perjantai 16. joulukuuta 2016

Mikä kuuluu joulupöytään?

Joulunvietto on asia, johon jokaisessa perheessä liittyy omat perinteet. Toisille joulusauna on ehdoton asia, josta ei voi tinkiä - toisten on pakko katsoa aattoaamuna Lumiukko televisiosta tai päivä ei lähde käyntiin.

Asia, joka myös jakaa mielipiteitä, on joulupöydän tarjoilut. Mikä on ehdotonta joulupöydässä? Mikä kuuluu jouluun? Mitä joulupöytään ei missään nimessä voi laittaa?

Reseptit itsessään ovat myös toinen asia; millä twistillä laatikko pitää tehdä vai luotetaanko perinteiseen tapaan. Itse olen omat reseptini haalinut pitkälti omalta äidiltäni (joista ainakin osa hänen äidiltään, eli mummultani) ja niillä mennään. Suosin siis itse tehtyä - niistä kaupan versioista en ole koskaan hirveästi tykännyt (eikä niitä meillä kotona ole syötykään), vaikka kuulemma nykyisin eivät enää niin teollisen makuisia olekaan. Vaikka nytkin ollaan viettämässä aattoa poissa kotoa, aion tehdä tulevana viikonloppuna pakastimeen valmiiksi ainakin pari laatikkoa; mies kun saa töistä kinkun, niin paistetaan se joulun jälkeen kotona - kinkku kaipaa seurakseen tottakai myös laatikoita.

Koska ne tosiaan joulupöydän pakolliset tarjottavat ja ehdottomat inhokit jakavat mielipiteitä - ajattelinkin kirjoittaa, mitä minun mielestäni joulupöydässä on oltava!

Joulupöydän antimia vuodelta 2013.


Pakolliset ja välttämättömät


Pakolliset ja välttämättömät -listaus luonnollisesti koostuu pääosin niistä jouluruuista, joita lapsuudessani olen syönyt. Toki joulupöydässä on yleensä ollut muutakin (mm. peruna- ja lanttulaatikkoa), mutta listasin nyt vaan ne ruuat, jotka itselleni ovat ns. välttämättömiä.

Kinkku
Vaikka itse olenkin "oppinut" syömään joulukinkkua vasta viime vuosina, kinkku on ehdoton pakollinen asia joulupöydässä. Jos joulupöytään hankittaisiin vaan yksi ruoka, se olisi kinkku. Piste.

Porkkanalaatikko
Ainoa näistä perinteisestä "juureslaatikoista", joita itse syön - tai mitä lapsena söin. Edelleen tämä on yksi herkuistani ja minulle tekee joulun tunnun.

Parin vuoden takainen porkkanalaatikko menossa pakastimeen. 


Makea makaronilaatikko
Mummun tekemä makea makaronilaatikko oli parasta jouluruokaa, mitä lapsena tiesin. Mummun ohjeella sitä edelleen tehdään, mutta eihän se tietenkään enää yhtä hyvää ole. Aivan pakollinen lisä omaan joulupöytääni! Ja minulle siis ehdottomasti perinteinen joululaatikko; vaikka tiedän, ettei moni ole tätä koskaan maistanutkaan - saati syönyt joulupöydässä.

Rosolli
Vaikka rosollin tekeminen onkin aikaa vievää, on sekin silti pakollinen lisä joulupöytään. Itse nautin rosollin mieluiten kermavaahdon kera (joka on yleensä värjätty tipalla punajuurilientä vaaleanpunaiseksi) ja se on kyllä kovin herkullista. Niin ja ehdottomasti rosolli ilman silliä! Suolakurkustakaan en tykkää enkä sitä muuten syö, mutta rosollin joukossa se menettelee.

Rosollia ja joulukattausta viime vuoden välipäiviltä.


Tuoreet lisäykset


Tuoreilla lisäyksillä tarkoitan niitä joulupöydän antimia, joita itse olen viime vuosina - ikiomassa kodissa vietettyinä jouluina - joulupöytään laittanut. Koska näitä on ollut tarjolla vasta muutamana jouluna, ei voi sanoa, että nämä olisivat perinteisiä tai välttämättömiä. Uskon, että vuosien kuluessa nämä kuitenkin nostavat itsensä perinteisten listaan omassa joulupöydässäni. Nämä kaikki ovat sellaisia, joita olen itse tehnyt ensimmäistä kertaa jouluna 2013, kun vietettiin ensimmäistä joulua omassa kodissa. Nämä osoittautuivat nappivalinnoiksi ja ovat päätyneet joulupöytään senkin jälkeen.

Bataattilaatikko
Bataatista on tullut aikuisiällä yksi lemppareistani ja muistaakseni alunperin eräs silloinen työkaverini suositteli bataattilaatikkoa joulupöytään. Kokeilin ja tästä tuli kertaheitolla the ultimate joulusuosikkini! Bataatti vaan on niin hyvää, että tätä laatikkoa voisi syödä vaikka kuinka paljon - ja usein tulee syötyäkin! Bataattilaatikko oli myös viime vuonna ehdoton pikkuneidin herkku; hän toki muutenkin tykkää äitinsä tavoin bataatista. Bataattilaatikko lienee kasvattanut suosiotaan joulupöydässä viime vuosina ja suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan!

Bataattilaatikko - tämä itse asiassa taitaa olla viime vuoden maidoton/munaton allergiaversio; joka sekin oli erinomaista!

Ja toinen uudehko suosikkini; punajuuri-auralaatikko.


Punajuuri-auralaatikko
Muutama vuosi sitten täysin uusi tuttavuus - joka sopi kuitenkin jouluruokien yhteyteen erinomaisesti. Toki nämä punajuuriruuat ovat aina vähän ikäviä kokata sotkevuutensa vuoksi (jonka vuoksi punajuurta meillä syödään aivan liian vähän!), mutta on se kyllä sen arvoista. Tätä laatikkoa olen itse asiassa tehnyt pariin otteeseen joulun ulkopuolellakin, eli soveltuu ihan perus-arkiruuaksikin.

Omenainen kastike kinkulle
Ensimmäisenä kotona vietettynä jouluna tein muistaakseni kahdenlaista kastiketta kinkulle. Tämä omenahilloa sisältävä versio sulatti oman sydämeni ja sopii erinomaisesti kinkun kaveriksi. Toki esimerkiksi mies tyytyy edelleenkin toisinaan pelkkään sinappiin - mutta itse kun en sinapin mausta tykkää, tuo kinkunkastike mukavan lisän kinkun syöntiin. Pohdin itse asiassa aiemmin, että jättäisin tämän kastikkeen joulunjälkeisistä ruuistamme tekemättä, mutta voi kyllä olla, että teen silti - on tämä sen verran herkullista! Käyttämäni resepti löytyy täältä, jos joku muukin haluaa testata. :)


Ei missään nimessä näitä


Kuten huomaa, niin ylläolevista listauksistani on jäänyt pois muun muassa peruna- ja lanttulaatikko sekä silli. Ne ovat jouluruokia, joita en itse syö, mutta jotka kuitenkin mielestäni kuuluvat joulupöytään. Ne eivät minulle ole mitenkään pakollisia (eli joulu ei mene pilalle, vaikkei niitä pöydässä olisikaan), mutta perinteikkäästi joulupöytään kuuluvia kuitenkin.

On kuitenkin muutama jouluruoka, joita itse en miellä joulupöytään kuuluvaksi, enkä niitä koskaan omaan joulupöytääni kattaisi.

Maksalaatikko
Meidän perheessä koira on ainoa, joka maksalaatikkoa syö. Ihan oikeasti. Minusta maksalaatikko ei muutenkaan ole ihmisten ruokaa (kyllä, olen kertonut tämän useaan otteeseen myös niille työkavereille, jotka lounaaksi ovat lämmittäneet kaupan maksalaatikon), eikä näin ollen todellakaan kuulu joulupöytään. Monelle hyvin perinteinen jouluruoka, mutta itse en kyllä ymmärrä lainkaan. :D

Lipeäkala
Muistelisin, että lapsuudessani joskus on joulupöydässä ollut lipeäkalaa tarjolla, mutta viime vuosina se on kyllä kadonnut. Mikä on siis hyvä. Sinänsähän minulle on aivan sama, mitä joulupöydässä on tarjolla (kunhan sieltä siis ne omat herkkuni löytyvät :D ), mutta lipeäkalassa ongelmana on myös sen ominaistuoksu - eli haju. Eli parempi vaan, mikäli pysyy kaukana omasta joulupöydästäni. ;)


Mikä on oma ehdoton joulupöydän suosikkisi? Entä inhokkisi?


Seuraa Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!