tiistai 10. kesäkuuta 2014

Nimenannon vaikeus

Huh. Voin todeta nimen päättämisen olevan yksi vaikeimmista asioista, jonka eteen olen joutunut.

Nättejä nimiähän on runsaasti, mutta kun vauvan nímenannossa pitää sen lisäksi huomioida monta muutakin juttua.

Ihan ensimmäisenä listoilta piti karsia ne nimet, jotka jollain tutulla on jo käytössä. Sukulaiset, kaverit ja tuttavat - sekä etenkin heidän lapsensa. Erikoisten nimien osalta myös puolitutut, mikäli nimestä tulee liian elävästi mieleen kyseinen henkilö. Tai jos jollain (ärsyttävällä) julkkiksella on sama nimi, ei sitä voi harkita vauvan nimeksi.

Seuraava etappi on sitten se, että nimiehdotuksista oma ja miehen maku kohtaavat. Meillä homma meni niin, että itse laadin pitkän listan kivoista nimistä ja mies valitsi tästä joukosta omat suosikkinsa. Tai siis lähinnä sanoi ehdottoman ei:n noin puolelle näistä nimistä. Itse kun halusin valita jonkin edes vähän erikoisemman nimen maijojen ja liisojen sijaan - miehen mielestä osa ehdotuksistani oli liian erikoisia. Muutama molempien mielestä tositositosi kiva nimi löytyi ja pikkuneidin nimet valittiinkin tästä joukosta.

Sopiiko nimi joukkoon?


Eipä ne nimenvalinnan vaikeudet ihan tähän päättyneet. Vielä kun piti ottaa huomioon nimen yhteensopivuus. 

Siis ensinnäkin ensimmäisen, toisen ja mahdollisen kolmannen nimen sopivuus toisiinsa. Ei ihan mitä tahansa nimiä voi laittaa peräkkäin, vaikka ne kuinka kauniita olisivatkin. Meillä arvottiin pitkään ensimmäisen ja toisen nimen välillä, että kummin päin ne laitetaan; kumpi olisi kivempi etunimi ja kuulostavatko nimet fiksuilta peräkkäin kummassa tahansa järjestyksessä. Lisäksi pohdittiin, että tarvitaanko kolmatta nimeä perään vai riittäisikö tämä kaksikko.

Sen lisäksi pitää ottaa huomioon nimen sopivuus sukunimeen. Meillä sukunimi karkotti muutaman nimivaihtoehdon pois, koska ne eivät olisi matchanneet sukunimeen ja/tai yhdistelmästä olisi tullut mieleen jotain muuta. Jo ennen vauvan syntymää vitsailtiin Meri-nimen antamisesta, vaikkakaan tuo nimi ei oikeasti ollut koskaan listoilla, mutta se nyt ehkä räikeimpänä esimerkkinä yhteensopimattomasta parista.

Ja sitten vielä lopuksi piti tottakai testata nimenkäännöksillä (eli esim. Maija Mehiläinen - Meija Mahilainen), ettei lapsesta tule koulukiusattua. :D 

Nimi valittu!


Vaikeasta prosessista huolimatta nimi on nyt vihdoin valittu ja kaikki edellä mainitut kriteerit täytetty. Haastavaa kyllä oli, koska tyttönen joutuu kuitenkin kantamaan tätä nimeä loppuikänsä (tai ainakin aikuisikään asti, jolloin voi halutessaan nimeä vaihtaa) - eikä ole saanut valintaan vaikuttaa. 

Vaikeaa se oli, mutta nyt on valittu! Tai tekisi mieli sanoa, että ehtiihän sitä vielä vaihtaa, kun ristiäiset ovat vasta edessäpäin. Mutta koska eilen ryhdyin tekemään nimitaulua ristiäiskoristeluksi ja pappi kirjoitti nimen tänään virallisiin papereihin, niin kyllä näissä nimissä täytyy nyt pysyä. :)

Mikä se nimi sitten on? Se jääköön vielä salaisuudeksi ainakin viikon ajaksi - ei olla edes mummeleille kerrottu nimeä tai nimivaihtoehtoja runsaista uteluista huolimatta. :) Nimiveikkaukset kyllä on parhaillaan sunnuntaihin asti käynnissä. :)

Näillä mennään ja jo viikon kuluttua Pirppua voi kutsua muuksikin kuin Pirpuksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!