keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Joululahjoja - enemmän vai vähemmän?Viimeviikkoisen joululahjojen paketointirumban keskellä tuli väkisinkin miettineeksi, että mikä määrä joululahjoja olisi sopiva määrä. Paketointi vei niin paljon aikaa (viimeisenä iltana yhteen asti yöllä!), että aiheeseen liittyvän bloggauksen kirjoittaminenkin jäi joulun jälkeiseen aikaan. Sen verran sitä paketoitavaa riitti.

Törmäsin ennen joulua useisiin mielipiteisiin siitä, että lapselle pitäisi ostaa mahdollisimman vähän lahjoja. Yksi tai vain muutama. "Lapsi ei tarvitse montaa joululahjaa." Joillain useamman lapsen äideillä on jopa tietty lukumäärä (1-5), montako lahjaa kukin lapsista saa. "Kun kuitenkin saa niin paljon lahjoja muilta." Lisäksi etenkin näin pienille niitä lahjoja annetaan jo ennen joulua ja/tai ostetaan vasta joulujen jälkeisistä alennusmyynneistä. "Kun ei se vielä ymmärrä lahjoista mitään." 

Itsellä ajatus on ehkä vähän päinvastainen.

Tai jos ajatellaan nyt ensinnäkin tuota lahjojen lukumäärää. En nyt enkä tulevinakaan vuosina halua päättää tiettyä lukumäärää joululahjoille. Etenkään maksimilukumäärää. Tietenkin tilanne voisi olla erilainen, jos lapsia olisi useampi ja kaikille pitäisi olla ns. sama määrä. Mutta minusta kuitenkin lukumäärää tärkeämpää on lahjojen sisältö. Lahjoja voi olla vain yksi arvokkaampi tai kolmekymmentä pientä. Tosin luulen, että vaikka lapselle ostaisin vain yhden arvokkaamman lahjan, käärisin silti pakettiin jotain euron arvoisia juttuja, jotta lukumäärä kasvaisi.

Ainakin itse muistan lapsuudesta, että sitä kivempaa oli, mitä useamman lahjan sai avata. Sisällöllä ei (ainakaan avausvaiheessa) ollut juurikaan merkitystä. Sama logiikka näkyy kyllä hyvin myös omassa joululahjashoppailussani. Pakettiin käärin tänäkin vuonna Meealle yhdet housut, yhden sukkapaketin ja muita vastaavia sattumalta tähän aikaan vuodesta muuten vaan ostamiani juttuja - joista Meea ei välttämättä ollut sinänsä kovin innoissaan. Samoin miehen sisarusten ollessa pienempiä muistan, että heillekin laitoin eri paketteihin lelun ja siihen tulevat paristot - ihan vaan siksi, että olisi enemmän avattavaa.

Olen sinänsä samoilla linjoilla siinä, että lapsi ei tarvitse suurta pakettimäärää ollakseen onnellinen tai nauttiakseen joulusta. Etenkään näin pieni lapsi. Mutta kun kyseessä on ainokainen ja äiti tykkää muutenkin ostella (joulu)lahjoja, ei voida välttyä siltä, että lahjoja on iso läjä. Itse asiassa jouluna tulee ylipäätään osteltua enemmän kuin vaikkapa synttäreinä - mikä on kyllä oikeastaan vähän hassua.

Pakko kylläkin myöntää, että paketoimaan ryhtyessäni yllätyin itsekin, kuinka monta lahjaa Meealle olikaan tulossa. Alunperin ajatuksena oli ostaa yksi isompi lahja (joka ostettiinkin), siihen muutama ns. lisätarvike (2-4 pakettia) ja EHKÄ jotain pientä vielä lisäksi. Paketointivaiheessa kaapista löytyi kuitenkin muutama jo loka-marraskuussa jemmaan ostamani lelu sekä nämä jo aiemmin mainitsemani vaatteet. Muiden joulushoppailujen ohella tuli tilattua Meeallekin ns. samalla vaivalla pari tavaraa. Lisäksi viime päivinä piti vielä käydä hakemassa muutama "ostaisin nämä kuitenkin kohta" -tavara, jotta sai nekin kääräistyä joulupaperiin.

Laskeskelin, että loppujen lopuksi Meealle taisi tulla meiltä yhteensä 18 lahjaa (joista kaksi miehen hankkimia - hänellä on ollut tapana ostaa itse Meealle joululahja, jonka sisältöä minä en tiedä). Mutta toki näissäkin oli esimerkiksi junarata+kulkuneuvot sellainen, jonka paketoin neljään erilliseen pakettiin - olisi voinut laittaa yhteenkin.
Ja kyllähän se Meea pakettien avaamisesta tykkäsi. Olisi varmasti ollut onnellinen vähemmästäkin lahjamäärästä - tai siitä, että joku lahja olisi tullut (vaikka ilman lahjapaperia) ennen tai jälkeen joulun.

Mutta minusta lahjapaketit kuuluvat jouluaattoon, eikä meillä jatkossakaan aiota muualta saatuja paketteja avata ennen aattoa - kuten monella tuntuu olevan tapana. Tai avata lahjat jo heti aattoaamuna. Tietty jännitys kuuluu jouluun ja meidän perheessä lahjatkin pysyvät paketeissaan aattoiltaan saakka. Aaton jälkeen toki voisi avata lahjoja, etenkin jos joulua vietetään ns. kahdessa osassa, kuten tänä vuonna. Mutta se, että joululahjat ostettaisiin vasta joulun jälkeen alennusmyynneistä, ei kuulosta minusta kivalta - tuskin niitä jaksaisi edes kääräistä lahjapakettiin enää joulun jälkeen.

"Apua, kuinka paljon lahjoja!"


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!