tiistai 13. lokakuuta 2015

Masusta misuksi: Viikko 1 - ruokavalio

Masusta misuksi -valmennus on edennyt hyvää vauhtia ja ensimmäinen viikko valmennusta on jo takana! Ensimmäisellä viikolla teemana oli ruokavalio, johon on tullut kiinnitettyä huomiota nyt erityisen paljon.

En sanoisi, että vielä ruokaremppa on erinomaisella tasolla - mutta erinomainen alku ainakin on otettu.

Itsellenihän ongelmana ei niinkään ole herkut ja herkuttelu. En itse asiassa aikuisiällä juurikaan ole ostanut karkkia kotiin. Vauva-arjessakin herkkujen napostelu oli ihme kyllä aika vähäisellä - ainoastaan suklaata tuli joskus otettua välipalaksi, jotta sai verensokerit nousuun. Ns. herkuista nykyisellään syön ainoastaan sipsejä, enkä niitäkään edes joka viikko. Lisäksi etenkin kotipäivinä tulee otettua limsahörppyjä välipalaksi vägän turhankin paljon.

Suurempi ongelma omassa ruokavaliossani on suuri leivän määrä (pahimmillaan aamu-, väli- ja iltapalaksi ja ehkä vielä ruuankin kanssa!) sekä hedelmien ja vihannesten vähyys. Ensimmäinen on opittu tapa, jälkimmäinen ajan puutteesta johtuvaa.


Uusi aamupala-tuttavuus - tuorepuuro.

Miten oma ruokavalioni sitten on muuttunut tämän viikon myötä? Aika paljon - jos otetaan huomioon, että liikkeelle lähdettiin kuitenkin pienin askelin.

- leivän määrä väheni puoleen
- limsan juonti loppui lähes täysin; viime viikolla join ainoastaan la-iltana yhden tölkillisen
- vedenjuonti lisääntyi huomattavasti
- salaattia lähes joka ruuan kera; isosta salaattikulhollisesta riitti monelle päivälle
- enemmän kasviksia sisältävää ruokaa; esim. uutena tuttavuutena kesäkurpitsalasagne, joka ei vaatinut hirveästi pilkkomista ja oli silti hyvin kasvispitoinen
- puuron lisääminen ruokavalioon, lähinnä tuorepuuron muodossa
- terveellisemmät välipalat
- tarkat ruoka-ajat, napostelu loppui
- ruokasuunnittelu tehostui

Viime viikolla kokkasin mm. kesäkurpitsalasagnea.


Viikon aikana tulleet tehtävät olivat yllättävän haastavia (ja pari perjantaina tullutta tehtävää itsellä vielä tekemättä!), mutta hyviä. Paljon hyötyä oli tehtävistä - vaikkei niitä tosiaan olisi tullut tehtyä, jos ei olisi ollut ns. pakko.

Erityisesti oman ruokaviikkosuunnitelman tekeminen tuli tarpeeseen! Olen tämmöistä miettinyt jo aiemminkin; tulisi paljon vähemmän ruokahävikkiä ja myös kauppareissujen määrä vähenisi, kun ehtisi käyttää hetken aikaa suunnitteluun. Nyt käytin ja kyllä oli muuten helppoa kauppalistan tekeminen! Ruokasuunnitelman teko jääkin - toivottavasti - meidän perheeseen ihan pysyväksi käytännöksi; tämän viikon lista on jo tehty ja seuraavalle viikollekin jo ideoita mielessä.Ja se suurin haaste, ajan löytäminen ylipäätään kokkaamiselle ja erityisesti kasvisten pilkkomiselle. Huolellisella suunnittelulla aikaakin löytyi. Toki päivät elävät ja päikkäreiden aikaan ei aina (lue: usein) ehdi tehdä kaikkea mitä on suunnitellut. Kaikki ruuat kuitenkin valmistuivat ajallaan ja äitikin ehti nauttia välipalat säännöllisesti. :)

Allergiajutut meille edelleen tuottaa haasteita, mutta jospa tässä oppisi muokkaamaan pikkuhiljaa ruokia koko perheelle sopivaksi. Maitotuotteita voisi muutenkin vähentää tämän ruokarempan myötä, joten kauratuotteiden käyttäminen koko perheen ruuassa voinee olla jatkossa ihan luontevaa. :)Tämän viikon teemana valmennuksessa on liikunta - viikon fiiliksistä enemmän blogissa ensi viikolla!

Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!