keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Orastava päivärytmi

Vaikka päivät vauvan kanssa ovat aina erilaisia, eikä esim. päiväunien pituutta pysty vielä ennakoimaan, meillä alkaa pikkuhiljaa olla jo jonkinlaista päivärytmiä. Yöunien osalta on menty tällä tavoin jo useampi viikko ja päiväunienkin pituus ja ajankohta alkavat asettua tiettyyn kohtaan lähes joka päivä.

Nythän tietenkin sitten kesälomareissailujen myötä tämä orastava päivärytmi varmaan ehtii mennä sekaisin. :D Mutta tällaiselta meidän normipäivä toistaiseksi näyttää:

Herätys klo 6.30-7.30 jo koko kesäkuun ajan; kerran on nukuttu yli kasiin ja parina aamuna noustu jo kuudelta. Mutta aika tarkasti tuo herätys on (vauvan toimesta) joka aamu samaan aikaan.

Heräämisen jälkeen mennään juomaan aamumaito, vaihdetaan vaippa ja yövaatteet pois. Sen jälkeen vauva viihtyy 10-30 min sängyssä katselemassa mobilea (tai joskus sitterissä); siinä ajassa ehtii itse käydä vessassa, vaihtaa vaatteet ja pumpata. Joskus ehdin syödä aamupalankin rauhassa mobile-hetken aikana, joskus on vauva sylissä. 

Sitten aamulla vähän sylitellään ja syödään lisää maitoa. :) Väsy iskee uudelleen suunnilleen 9 maissa, jolloin nukutaan puolen tunnin tirsat. Nykyisin jos uni ei ole kymmeneen mennessä tullut, niin yritän nukuttaa vauvan; ilman aamutirsoja kun ne kunnon päiväunet ovat yleensä vaikeammat aloittaa, kun vauva on jo niin väsynyt. Yleensä tähän nukuttamiseen toimii parhaiten musiikki; joko tanssitaan Cheekin tahdissa (vauvan lempiartisti!) tai lauletaan Soivan laulukirjan tahdissa (saatiin tää ristiäislahjaksi ja on ollut kovassa käytössä!).

Vauvan herättyä syödään taas ja sitten vähän touhuillaan jotain yhdessä. Tällä hetkellä parasta viihdettä on tiskikoneen täyttö ja ympäriinsä kuljeskelu. Myös neuvolasta saatu hymynaama on ihana ja sitä tuijotellaan hoitoalustalta vaipanvaihtojen yhteydessä. 

Puolenpäivän maissa on sitten päikkäreiden vuoro, yleensä syödään ennen sitä. Monesti ollaan (sateisia päiviä lukuunottamatta) käyty vaunuilemassa, niin uni tulee sitten hyvin vaunulenkin aikana. Nää on ne pisimmät päiväunet, jotka kestää nykyisin 1,5-3 tuntia. Saa tämä mammakin vähän hengähdystaukoa ja omaa aikaa (lue: kotitöiden tekoa ja bloggausta). 

Sitten taas touhuillaan ja mieskin tulee töistä kotiin, yleensä tässä on se pisin valvomispätkä. Ennen iltaunia otetaan vielä yhdet (yleensä vajaan tunnin mittaiset) päikkärit. Jos ei meinaa väsyttää, niin lähden vielä vaunulenkille nukuttamaan. Vaunuissa kun 90-prosenttisesti uni tulee aina - tosin välillä se uni kestää vain vaunuilun ajan.

Jos on kylpypäivä (2-3 kertaa viikossa), niin kahdeksan maissa mennään kylpyyn. Tämä on useimmiten isin ja tyttären hetki, itse olen kylvettänyt vauvan vain kolmesti. 

Yöunille mennään 21-22 aikoihin. Joskus nukahtaminen on helppoa ja joskus vähän vaikeampaa; erityisesti jos iltaunet jäävät lyhyiksi tai vatsavaivat kitisyttävät, niin voi olla vaikeaa rauhoittua yöunille. Mutta enää ei paljoa yli kymmeneen tarvitse valvoa ja odottaa unta tulevaksi.

Yöllä herätään kerran syömään 2-3 aikoihin. Vauvan väsymyksestä riippuen valvotaan yöllä (syöminen mukaanlukien) vartista reiluun tuntiin; hyvin usein se menee lähelle tuntia, ennenkuin vauva malttaa nukahtaa. Mutta erittäin hyvin meillä yöt nukutaan! :)

Ja sitten taas herätys aamulla klo 6.30-7.30 ja päivä lähtee uudelleen käyntiin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!