olisi ihan kohtuuhintainen ja kiva vaikkapa synttärilahjaksi. Oman googletteluni perusteella noissa radan osissa ei ole eroa laadussa Brion, Ikean tai Bilteman osien välillä - vaikka hinnassa onkin melkoinen ero. Veturit puolestaan ovat Briolla ilmeisesti selkeästi laadukkaampia. Eli tämän pohjalta meidän toiveena onkin Ikean ja Bilteman rataosat ja Brion veturit. :) Itsehän nappasin jo Ikeasta pari ratapakettia matkaan, kun siellä tulee niin harvoin käytyä shoppailemassa.Leikkikeittiö ja leikkiruuat tulevat olemaan kova juttu nyt ja lähivuosina. Kerhossakin se leikkikeittiö on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja meiltä kotoa löytyvä muovinen 15 euron härpäke ei kyllä ole yhtään mitään sellaisen kunnon puisen keittiön rinnalla. Leikkikeittiökin on sellainen, jota on helppo sitten tulevina vuosina laajentaa ja kasvattaa ja ostaa lahjaksi lisää osia. Tämänkin osalta kyllä huomaan ajattelevani kestävyyttä ja laadukkuutta; leikattavat puiset leikkiruuat nousevat omalla arvostuslistallani huomattavasti korkeammalle kuin muoviset kiinalaiset leikkiruuat. Vaikka niitä muovisia saisi samalla hinnalla huomattavasti enemmän kuin puisia. Ja luonnollisesti meille ainakin on tulossa myös niitä virkattuja ruokia, kunhan vaan äiti ehtii virkkaamaan - ei siis välttämättä joululahjaksi.

Kirja on myös aina varma valinta lapselle kuin lapselle - kunhan osaa ostaa kiinnostavan ja taitoihin sopivan. Esimerkiksi meillä ne paksusivuiset kirjat ovat Meean mielestä vaan vauvoille ja hän haluaisi lukea ainoastaan ohutsivuisia kirjoja. Joita yleensä pitää lukea äidin kanssa, koska muuten sivut on rutattu ja revitty lukemisen tuoksinassa. Meillä tällä hetkellä hepat ja mopot ovat mielenkiintoisimmat jutut, joten Meean joululahja-toivekirjakin olisi näiden aiheiden tiimoilta. Yksi heppakirja taitaa löytyäkin, mutta mopokirjaa ei kyllä ole vielä yhtään!

1,5-vuotiaana lastenohjelmat alkavat - ehkä - kiinnostaa jo jonkin verran, joten dvd:itä voisi myös tämän ikäisen joulupaketeista löytyä. Meea rakastaa Fröbelin Palikoita - oikeastaan ainoa lastenohjelma Mimmien Muskarin ohella, jota hän malttaa pysähtyä katsomaan televisiosta. Kaksi levyä meiltä jo löytyy, mutta lisälevyt olisivat varmasti tervetulleita. iPadilta katsellaan Netflixistä myös Pocoyota, mutta sitä ei ikäväkseni dvd-muodossa suomenkielisenä löydy.
Mikäli lapsi on yli vuoden ikäinen joulun aikaan JA talvi on ollut vähäluminen, on myös pulkka hyvä lahjavaihtoehto. Meilläkin viime vuonna oli vauvapulkka, joka lähti naapurin vuotta nuoremman neitokaisen käyttöön täksi vuodeksi, joten isojen tyttöjen pulkka olisi meillä toivelistalla. Stiga näyttäisi olevan tarkoitettu 3-vuotiaasta ylöspäin, mutta taidoista riippuen se kyllä voisi olla hyvä vaihtoehto pulkalle jo 1,5-vuotiaallakin. Aika paljon nuo lahja-asiat liittyvät siihen, että a) missä vaiheessa vuotta on synttärit ja b) minkä ikäinen on jouluaattona.Myös juniorisängyn osto tullee meillä ajankohtaiseksi ensi vuonna. Nähtäväksi jää milloin - riippuu myös siitä, saako tuosta pinnasängystä laitaa poistettua ja harjoiteltua nukkumista alkuunsa siinä. Sängyn haluan ehdottomasti ostaa itse, mutta peitto, tyyny ja lakanoita tarvitaan, kunhan Meea junnusänkyyn siirtyy. Junnusänky ja sen tarvikkeet ovatkin oikeastaan ainoa ns. tarvikeostos, jonka olen keksinyt - mitään muuta ei tämän ikäiselle oikein tarvitse ostaa ja junnusänkyyn siirtyminenkään ei ole sinänsä ikäsidonnaista. Meillä siis edeltävä tarvikeostos ennen tätä oli jakkara vessaan - enkä kyllä keksi mikä voisi junnusängyn jälkeen olla seuraava tarvittava asia lelujen ja vaatteiden ohella.

Mitä muiden 1,5-vuotiaiden toivelistalta ja pukinkontista löytyy? 


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!