Nyt muutaman kuukauden vauva-arkea eläneenä voisin jälkiviisaana todeta, että jotkut hankinnat olivat aika turhia - ja joihinkin toisiin olisi voinut panostaa enemmän. Mitä siis tekisin toisin?
1) Vähemmän vaatteita
Ostin vaatteita vähän sieltä sun täältä, erityisesti tori.fi:stä ja FB-kirppiksiltä. Vaikka pidinkin kirjaa siitä, mitä vaatteita on ostettu ja paljonko, niitä kertyi silti jo ennen syntymää valtavat määrät. On ihan hyvä, että meiltä löytyy muutama vaatekerta jopa sinne kokoon 74 asti (!!), mutta varmaan vähempikin etukäteisostelu olisi riittänyt.
Kun isomman koon vaatteet ostaa vasta myöhemmin, tietää mitkä vaatetyypit ovat itselle mieluisampia. Esimerkiksi potkuhousuja meillä on aika paljon ja itse olen todennut ne aika epämieluisiksi pidettäviksi; mieluummin puen bodyn kanssa puolipotkarit tai housut. Samaten huomaisi, että minkämallisia vaatteita kannattaa ostaa; esimerkiksi meidän kapealle mutta pitkälle tytölle monet bodyt ovat olleet valtavan leveitä ja housut puolestaan lyhyitä.
Ja koska meillä ei ollut tiedossa rakenneultran jälkeen, kumpaako sukupuolta tulokas on, jouduin ostelemaan pääosin vaatteet unisex-väreissä. Ihania kuoseja ja vaatteita niistäkin löytyy, mutta nyt kun sylissä on tuo ihastuttava pikkuneiti, niin mieluusti hänet pukisi vaaleanpunaiseen, keltaiseen ja violettiin niiden harmaiden, ruskeiden ja mustavalkoisten vaatteiden sijaan. On myöskin ihanaa ostaa niitä uusia vaatteita nyt, kun vauva on jo olemassa. Ihanaa se oli silloin aiemminkin, mutta nyt tulee ostettua enemmän oikeanlaisia vaatteita.
2) Enemmän pientä kokoa
Kaikki tuntuivat hokevan, ettei ihan pieniä vaatteita kannata ostaa, koska niitä ei kuitenkaan käytetä kauaa - oikeastaan ei varmaan edes kannata ostaa mitään kokoa 50. Tästä huolimatta ostin laskujeni mukaan kolme bodya, kahdet potkarit, yhden yöasun ja yhden takki+housut -setin koossa 50.
Olisi pitänyt ostaa enemmän. Olisi pitänyt ostaa etukäteen myös jokunen vaate koossa 44.
Meillä oli käytössä koko 50 kaksi kuukautta, joten muutamia sen koon vaatteita piti ostaa vielä syntymän jälkeen. Ensimmäiset tosiaan jo silloin kun itse vielä makasin laitoksella; mies meni hakemaan parit bodyt ja potkarit lisää, jotta pärjätään alkupäivät ilman jatkuvaa pyykinpesukoneen pyöritystä.
Ulkohaalareita olin "fiksuna" ostanut vaan isompia kokoja, pienin taisi olla kokoa 62. Että on sitten kasvunvaraa. No, olihan sitä, kun tyttö hukkui haalariin - nyt alkaa vasta olla ne 62-koon haalarit sellaisia, että pystyy käyttämään.
Vaikkeivät kaikki vauvat olekaan yhtä pieniä kuin meidän, hankkisin silti varoilta vähän enemmän niitä ihan pieniäkin vaatteita.
3) Ei leluja
Ostin muutamia leluja (ja äitini osti kassillisen lisää) jo ennen vauvan syntymää. Siellä ne lelut ovat vielä käyttämättä ja FB-kirppiksiä selaillessa tekisi vaan mieli ostaa lisää - vaikkei niitä taideta vielä hetkeen tarvita. Mobile, leikkimatto ja soiva laulukirja ovat ainoat lelut, joita on käytetty tähän mennessä - ja niitäkin ensimmäisiä kertoja vasta n. kuukauden iässä.
Leluissa vähän sama kuin vaatteissa; kun kuitenkin vauvan synnyttyä tekee mieli ostaa jotain, niin lelut ovat hyvä kohde tuhlata rahaa vauvaan. :)
4) Mieti, mikä on tarpeellista
Kaikki, mitä netistä löytyvissä listoissa väitetään tarpeelliseksi, ei ole sellaista.
Se, mikä jollekin on ehdottoman tärkeä ostos, voi jollekin toiselle olla täysin turha. Etkä tiedä, mikä juuri sinulle ja sinun vauvallesi on tärkeää, kuin vain ajan myötä.
Esimerkiksi meillä kylvetystukea ei ole käytetty kertaakaan (ei siis edes kokeiltu), vaikka se monessa paikassa todettiin "välttämättömäksi" ja "arkea helpottavaksi" kapistukseksi. Samaten vauvarasvojen osalta käsketään ostamaan hoitovoidetta, sinkkivoidetta, kosteusvoidetta, talkkia ja vaikka mitä rasvoja - loppujen lopuksi pelkällä Bepanthenilla pärjäisi jo melko pitkälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!