maanantai 29. elokuuta 2016

Projektina DIY Ikea DuktigEli suomeksi sanottuna: leikkikeittiön tuunaus joulupukinkonttiin.

Meea sai siis joululahjaksi oman leikkikeittiön. Tästä voi päätellä, että tuunaus on suoritettu jo viime vuoden puolella, mutta en vaan ole ehtinyt tästä blogiin kirjoittaa aiemmin! Välillä on tuntunut olevan haasteita bloggaamiseen käytettävän ajan suhteen - ja ns. ajankohtaisemmat aiheet ovat kiilanneet edelle. Mutta nyt! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Mietin aluksi valmiin - hieman kalliimman - leikkikeittiön ostamista, mutta Ikean Duktig-leikkikeittiön edullinen hinta, fiksu ulkomuoto, kätevä koko ja tuunaaminen mieleisekseen tuntui passelilta ratkaisulta. Pinterest on pullollaan ihania tuunattuja Duktig-keittiöitä, joten vinkkien etsiminenkään ei ollut vaikeaa.

Ajatuksena oli tuunata keittiö yhdessä miehen kanssa, mutta loppujen lopuksi hän kyllä teki enimmän työn - minä valitsin värit ja materiaalit. :D

Kun tosiaan itse sain jättäytyä varsinaisesta tuunauksesta sivualalle, tuntuu että tämähän oli tosi helppo tuunauskohde. :D Toki siihen meni jonkin verran aikaa, mutta eipä mieskään valitellut tämän kovin raskasta olleen - eikä hermotkaan tainneet mennä kertaakaan. Pienellä vaivalla keittiöstä saa kuitenkin monta kertaa kivemman näköisen kuin se alkuperäinen Duktig.No mitäpä Meean leikkikeittiössä sitten tuunattiin?

1) Valkoinen maali
Kaikki puunväriset osat maalattiin valkoiseksi ennen kasaamista. Jo pelkästään tämä maalaus raikasti keittiön ilmettä!


2) Hopeaspray
Hellan ja mikron ovi käsiteltiin hopeaspraylla. Näin ne näyttivät aidommilta, rosterisilta kodinkoneilta.3) Nupit hellaan
Hellaan tehtiin nupit, jotka ruuvattiin löysähkösti kiinni hellan yläpuolelle. Näin niitä voi käännellä jonkin verran.

4) Tapetti välitasoon
Välitasoon laitettiin levy taustalle ja levyyn tapetti. Tämä oli vaikein osuus keittiötuunauksesta - siis se valinta! Aluksi mietin laattakuvioista tapettia tai jotain hempeän vaaleanpunaista kukkakuviota. Kun K-raudan alelaarista löytyi tällainen ihastuttava ruututapetti, valinta oli aika selvä. Sopii kyllä keittiöön erinomaisesti!5) DC-fix pöytätasoon
Pöytätaso päällystettiin marmorityylisellä DC-Fixillä. Jos tapetin valinta oli keittiötuunauksen vaikein osa, tämä DC-Fixin kiinnittäminen oli fyysisesti vaikein osuus! Helpompaa tämä oli kuin kirjojen päällystäminen kontaktimuovilla, mutta silti tämä oli ainoa osuus, johon vaadittiin kahden henkilön työpanos. Pyöristetyt nurkat jäivät vähän epäsiisteiksi DC-Fixillä, mutta eipä se pikkuneitiä leikeissä ole haitannut.

6) Valot
Välitilaan ostettiin useamman ledin sisältävä suorakulmion muotoinen lamppu valaisemaan kokkailuja. Itse asiassa tämä lamppu ei enää keittiössä ole, sillä tarrakiinnitys ei toiminut riittävästi ja lamppu putoili jatkuvasti. Patenttiratkaisua asiaan ei ole keksitty - eikä valoa kyllä ole kaivattukaan. Toinen valo löytyy uunista; uunin seinässä on painettava valo, jonka saa siis valosta painamalla päälle tai pois.7) Koukut
Koukut keittiön sivuun asennettiin itse asiassa vasta joulun jälkeen (samoin kun muuten nuo valotkin!), koska emme ennen joulua löytäneet sopivia koukkuja. Clas Ohlsonilta ne lopulta löytyivät; söpöt vaaleanpunaiset koukut, johon voi ripustaa keittiöpyyhkeen tai jossain kohtaa vaikkapa esiliinan.

-----

Kohtuullisen pieniä muokkauksia, eikä eurojakaan kulunut älyttömästi; DC-Fix ja lamput taisivat olla ne kalleimmat investoinnit. Ja silti keittiö on aivan erinäköinen kuin se Ikean peruskeittiö! Meillä leikkikeittiö sijoitettiin oikean keittiön sivuun, joten siksi hyvä ulkonäkö on (ainakin itselleni) entistä tärkeämpää.

Vaikka keittiö on jo leikeissä mukana, ei se tarkoita sitä, että se olisi (välttämättä) vielä valmis. Vielä ajatuksissa on muuttaa tuo hellan luukku aukeamaan kuten oikea hella; nythän se siis aukeaa saman suuntaisesti kuin ovi. Se ei kuulemma olisi suuri homma, mutta on vaan unohtunut kaiken muun keskellä - vähän niinkuin tämä bloggauskin. Myöskin tapetin vaihtaminen välitilaan kävisi kohtuullisen kätevästi; sitäkin voisi harkita jossain vaiheessa, jos vastaan sattuu vielä parempi tapetti.

Huhtikuussa sain valmiiksi ontelokuteesta tekemäni vaaleanpunaisen lelukorin keittiön viereen ja jonkinlaiset laatikot keittiön alle leluja varten on vielä suunnitteilla - jos vaan jossain tulee vastaan sopivia. Jos tilaa olisi enemmän, tähän kylkeen voisi tuunata vaikka jääkaapinkin!

Parastahan tässä kaikessa on se, että leikkikeittiö on vielä reilun puolen vuoden jälkeenkin yksi ehdottomasti leikityimmistä leluista! Alkukuukausina Meea kokkasi päivittäin, edelleenkin monta kertaa viikossa.

Tuunaukset ovat kestäneet ja leikkikeittiö tulee varmastikin ihastuttamaan vielä monta vuotta. :)Löytyykö teiltä tuunattua leikkikeittiötä?

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

2 kommenttia:

  1. Meille vasta tuli tuo sama keittiö. Aivan ihana tuunaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Tämä on kyllä ollut yksi parhaista hankinnoista; pikkuneiti tykkää niiiiin paljon. <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!