torstai 12. maaliskuuta 2015

Voihan välikausi

Välikausi on suoraan sanottuna ihan kakkaa.

Termi on hyvä ja kuvaava, mutta se onkin aika lailla ainoa hyvä asia välikaudessa. Välikaudella nimensä mukaisesti odotetaan sitä kivempaa ja helpompaa pukeutumisen vuodenaikaa. (Termi oli muuten uusi tuttavuus itselle; miksei aikuistenkin kevät- ja syksyvaatteista käytetä samaa termiä?)

Mitä ihmettä päälle?


En ole muutenkaan kevään tai syksyn ylin ystävä. Joskus olen itsekin ulalla omasta vaatetuksestani; iltapäivän ulkovaatetus pitäisi monesti olla tyystin erilainen kuin aamulla valittu. Milloin voi vaihtaa talvitakin ja -kengät kesäisempiin versioihin? Mikä määrä vaatetta on liikaa ja mikä liian vähän?

Kun ei tiedä mitä itselleenkään pukisi, on tämä välillä melkoista kamppailua lapsen kanssa. Etenkin, kun ei taaperon pukemisesta välikaudelle ole vielä juurikaan omakohtaista kokemusta. 

Lapsen kanssa pitäisi ottaa huomioon mitä ulkona tehdään (istutaanko maassa vai rattaissa), tarvitaanko veden- tai tuulenkestävää kampetta. Ollaanko auringossa vai varjossa, ollaanko pitkiä aikoja autossa/kaupassa. Kauanko ollaan ulkona ja voiko keli muuttua välissä (jos vaikka lähdetään kerhoon klo 8.30 ja takaisin kotiin klo 12). Niin ja tietysti pitäisi tietää, onko lapsi kylmä- vai kuumaverinen. Neiti 10kk ei vielä itse osaa kertoa, onko kylmä, kuuma vai sopiva, joten äidin vastuu on suuri.

Esimerkiksi tänään käytiin ensin lenkillä rattailla, sitten istuskeltiin ulkona hetki terassilaattojen päällä. Auringossa +10, varjossa +3, lumi sulanut kulkuväyliltä, mutta muualla on vielä parinkymmenen sentin kinokset. Mitä laitetaan neidille päälle? Vk-haalari vai toppa? Mitä haalarin alle? Millaiset ja kuinka paksut asusteet? 

Valitun yhdistelmän pitäisi olla riittävän lämmin, mutta kuitenkin sellainen, jolla on helppo liikkua. 

Itse myönnän olevani täysi ummikko näissä vk-asioissa. Tai ihan ylipäätään lasten ulkovaatetuksessa; tämän kevään välikausi on nyt ensimmäinen meillä todenteolla harmaita hiuksia aiheuttanut. 

Ennen ulkoilua käyn katsomassa mittaria eri puolilta taloa, kerhopäivinä vilkaisen sääennustettakin. Ja silti saattaa mennä valinnat pieleen; yleensä kampetta on liian paljon. Toisaalta parempi näin päin. 

Välikauden must-ostokset?


Jos pukeminen on vaikeaa, niin on kyllä ostaminenkin. Ei millään voi tietää minkämerkkinen puku olisi paras (paitsi käyttökokemusten kautta - joita ei vielä ole), joten on vaan sokkona ostettava joku. Myyjät suosittelevat omaa suosikkiaan, tutut omaa suosikkiaan. Mutta se muiden suosikki ei välttämättä olekaan oma suosikki.

Ticketin vk-haalarin ostoon päädyin pitkällisen pohdinnan jälkeen; toivottavasti valinta oli oikea!
Luulisi myös, että "välikausihaalari" tarkoittaisi tasan yhden paksuista haalaria. Niinkuin talvihaalareissa on toppahaalari ja kevyttoppahaalari. Mutta ei, "välikausihaalari" voi olla oikeastaan mitä tahansa. Irroitettavalla vuorella/fleecellä varustettu lähentelee lämpimyydeltään jo toppaa. Ohuimmat välikausihaalarit puolestaan sopivat käytettäväksi kesälläkin.

Minkä paksuinen välikausihaalari kannattaa ostaa? Pärjääkö sillä yhdellä haalarilla vai pitäisikö olla useampi? Tarvitaanko erilliset kurikset pihalla konttailuun? Mitä jalkaan, jos kenkiä ei vielä käytetä? Millaiset hanskat on keväällä parhaat pieneen käteen?

Kysymyksiä on paljon, mutta vastausten saaminen vaihtelee. Vastaukset kun vaihtelevat riippuen, keltä kysyy.

Jotkut ovat vannoutuneita tietyn merkin kannattajia. Jotkut sijoittavat sievoisen summan teknisillä ominaisuudella varustettuihin pukuihin - osa ei uskalla käyttää niitä rymyämiseen, osa uskaltaa eri lopputuloksin. Jotkut ostavat halpahallista tai käytettynä, jotta ei harmita jos rikkoutuu nopeasti. Jotkut liputtavat kurikset+haalarit-yhdistelmän puolesta ja joidenkin mielestä helpointa on pukea vain yksi puku. Jotkut ostavat kymmeniä pukuja, jotkut pärjäävät yhdellä. 

Omat vk-varastot


Olen hamstrannut jo jonkin verran vk-vaatteita (ja tällä tarkoitan nyt kaikkea mahdollista toppavaatetta kevyempää), mutta silti täytynee vielä lähteä ostamaan jotain. Kaapista löytyy - ainakin - Ticketin vk-haalari ominaisuuksilla, kolme kevättakkia, pari kaksiosaista ulkoilupukua (paksumpi ja ohuempi, molemmat ilman ominaisuuksia).

Tuntuu, etteivät nämä ehkä riitäkään. Tarvitaan ainakin kurikset tai vaihtoehtoisesti rymy-kurapuku pihamöyrintään. Vielä kun tietäisi kumpi vaihtoehto olisi oikeasti parempi; muutenhan joudun ostamaan varoilta molemmat. :D

Loppukevään/kesän ohut ulkoilupuku sovitettavana. Jäi vielä kasvunvaraakin. :)

Ja ne asusteet vasta vihonviimeisiä ovatkin. Jalkojen suojaksi löysin juuri hyvät menopelit (Stonzit), mutta hanskojen osalta emmin vielä. Kurarukkaset vai tavalliset - ja kuinka paksut? Toistaiseksi on käytetty topparukkasia ja äp-rukkasia, mutta alkavat olla jo kuumat - ja villalapaset puolestaan eivät pidä vettä.

Hattuja löytyy varmaan parikymmentä välikauteen sopivaa aina kypärämyssyistä trikoopipoihin ja ohuista talvipipoista lippiksiin. Rehellisesti sanottuna en kyllä niistäkään aina osaa valita keliin sopivinta - ja houkuttaisi ostaa vielä muutama erimallinen lisää; osa noista on siis totaalisia hutiostoja, joita ei ole tullut pidettyä lainkaan - eikä varmaan pidetäkään. Sama homma kävi parin talvilakin kanssa. 

Mistäpä näistä tietää. Tulisipa jo kesä. 

Kerro parhaat vinkit ei-vielä-kävelevän taaperon välikausivaatetukseen ja auta ulalla olevaa äitiä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!