torstai 5. kesäkuuta 2014

Ristiäiset - piece of cake?

Jotenkin ajattelin etukäteen, että ristiäisten järjestäminen on ihan helppo juttu, johon ei paljoa aikaa ja vaivaa tarvita. Tai ehkä pikemminkin - en oikeastaan ollut edes ajatellut sen kummemmin koko ristiäisasiaa.

Nyt kun ristiäisiin on enää puolitoista viikkoa ja paljon hommia tekemättä, ei se ihan palalta kakkua enää tunnu...

1) Ajankohta


Kaksi kuukautta vauvan syntymästä on juhannus, joten juhlat on pidettävä ennen sitä. Vaikkei meille ole tulossa paljoa ristiäisvieraita, ovat kaikki sen verran oleellisia, että päivän oli sovittava kaíkille. Siksi ajankohta pitikin varmistaa etukäteen vierailta.

Onneksi sekä meille, kummeille että isovanhemmille sopiva päivä löytyi kohtuullisen helposti; heti ensimmäisellä ehdotuksella. Ja päivä sopi myös papille, joten ensimmäisestä etapista selvittiin vaivatta. 

Ristiäiset siis ovat viikkoa ennen juhannusta, joten paljoa aikaa ristiäisjärjestelyille ei enää ole.

2) Kutsut


Joku muuhan olisi laittanut kutsut tekstarilla tai soittanut vieraat läpi. Varsinkin kun vierasjoukolta kuitenkin kysyttiin päivän sopivuudesta etukäteen. Perfektionisti halusi kuitenkin lähettää kutsut postissa.

Sen verran myönnyin, etten lähtenyt askartelemaan kusuja itse, vaan tilasin ne valmiiseen pohjaan valokuvaliikkeestä netistä. Näin jälkikäteen en tosin tiedä, olisiko askartelemalla päässyt helpommalla.

Kaikki kun ei mennyt kuten Strömsössä, sillä kutsukorttien kuvien laatu oli ala-arvoisen huonoa ja ne lähtivät asiakaspalautuksena takaisin. Koska en uskaltanut tilata uusia kortteja enää samasta paikasta, hätäratkaisuna naputtelin tilauksen toisaalle ja toivoin parasta. Uudet kortit olivat laadultaan huomattavasti paremmat, vaikkei valmis korttipohja ollutkaan yhtä hieno kuin alkuperäinen. Tärkeintä kuitenkin lienee se, että saatiin kutsut postiin - vaikkakin vasta kaksi viikkoa ennen juhlia.

3) Tarjoilut


"Kakku ja jotain muuta tarjottavaa." Niin, mutta mitä muuta? Ja mistä kakku?

Koska ristiäiset ovat vasta edessä, jätetään toistaiseksi kertomatta, mitä tulee olemaan tarjolla. Mutta täytekakku tosiaan ainakin. En siis tosiaankaan olisi haluamaani kakkua osannut tehdä, joten aikaa meni kakun tilaamiseenkin. Laittelin tarjouspyyntöjä useampaan paikkaan ja täytyy sanoa, että hintaerot olivat valtavat. Samoilla spekseillä hinnoissa oli eroa halvimman ja kalliimman välillä jopa 60 euroa. Ja halvin kuitenkin oli ihan oikea konditoria!

Kakkua lukuunottamatta kaikki tarjottavat on tarkoitus tehdä itse, joka luonnollisesti vie vähän aikaa, vaikkei vierasmäärä ole suuri. Onneksi osa on jo valmiina pakastimessa ja loppujen osalta melko selvät sävelet ristiäislauantain työlistalla.

4) Vaatteet


Oltiin etukäteen mietitty, että hankitaan uusi kastemekko. Ihan vaan siksi, että mekot oli tarjolla molempien suvuista, eikä haluttu loukata kummankaan sukua valitsemalla se toinen. No, koska nopealla googlettelulla ei löytynyt hienoa kohtuuhintaista mekkoa, päätettiin kuitenkin turvautua suvun tarjontaan. Päätös olikin sitten melko helppo, koska oma mekkoni oli 30 vuodessa kellastunut melkoisesti. Joten päädyttiin miehen suvun kastemekkoon. Eikä oma sukunikaan jää täysin paitsioon, koska käyttöön pääsee siltä puolelta kasteliina.

Koska kastemekkoa ei voi pitää koko juhlan ajan, Pirppu tarvitsi myös juhlamekon. Ja kengät. Ja hiuspannan. Ja sukkahousut. 

Siinä etsimisessä sitten olikin hommaa. Tai lähinnä juhlamekon osalta, koska nettikaupoissa oli a) melko pienet valikoimat nättejä juhlamekkoja ja b) olemattomat valikoimat koon 56 juhlamekkoja. Mekko löytyikin lopulta FB-kirpparin kautta, tuli postissa perille eilen ja odottaa parhaillaan vielä kokeilua päälle. Kenkiä olen ostanut kahdet (sekä kastemekon että juhlamekon väriset), hiuspantoja on kaikkineen neljä eri vaihtoehtoa ja tarpeeksi pienet ja juhlavat sukkahousutkin löysin alkuviikosta. Saattoi lähteä vähän käsistä tältä äidiltä? :D

Normaalisti tässä kaiken kiireen keskellä olisin itse varmaan turvautunut johonkin vanhaan mekkoon. Mutta koska raskauskiloja on vielä jäljellä - ja niistä 90% mahassa ja 10% tisseissä - en edes yrittänyt ahtautua vanhoihin juhlamekkoihin. Joten tilasin netistä pari potentiaalista vaihtoehtoa. Vaan eipä mennyt sekään kuin Strömsössä; näteimmässä mekossa oli reikä etuosassa, joten ei muuta kuin palautusta ja uutta tilausta tekemään. Uusi samanlainen mekko ehti onneksi jo tulla, joten nyt on juhlavaatetus kunnossa. Parturiin ei taida enää ehtiä, mitta eiköhän näillä hiuksilla jotenkin pärjätä.

5) Koristelu


Kastemalja, kynttilä ja pöytäliina olivat hoidossa jo alusta asti, mutta kaikkeen muuhun koristeluun olen herännyt vasta nyt. Tai siis ylipäätään siihen, että kahvipöytään voisi laittaa jotain muutakin kuin pöytäliinan ja astiat.

Millaiseen kynttilänjalkaan kynttilä laitetaan? Millaiset kukat kastepöytään? Tarvitseeko kahvipöytään kukat? Mitä muita koristeita kahvipöytään? Missä on meidän vihkiraamattu? Mistä astiat 20 hengelle? Voisiko ruokiinkin saada jotain vaaleanpunaista? Mistä löytyisi kivat lautasliinat?

Osa kysymyksistä on selvitetty, osa on vielä vastaamatta (ja hoitamatta). No, onhan tässä vielä reilu viikko aikaa...

6) Kirkolliset asiat


Keskusteluapapin kanssa ei ole vielä ollut, joten kasteen kulkuun liittyvät asiat on vielä totaalisen auki.

Sylikummi on valittu, mutta kaikki muu on vielä mysteeri. Vaikka useammissa ristiäisissä olen ollut (myös kummin ominaisuudessa), en oikein muista, mitä kaikkea ristiäiskaavaan kuuluu - enkä ole vielä muistanut sitä edes googlettaa. En edes tiedä minkä virsien joukosta laulettava virsi (vai virret?) pitää valita.

7) Siivous


Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä. Siivous, eli helppo nakki sylivauvan kanssa päivät viettävälle. Tiskien laitto onnistuu mainosti vauva sylissä, mutta kaikki muu on vähän hankalaa.

Kunnon suursiivousta ja tavaroiden uudelleenjärjestelyä/sisustamista ollaan vähän jo aloitettu viime viikkoina. Lähestyvät ristiäiset ovat olleet hyvä keino keskeneräisten asioiden loppuunsaattamiselle; mm. viime kesänä hieman kesken jäänyt jätekatos sai nurkkalaudat ja viimeiset silaukset maalia viime viikonloppuna ja pelihuoneeseenkin saatiin vihdoin televisio (eihän se mikään pelihuone ilman telkkaria ja pleikkaria ole?).

Vielä riittää järjestelyhommaa ensi viikonlopulle ihan riittävästi - mutta sittenpähän on koti hyvässä kunnossa, kun saadaan ylimääräiset tavarat vihdoin paikoilleen. Voidaan sitten loppukesä ottaa lunkisti ja lepäillä. :)

---
Ja jos ei yllä olevassa vielä ollut tarpeeksi hommaa, niin toki vielä pitäisi päättää se vauvan nimi. Huh. Vahva vaihtoehto on onneksi jo olemassa, mutta ihanihan lopullista päätöstä ei vielä ole tehty. Onneksi nimeä ei ole tulossa esim. kakun päälle, niin voidaan vielä venyttää päätöksen tekoa loppumetreille asti. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!