keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Top 10: 2,5-vuotiaan lempileikit

Meidän neiti on kahden päivän päästä tasan 2,5-vuotias ja sain aikaiseksi kirjoittaa loppuun lempileikkejä koskevan bloggauksen. Mitkä leikit meillä ovat kiinnostaneet eniten kuluneen syksyn aikana?

Esittelyssä siis 2,5-vuotiaan neidin lempileikit, top 10 (tosin ei välttämättä missään järjestyksessä).


1. Palapelien tekeminen
Palapelit ovat olleet yksi lemppareista jo pitkään ja pikkuhiljaa on siirrytty yhä vaikeampiin ja vaikeampiin palapeleihin. Tällä hetkellä tehdään 15-20 palan pelejä, jotka onnistuvat erinomaisesti ja pitkälti neiti osaa tehdä ne yksinkin. Yhtä vähän vaikeampaa (olisikohan n. 35 palan?) palapeliä ollaan tehty yhdessä ja yhä useammin neiti valitsee nimenomaan tämän palapelin tehtäväksi - ja joka kerta sen teko onnistuu vaivattomammin!

2. Junaradan kokoaminen
Meea sai junaradan osia joululahjaksi vuosi sitten ja junarata oli alkuvuodesta yksi parhaimmista leluista - sitten se oli pitkään laatikossa leikkimättä ja nyt syksyn myötä se on taas kaivettu esiin yhä useammin. Monesti kun Meealta kysyy "mitäs me leikittäisiin?", ensimmäinen spontaani vastaus on "junaradalla!" Junaratapalikoiden määrä ei päätä huimaa, mutta saa siitä sentään jonkinlaisen radan aikaiseksi; Meealla vaan on tapana kasvattaa radan pituutta niin paljon, että palikat eivät enää riitä takaisinpäin. :D

3. Askartelu, piirtäminen ja värittäminen
Kuten aiemmin kirjoitinkin, askartelu on kasvattanut suosiotaan ja neiti on innokas askartelija. Varsinainen askartelu on valitettavasti toistaiseksi ollut melko vähäistä (Sinellin tilaus on onneksi jo matkalla kotiin!), mutta sitä on tarkoitus kasvattaa lähiaikoina. Kynät sen sijaan kaivetaan esiin vähintään joka toinen päivä ja joko taiteillaan paperille tai väritetään värityskirjan kuvia. Ihan ei vielä neiti pysy viivojen sisällä, eikä itse asiassa jaksa siihen värittämiseen keskittyä kauaa (ja viimeistään sitten menee hermo, jos häntä yrittää neuvoa värittämisessä!), mutta selkeästi neiti kyllä nauttii tästä!

4. Lääkärileikit
Kesästä asti yksi lempparileikeistä. "Minä olen lääkäri, päivää! Mikä äitiä vaivaa?" Vuoron perään ollaan potilaita ja lääkäreitä; välillä jopa ollaan Meean kanssa kumpikin potilaita ja maataan vierekkäin sohvalla isin ollessa lääkäri. Jokainen väline lääkärinlaukusta täytyy käyttää ja potilas saada kuntoon. Meean lempparina on ottaa tikku pois vatsasta, antaa lääkettä sekä mitata veripaine. Hyvin ammattitaitoisesti hän selostaa aina mitä on tekemässä ja paljonko on ollut kuumetta ja milloin potilas on terve. :)5. Kotitöiden tekeminen
Kyllä - ihan oikeasti! Neiti haluaa auttaa leipomisessa ja kokkaamisessa, pöydän kattamisessa, tiskien ja pyykkien laittamisessa sekä siivoamisessa... Hänellä on oma rättinsä, jolla hän pyyhkii pöytiä ja ovia; sen mukaan, mitä äitikin tekee. Puhtaiden tiskien laittaminen on niin kivaa puuhaa, että neiti alkaa välillä jopa ihan oma-aloitteisesti tyhjentämään tiskikoneen sisältöä kaappeihin ja laatikoihin!

6. Piilosilla olo
Päiväkodissa ovat kuulemma leikkineet jo hippaakin, mutta toistaiseksi kotioloissa on tyydytty vaan piilosilla oloon. Ja se on muuten leikki, jota neiti jaksaisi harrastaa vaikka kuinka kauan! Oikeasti - niin kauan, että äidiltä loppuu jo jaksaminen. :D "Mä menen piiloon, laske sinä!" kuuluu meillä kotona to-del-la usein; välillä vaihdetaan piiloon menijää ja neiti laskee kovaan ääneen viiteen. Kotona parhaat piilot ovat omassa sängyssä peiton alla, olohuoneen verhon takana sekä oman huoneen Kallax-hyllyn sivuun jäävässä kolosessa.

7. Pukeminen ja esittäminen
Yksi neidin suosikkipuuha nykyisin on hienoksi neidiksi laittautuminen. Hänen käsityksensä mukaan siihen kuuluu mekko (joka on saatava päälle vaikka itkun kanssa), Frozen-korut (jotka hän sai palkinnoksi pottaan tulleesta kakasta - ja jotka ovat ehkä tällä hetkellä tärkeimmät tavarat, joita neiti omistaa!) sekä useimmiten myös kengät (välillä juhlakengät, välillä Kuomat :D ). Toisinaan asuun yhdistetään myös Frozen-laukku, joka on pakollinen varuste myös kaupungille lähdettäessä. Näitä hän sitten pukee päälleen ja keikistelee; monesti sanoo vielä juhlivansa synttäreitä ja odottaa äidin leipovan kakun. :D Tämän ohella toinen Meean "harrastus" on esittäminen; hän kaivaa esitysvaatteet (eli lippalierin ja jonkun pikkulaukuistaan) esille ja sanoo "nyt minä esitän, katsopas!". Useimmiten hän ei edes tee mitään ihmeempää, kunhan vaan laittaa esitysvaatteet - mutta välillä laulaa, tanssii (kanapolkkaa) tai kertoo jotain tarinaa eläytyen. Niissä tilanteissa ei voi muuta kuin nauraa ja ihmetellä, että mistä ihmeestä hän tämänkin on keksinyt.8. Kotileikit
Leikkikeittiö on ollut viime aikoina vähän vähemmällä leikkimisellä, mutta luokittelisin sen silti yhdeksi parhaista leikeistä. Sillä kun voi leikkiä myös ns. ohimennen ja leikkikeittiö on tosiaan käytössä jo siinä määrin, että neiti käy likaiset kätensä pesemässä leikkikeittiön hanan alla... :D Myös tietynlainen hoivausvietti näkyy päivä päivältä enemmän ja nukkeja hellitään kovasti. Varmaan eniten huolenpitoa saa Meean kylpynukke, jota Meea kylpyammeessa ollessaan pesee sienellä, syöttää ruokaa vauvalusikalla ja käyttää pissalla "potalla". "Minä pesen vielä silmätkin!" neiti totesi viimeksi kylvyssä, kun kyselin, että joko vauvanukke on pesty. :)

9. Kirjojen lukeminen
Olen aiemmin (ehkä blogissakin) valitellut sitä, miten harmi on, ettei Meea malta istua paikoillaan kuuntelemassa satuja - minä kun niin mielelläni lukisin hänelle kirjoja. Nyt tässäkin asiassa on tapahtunut muutos, sillä lyhyitä kirjoja (siis sellaisia, missä on vain lause tai kaksi per sivu) Meea malttaa jo hienosti kuunnella ja seurata tarinaa keskittyneesti. Itse asiassa niin keskittyneesti, että hän sitten monesti lukee nuo kirjat myös äidille - kertoen tekstistä ne jutut, mitkä ovat jääneet muistiin sekä kertoen hieman lisää kuvien tapahtumista. :)

10. Ulkoilu ja metsäretket
Ihan parasta puuhaa viikonloppuisin! Vielä eväät mukaan, niin kyllä neiti nauttii! Pariin otteeseen ollaan käyty läheisellä laavulla ja pari kertaa myös tuossa lähimetsässä. On katseltu luontoa, keräilty materiaalia (mm. käpyjä) askarteluja varten ja nautittu eväitä metsän siimeksessä. Niin ja metsästetty hirviöitä. :DMikä teillä on lempipuuhaa just nyt? 

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!